Πολιτισμός

«Ψίθυροι στην αχλή του χρόνου», ο τίτλος βιβλίου της εκπαιδευτικού Κικής Βέλκου

Κυκλοφόρησε προσφάτως από τις εκδόσεις «Αποστακτήριο» το πρώτο βιβλίο της εκπαιδευτικού και αξιόλογου μέλους της κοινωνίας του Κιλκίς Κυριακής (Κικής) Βέλκου, με τίτλο «Ψίθυροι στην αχλή του χρόνου».
Τα σχετικά στοιχεία έχουν ως εξής:

Είδος έργου: Ποίηση
Συγγραφέας: Κυριακή Βέλκου
Εκδόσεις: «Αποστακτήριο»
Σελίδες: 70
ISBN 978-618-84930-1-8
Έτος έκδοσης: 2020
Τιμή: Δέκα (10) ευρώ

Από το οπισθόφυλλο διαβάζουμε:

Η συλλογή ποιημάτων «Ψίθυροι στην αχλή του χρόνου» περιέχει αυτοτελή ποιήματα που γράφτηκαν σε ανύποπτο χρόνο, κάθε φορά που διάφορα προσωπικά γεγονότα πυροδοτούσαν την καταβύθιση της δημιουργού σε έναν εσωτερικό κόσμο.

Η προσπάθειά της να αποφορτίσει τον εαυτό της από την ένταση των συναισθημάτων την οδήγησαν σε έναν εσωτερικό μονόλογο. Ακροάτρια και ομιλήτρια ταυτόχρονα παλεύει με την ίδια της την ύπαρξη και προσπαθεί να στηριχθεί σε κρυμμένες δυνάμεις, αντλώντας το κουράγιο μέσα από δικές της λέξεις.

Τα θέματα που πραγματεύεται, ο θάνατος, η ζωή, ο έρωτας είναι ιδωμένα μέσα από μια νοσταλγική επιθυμία να νικήσει τη φθαρτότητα που επιβάλλει ο χρόνος στην ανθρώπινη ύπαρξη. Η μελαγχολία της μοναξιάς αναζητά τη λύτρωση σε μονοπάτια συμφιλίωσης με όσα την ταλαιπωρούν.

«Πνίγει» τον θυμό, τον πόνο, την αγανάκτηση, την κούραση, την λύπη της σε εικόνες, που απεμπολούν την ψευδαίσθηση του χρόνου και δημιουργεί την δική της αλήθεια, προσπαθώντας να κερδίσει την ψυχική της ανάταση, να συμφιλιωθεί με όσα την στεναχωρούν, ουσιαστικά να συμφιλιωθεί με τον ίδιο της τον εαυτό.

Τα ποιήματά της είναι ψίθυροι σε ταξίδια ημερών στα οποία καθρεφτίζονται επιθυμίες, αγάπες που αρνούνται να λησμονηθούν, ελπίδες που τέμνονται, όνειρα ανεκπλήρωτα και φευγαλέα συναισθήματα.

Η συγγραφέας
Η Κυριακή Βέλκου είναι νηπιαγωγός και ζη με την οικογένειά της στο Κιλκίς. Σήμερα εργάζεται ως συντονίστρια εκπαίδευσης προσχολικής αγωγής στο 2ο ΠΕΚΕΣ της Κεντρικής Μακεδονίας, με έδρα την Δυτική Θεσσαλονίκη.

Έχει ειδίκευση στον αυτισμό και μεταπτυχιακές σπουδές στην κατεύθυνση της παιδαγωγικής και δημιουργικής μάθησης του τμήματος επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ). Είναι, επίσης, υποψήφια διδάκτωρ στο παιδαγωγικό τμήμα προσχολικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ).Τα καλλιτεχνικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην ζωγραφική και την λογοτεχνία.

Είναι εμψυχώτρια αφήγησης παραμυθιών σε παιδιά νεαρής ηλικίας και δραστηριοποιείται εθελοντικώς εδώ και χρόνια στο πεδίο υποστήριξης παιδιών στα εικαστικά, στον χώρο της «Τέχνης» και σε εκδηλώσεις αφήγησης παραμυθιών με γονείς και παιδιά, στο πλαίσιο συνεργασίας με διάφορους φορείς.

Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα σε διάφορους χώρους πολιτιστικής αναφοράς. Έργα της κοσμούν δημόσια κτίρια εργασίας, ενώ κάποια ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές και στην πινακοθήκη της «Τέχνης» Κιλκίς.

Τρεις ποιητικές συλλογές της και δυο ποιήματά της έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. ποιήματά της έχουν επίσης συμπεριληφθεί στην ανθολογία βραβευμένων ποιητών (1995 -2011) της «Τέχνης».

Προσφάτως συμμετέσχε με διήγημά της στην έκδοση βιβλίου του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραπτής Έκφρασης της Χαράς Ανδρεΐδου, με τίτλο: «Τέσσερα διηγήματα γιά μιάν αλλιώτικη Χιονάτη»

Περισσότερα
Δείτε ακόμα