Κοινωνία

Έντονες αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο της Αξιούπολης για χρέη

Το «καυτό» θέμα των προειδοποιήσεων, που αποστέλλει εσχάτως ο οργανισμός ασφάλισης εμπόρων και επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) σε μέλη του, περί κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων τους σε περίπτωση που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ, αλλά και άλλα θέματα που σχετίζονται ευρύτερα με την ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική κάλυψη του συγκεκριμένου κλάδου, συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της σχετικής εκδήλωσης-παράστασης διαμαρτυρίας, που διοργάνωσε η σχετική επιτροπή αγώνα, και η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9.11.13 στην αίθουσα του πρώην δημοτικού καταστήματος Αξιούπολης.
Ένα ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, που απειλεί ευθέως την βιωσιμότητα του κλάδου, όπως ανέφερε στην εισήγησή του η πρόεδρος της επιτροπής και πρόεδρος του τοπικού εμπορικού συλλόγου Σουλτάνα (Τάνια) Τσούκα, καθώς ο κλάδος λόγω της δραματικής συρρικνώσεως της ζήτησης αντιμετωπίζει τα τελευταία τέσσερα (και όχι μόνον) χρόνια τεράστια προβλήματα.
Η κατάργηση κυρίως αυτής της προοπτικής, όπως επίσης και μία σειρά από άλλες αλλαγές στο υπάρχον πλαίσιο, όπως γιά παράδειγμα η «γενναία» αύξηση του αριθμού των δόσεων που ρυθμίζουν τις οφειλές, το «πάγωμα» των οφειλών της περιόδου κρίσης, ο διαχωρισμός του ασφαλιστικού από τον ιατροφαρμακευτικό τομέα, η διαμόρφωση περισσοτέρων ήσαν αυτές που συζητήθηκαν και κατατέθηκαν ως διεκδικητικό πλαίσιο από μία σειρά ομιλητών και θεσμικών παραγόντων μεταξύ των οποίων ήσαν οι βουλευτές Κιλκίς Θεόδωρος Παραστατίδης και Γεώργιος Γεωργαντάς, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Παύλος Τονικίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Γκουντενούδης, ο δήμαρχος Παιονίας Αθανάσιος Λαπόρδας και ο πρόεδρος του εργατοϋπαλληλικού κέντρου Κιλκίς Γεώργιος Ιωαννίδης, που μαζί με τους προέδρους των γειτονικών εμπορικών συλλόγων Πολυκάστρου, Γουμενίσσης, Ευρώπου, μελών του τοπικού συλλόγου και κάποιους δημοτικούς συμβούλους Παιονίας παρευρέθησαν στην συζήτηση, ενώ παρέμβαση επί του θέματος μέσω γραπτής δηλώσεώς της πραγματοποίησε και η τρίτη βουλευτής του νομού Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου που απουσίαζε στην Αθήνα, λόγω της συζητήσεως επί της προτάσεως δυσπιστίας, που κατέθεσε στην Βουλή εναντίον της κυβερνήσεως το κόμμα της, ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣΗ πρωτοβουλία διοργάνωσης της εν λόγω συζητήσεως, όπως και τα λοιπά θέματα που συζητήθηκαν κατά την διάρκειά της, και που αφορούν σε όλη την Επικράτεια, είναι ουσιαστικώς ενταγμένη σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αντίστοιχων πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο εμποροεπαγγελματικός κόσμος, σε εθνικό επίπεδο.
Γι’ αυτό άλλωστε το τελευταίο διάστημα διεξάγονται εκτεμένες διαβουλεύσεις μεταξύ κυβερνητικών οργάνων, βουλευτών και θεσμικών φορέων, όπως η ένωση επιμελητηρίων Ελλάδος στην διοίκηση της οποίας μετέχει και ο πρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Κιλκίς.
Κάτι το οποίο διεφάνη και από τις τοποθετήσεις των κκ Γεωργαντά και Τονικίδη που εμφανίσθηκαν σε αντίθεση με τον κ. Παραστατίδη, αισιόδοξοι ότι θα υπάρξουν ευνοϊκές αλλαγές, στο πλαίσιο βεβαίως της δημοσιονομικής πειθαρχίας, επί των εν λόγω θεμάτων στο αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς επίκεινται σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις.
Κάτι που καθιστά, όπως τόνισε η κ. Τσούκα, ακόμη πιό επιτακτική την ύπαρξη μετώπου στήριξης των αιτημάτων του εμποροεπαγγελματικού κλάδου, και δη όλων των ακριτικών περιοχών της χώρας, που πρέπει να συνεννοηθούν και να συνεργασθούν, όπως τόνισε ο πολύπειρος τέτοιων ζητημάτων, πρώην πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Πολυκάστρου Ιωάννης Αδαμόπουλος, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες.
Κάτι το οποίο βεβαίως, σε ένα βαθμό δεν καταγράφηκε στην εν λόγω διαδικασία, καθώς υπήρξαν ωρισμένες ευδιάκριτες διαφορές κυρίως μεταξύ όσων προερχόταν από διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις αν και, όπως χαρακτηριστικώς τονίσθηκε από πλευράς του κ. Λαπόρδα, η στήριξη στον κλάδο θεωρείται δεδομένη.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Εντελώς αναμενόμενο

Τον Γιώργο Γεωργαντά βράβευσε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κιλκίς την περασμένη Κυριακή κατά την διάρκεια του ετήσιου χορού του, στο  «Κτήμα των Ευχών». […]