Αγροτικά

Το δάσος επιβάλλεται να γίνει υπόθεση όλων

«Με αφορμή την 5η Ιουνίου που καθιερώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1972 ως παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στην πρώτη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον, θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα για την συμβολή του δάσους στην διαμόρφωση του φυσικού περιβάλλοντος.
Το δάσος συμβάλλει:
-Στην παραγωγή οξυγόνου.
-Στην προστασία του περιβάλλοντος από τη ρύπανση.
-Στην εξισορρόπηση ακραίων θερμοκρασιών.
-Στην αποτροπή της διάβρωσης του εδάφους και σχηματισμού χειμάρρων.
-Στην συγκράτηση του νερού της βροχής και στη δημιουργία πηγών.
-Στην προστασία από τους ανέμους.
-Στην μείωση των επιβλαβών ακτινοβολιών.
-Στην μείωση της ηχορύπανσης.
-Στην εξασφάλιση στέγης και τροφής των ζώων.
-Στην παραγωγή υλικών αγαθών όπως ξύλου, καρπών κ.α.
-Συμβάλλει στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη.
-Στην αποτροπή της εξάτμισης του νερού από το έδαφος και στην αύξηση της υγρασίας του.
-Στην ενίσχυση των υπόγειων στρωμάτων νερού.
-Στην βελτίωση της ποιότητας του νερού ενεργώντας ως μικροβιολογικό, χημικό και φυσικό φίλτρο.
Το δάσος είναι η τελευταία άμυνα του ανθρώπου μέσα από το οποίο θα προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, σύμφωνα με τις παραπάνω ευεργετικές επιδράσεις του.
Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας, ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι προσωπικό καθήκον και υποχρέωση όλων μας και η ατομική προσφορά όσο μικρή κι αν είναι, όταν γίνεται συλλογικά γιγαντώνεται και θαυματουργεί. Σώζει, όχι μόνο τα δάση μας, όχι μόνο το φυσικό περιβάλλον, αλλά και αυτή την ίδια την ζωή.
Αν ξεκινήσουμε ενεργώς για την προστασία του περιβάλλοντος τώρα δεν θα καταφέρουμε όλα όσα θα θέλαμε, αλλά θα διασώσουμε πολύ περισσότερα από όλα αυτά που θα είχαν χαθεί εάν δεν προσπαθούσαμε ποτέ.
Για το πλατανόρεμα
Αναφορικά με το πλατανόρεμα Γουμένισσας- Φιλυριάς – Πολυπέτρου και όσα διατυπώθηκαν για την προστασία του, θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η ύπαρξη του επίγειου αυτού παράδεισου οφείλεται και στο προσωπικό του δασαρχείου Γουμένισσας που εδώ και πολλά χρόνια το προστατεύει και το προφυλάσσει από τις λαθροϋλοτομίες, και τους κάθε είδους κινδύνους που το απειλούν.
Πρέπει, όμως, να αναφέρουμε ότι υπάρχουν στην περιοχή και επιτρεπτές επεμβάσεις από τους νόμους του κράτους, τους οποίους είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε. (Υλοτομίες δένδρων εντός αγροκτημάτων, κοπή και κλάδευση δένδρων που δημιουργούν προβλήματα στο δίκτυο της ΔΕΗ, κατασκευή ταμιευτήρων νερού κλπ).
Επίσης υπάρχουν φυσικά και ανθρωπογενή φαινόμενα όπως πλημμύρες, πυρκαϊές, όξινη βροχή, μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα κλπ. Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια κάποια δένδρα να ξεραίνονται και αυτά σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία διατίθενται για κάλυψη ατομικών αναγκών απόρων οικογενειών της περιοχής. Τα δένδρα που φαίνονται στις φωτογραφίες ξεριζώθηκαν φέτος από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και διατέθηκαν σε κατοίκους της περιοχής για κάλυψη ατομικών τους αναγκών.
Όσον αφορά την τουριστική αξιοποίηση του πλατανορέματας, το δασαρχείο Γουμένισσας έχει κατασκευάσει χώρο δασικής αναψυχής, με τραπεζόπαγκους, παιδική χαρά, μονοπάτια περιπάτου, βρύσες κλπ με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα.
Δεν υπάρχει καμμία ανοχή από την υπηρεσία μας για τους παραβάτες και όταν συλλαμβάνονται να παρανομούν εφαρμόζονται τα νόμιμα.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα