Πολιτική

«Λαύρος» κατά της δημοτικής αρχής Κιλκίς ο Θ.Βαφειάδης

Σφοδρή επίθεση κατά της δημοτικής αρχής Κιλκίς εξαπέλυσε ο παραιτηθείς αντιδήμαρχος, αρμόδιος για την δημοτική ενότητα Κρουσίων (Κρουσσών) Θόδωρος Βαφειάδης, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την οποία παραχώρησε στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης την Κυριακή 20-11-16, για να εξηγήσει τους λόγους της παραίτητής του.

«Ό,τι έκανα έως σήμερα», είπε ο κ.Βαφειάδης, «το έκανα μόνος μου, στηρίζοντας πάντα τους συνεργάτες μου. Αναμίχθηκα στα δημοτικά κοινά, ονειρευόμενος μιαν αυτοδιοίκηση στο πλευρό του πολίτη και λειτουργούσα με αξιοπρέπεια, ευρυθμία και αποτελεσματικότητα. Πάντα εξέφραζα τις διαφωνίες μου, όταν πίστευα, ότι κάτι δεν λειτουργεί σύμφωνα με αυτές τις αρχές.

Έτσι, υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις διαφωνίας μου με τον δήμαρχο. Η τρίτη, στο θέμα της ενεργειακής επένδυσης στην Τέρπυλλο, ήταν αυτή που έκανε το «ποτήρι να ξεχειλίσει». Δεν μπορεί να τίθεται υπό αμφισβήτησιν ο επικεφαλής ενός φορέα, εν προκειμένω δημοτικού συνδυασμού ούτε, όμως, ο ίδιος να θέτει χωρίς αιτία υπό αμφισβήτησιν τους συνεργάτες σου.

Δεν μπορεί να έχεις κάνει κατάθεση ψυχής σε μια περιοχή με ιδιαίτερο ανάγλυφο, που καλύπτει την μισή επιφάνεια της περιοχής ευθύνης του δήμου Κιλκίς, και να σε αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή απαξιωτικώς και να αμφισβητεί κάθε θέση πρωτοβουλία και ενέργειά σου.

Εμένα με εξέλεξε η κοινωνία του Κιλκίς να αγωνίζομαι γι’αυτήν και να την υπηρετώ, όχι κάποιος μεμονωμένος άρχοντας ή φορέας για να είμαι ο «αντ΄αυτού».

Οι βασικοί λόγοι
Αναφερόμενος στους λόγους της παραίτησής του, ο κ. Βαφειάδης παρέθεσε:

-Την εμπλοκή του ονόματός του σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα εγκατάστασης προσφύγων στην δημοτική ενότητα Κρουσσών χωρίς «να έχει ιδέα γι΄αυτό» και χωρίς καν να ενημερωθούν και να ερωτηθούν η τοπική αρχή και η τοπική κοινωνία. «Είναι τουλάχιστον υποτιμητικό της νοημοσύνης και προσβλητικό το να αποφασίζουν κάποιοι για εμάς χωρίς εμάς, χωρίς καν να ξέρουμε περι τίνος πρόκειται», τόνισε χαρακτηριστικώς.

-Το «απαξιωτικό, αλαζονικό και αυταρχικό», όπως το χαρακτήρισε, «όχι» του δημάρχου στην ενεργειακή επένδυση στην Τέρπυλλο, ενώ είχε προηγηθεί θετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
-Την κατά τρόπο «που παραπέμπει σε νοσούντα επαγγελματισμό, με παράκαμψη του δημοτικού συμβουλίου», όπως τόνισε, … αδιέξοδη λειτουργία της δημοτικής αρχής.

«Πρέπει να αλλάξει»
Ο κ.Βαφειάδης εξαπέλυσε και «βέλη» κατά των δημοτικών συμβούλων «για την νοοτροπία τους να μην αντιδρούν σε λανθασμένες ή κακές επιλογές της δημοτικής αρχής, ενώ και γνωρίζουν και βλέπουν, επειδή προφανώς προσδοκούν αξιώματα και εύνοια από αυτήν». Όταν από τους δημοσιογράφους του «Μαχητή» και της «Ημερησίας» του ζητήθηκαν διευκρινήσεις γι’αυτήν την… «πρόκα», ο κ. Βαφειάδης τόνισε:

«Υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι, και μάλιστα και νέοι και επιστήμονες, που ενώ διαπιστώνουν κάτι το αρνητικό, δεν το καταψηφίζουν ούτε κάν το επικρίνουν. Οι ίδιοι πάλι, δεν υπερψηφίζουν κάτι το αποδεδειγμένως θετικό, στο πλαίσιο της ίδιας «γραμμής».

Κατά την γνώμη μου οι άνθρωποι αυτοί δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σε αυτήν την θέση, να κατέχουν το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου. Η νοοτροπία αυτή πρέπει να αλλάξει. Ο δημοτικός σύμβουλος πρέπει να κρίνει κατά συνείδησιν, γνώσιν και βούλησιν, ως πολίτης με προσωπικότητα, και να πράττει αυτό που κρίνει ο ίδιος ως σωστό, ανεπηρέαστος από άνωθεν η έξωθεν πιέσεις και παρεμβάσεις. Πολύ δε περισσότερο εν ονόματι κάποιας «γραμμής».

Σε άλλη ερώτηση του δημοσιογραφικού συγκροτήματος του «Μαχητή» για την συγκεκριμένη συγκυρία ως προς την υποβολή της παραίτησής του (τώρα, και όχι παλαιότερα, καθώς, είναι κοντά η ανακατανομή αξιωμάτων, με επακόλουθο να δημιουργείται η αίσθηση περί εκ μέρους του «ηρωικής εξόδου») αλλά και για εις βάρος του αιτιάσεις περί προνομιακής μεταχειρήσεως της δημοτικής ενότητάς του ως προς την διάθεση μηχανημάτων από πλευρά δήμου για έργα σ’αυτήν, ο κ. Βαφειάδης είπε:

«Κατ΄αρχάς δεν είμαι ο αρμόδιος για τα μηχανήματα του δήμου. Εγώ, ως αρμόδιος για την δημοτική ενότητα Κρουσσών τα ζήτησα μόνο κατά τις περιόδους καταστροφών από έντονα καιρικά φαινόμενα. Και δεν τα είχα πάντοτε στην διάθεσή μου, καθώς υπήρχαν ανάγκες και σε άλλες περιοχές, κάτι που μας υποχρέωσε να απευθυνθούμε στην περιφερειακή ενότητα και τον στρατό, που κάλυψαν τις ανάγκες μας. Τόνισε δε ότι η δημοτική ενότητα Κρουσσών είχε να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της περικοπής κονδυλίων για χρηματοδότηση έργων.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της εγκατάστασης προσφύγων στην δημοτική ενότητα, αναφέρθηκε σε ενέργειες της αντιδημάρχου τεχνικών έργων Ελένης Αναστασιάδου κατά παράκαμψιν του τοπικού συμβουλίου, για τις οποίες και αντέδρασε με εξώδικό προς αυτήν.

Σε άλλη ερώτηση του εκδότη της «Η» και διευθυντή του «Μ» Γιώργου Περπερίδη για τον αν η κίνηση αυτή αποτελεί προοίμιο εκ μέρους του πρωτοβουλίας ίδρυσης νέου δημοτικού συνδυασμού εν όψει των εκλογών του 2019 ο κ. Βαφειάδης… δεν έδωσε είδηση, δηλώνοντας: «Δεν τίθεται καν θέμα. Παραιτήθηκα από το αξίωμα και συνεχίζω να λειτουργώ στο πλαίσιο αυτού του αξιώματος βάσει των αρχών μου και παραμένοντας στον συνδυασμό της δημοτικής αρχής. Η αντίθεσή μου είναι με αυτήν, όχι με την παράταξη».

«Στρεβλά φαινόμενα»
Ο κ.Βαφειάδης ενεχείρισε στους δημοσιογράφους το κείμενο της παραίτησής του, το οποίο έχει ως εξής:

«Κύριε δήμαρχε Κιλκίς,
Όπως ήδη το ανακοίνωσα στο δημοτικό συμβούλιο της 14-11-2016 υποβάλλω και γραπτώς την παραίτησή μου από την θέση του αντιδημάρχου Κρουσσών του δήμου μας και ως συνέπεια τούτου, και από την θέση του μέλους της οικονομικής επιτροπής.

Δυστυχώς, το ύφος εξουσίας, που ακολουθείτε και εφαρμόζετε, δεν με εκφράζει και δυσκολεύομαι να το παρακολουθήσω. Η ασταθής συμπεριφορά σας με έχει θίξει πολλές φορές και αισθάνθηκα βαθύτατα προσβεβλημένος και ως άνθρωπος και ως εκπρόσωπος χιλιάδων πολιτών, που μου έδειξαν εμπιστοσύνη με την ψήφο τους.

Δυστυχώς, έχω διαπιστώσει με πολλή πικρία, ότι τους συνεργάτες σας που οι περισσότεροι είναι σε πολύ πιο μικρή ηλικία από την δική σας, τους αντιμετωπίζετε ανταγωνιστικά και αυταρχικά με καχυποψία, ζηλοφθονία και ανασφάλεια, αντί να τους βλέπετε και να τους εκτιμάτε ως συνεργάτες και αδερφούς, που όλοι μαζί έχουμε ένα μοναδικό στόχο την προαγωγή του καλού του τόπου μας και των συμπολιτών μας.

Ασχολήθηκα με τα κοινά με την ευγενή φιλοδοξία να προσφέρουμε στον τόπο και να διορθώσουμε πολλά κακώς κείμενα και αντ΄αυτού καθημερινώς εισπράττουμε πικρίες, εμπόδια και απαξίωση στη βασική μας λειτουργία, αν και καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων μας. Πραγματικώς λυπούμαι για όλα αυτά τα στρεβλά φαινόμενα.

Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του αρχικώς μου δείξατε, αλλά η μετέπειτα καθημερινότητα δεν ήταν τέτοια που θα μου επέτρεπε να συνεχίσω μέσα σε ένα κλίμα με «χτυπήματα κάτω από την μέση».
Παραμένω στην παράταξη ως απλός δημοτικός σύμβουλος συνεχίζοντας να υπηρετώ τα συμφέρονται των πολιτών του δήμου Κιλκίς με συνέπεια».

Περισσότερα

Χρήστος Σπίγκος: Οι καιροί ου μενετοί

Η συναρπαστική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, και αργότερα με τη διασταλτική προσθήκη «ΠΣ», θα προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον αρκετών πολιτικών επιστημόνων, […]

Δείτε ακόμα

Αναμενόμενο

Στα μέλη της κεντρικής επιτροπής του «ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία», που υπέβαλαν προσφάτως την παραίτησή τους από αυτήν, συμπεριλαμβάνεται και η […]