Ελλάδα

Copernicus – Εύβοια: Η μεγαλύτερη καταστροφή όλων των εποχών από μία πυρκαγιά

Την τεράστια καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές που μαίνονται στην Εύβοια καταγράφει δορυφορική απεικόνιση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service- Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η καμένη έκταση στη βόρεια Εύβοια προσδιορίζεται στα 507.950 στρέμματα σύμφωνα με το σύστημα δορυφορικών καταγραφών EFFIS, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 700.000.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη καταστροφή όλων των εποχών στην Ελλάδα από μία πυρκαγιά.
Η Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενεργοποιήθηκε στις 4 Αυγούστου (EMSR527) και έχουν παρασχεθεί δύο δορυφορικοί χάρτες για την υποστήριξη της ανάλυσης των πληγέντων περιοχών στην Εύβοια. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών της ΕΕ για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα παραμείνει υψηλός έως ακραίος στα περισσότερα μέρη του νησιού.

Η ζημιά στην Ηλεία

Η δεύτερη από πλευράς μεγέθους αποτεφρωμένων εκτάσεων ήταν αυτή που είχε εκδηλωθεί το 2007 στην περιοχή Παλαιοχώρι-Ανδρίτσαινα Ηλείας που είχε καταστρέψει 448.410 στρέμματα δασικής κι αγροτοδασικής έκτασης κι η τρίτη αυτή που σημειώθηκε στο Βαλτέτσι Αρκαδίας και κατέκαψε 443.280 στρέμματα.

Σημειώνεται ωστόσο ότι σύμφωνα με τις καταγραφές της Πυροσβεστικής οι πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί στην Ηλεία το 2007 δεν θεωρούντο ενιαίο μέτωπο κι έχουν καταγραφεί σαν τρεις διαφορετικές, διακριτές πυρκαγιές με διαφορετικά αίτια κλπ.

Το εντυπωσιακό ακόμη είναι ότι το σύστημα EFFIS προσδιόριζε την καμένη έκταση στα όρια Ηλείας-Αρκαδίας (ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία και κατακαίει την Γορτυνία) σε 150.150 στρέμματα που είναι δεύτερη μεγαλύτερη καταστροφή από πυρκαγιές στην χώρα μας αυτό το καλοκαίρι.

111.120 καμένα στρέμματα στη Λακωνία – 84.540 στρέμματα δάσους στην Αττική

Ακολουθεί με 111.120 καμένα στρέμματα η φωτιά που κατέκαψε την Λακωνία (στην ευρύτερη περιοχή του Γυθείου) και στην τέταρτη θέση η πύρινη λαίλαπα στην Αττική που αποψίλωσε συνολικά –σύμφωνα με το EFFIS- 84.540 στρέμματα δάσους.

Η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service- Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την χαρτογράφηση των περιοχών της Αττικής και της Εύβοιας που επλήγησαν από δασική πυρκαγιά ενεργοποιήθηκε στις 3 Αυγούστου.

Η ενεργοποίηση πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας κατόπιν εντολής του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Περισσότερα

Εγνατία Οδός: Δημόσιο χρήμα για την εταιρία του πεθερού του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη και αυξημένα διόδια για τον πολίτη που πληρώνει τον λογαριασμό

Το Κίνημα «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» καταγγέλλει την κυβερνητική διαχείριση της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, στον γνωστό «εθνικό» εργολάβο – […]

Δείτε ακόμα

35 χρόνια εμπειρίας

Έχω την πεποίθηση ότι πολλοί από εσάς έχετε ακούσει, κυρίως στο εργασιακό αλλά όχι μόνο περιβάλλον, τη φράση «έχω X […]