Κιλκισιώτικες κουβεντούλες

Αβάσιμα τα περί «καταστροφής»

Αρκετή συζήτηση έγινε μετά την περίοδο το Πάσχα γιά αμνοερίφια κτηνοτρόφων, που έμειναν απούλητα μετά την υπαναχώρηση από πλευράς εμπόρων-μεσαζόντων λόγω μειώσεως της ζητήσεως.

Πάντως, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, από τα δύο σφαγεία του νομού μας ο αριθμός των εφετινών αμνοεριφίων, που εσφάγησαν μέσα στον Απρίλιο, είναι αυξημένος σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Συγκεκριμένα το 2021 εσφάγησαν συνολικώς 10.864 αρνιά και 12.657 κατσικάκια και το 2022 αντιστοίχως 12.324 και 13.288.

Γεγονός που θέτει σε αμφισβήτηση τα όσα δηλώθηκαν από πλευράς εγχώριων θεσμικών παραγόντων της κτηνοτροφίας «περί αθέτησης συμφωνιών», αν και ο εφετινός εορτασμός του Πάσχα ήταν χωρίς περιοριστικά μέτρα, και η ζήτηση γιά οβελία στην σούβλα ήταν σίγουρα μεγαλύτερη.

Σε κάθε περίπτωση εξέλιπαν σίγουρα οι λόγοι γιά δραματικού επιπέδου αναφορές περί καταστροφής των παραγωγών, καθώς στις εμπορικές συμφωνίες η έννοια του ρίσκου είναι συνυφασμένη με την πρακτική τους.

Εξ ίσου δραματοποιημένα ήσαν και τα όσα ακούστηκαν γιά αλλαγές στο θέμα των “ελληνοποιήσεων” αμνοεριφίων, λόγω σχετικής φετινής απόφασης από πλευράς του ΕΦΕΤ.

Όχι μόνον διότι η επίμαχη απόφαση είναι παλαιοτέρων χρόνων, αλλά και διότι, όπως δείχνουν τα στοιχεία στα τελωνεία της χώρας, η εισαγωγή τέτοιων ζώων ήταν εφέτος μειωμένη κατά το ήμισυ σχεδόν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Χαρακτηριστικά ήταν και τα στοιχεία στο σφαγείο του Κιλκίς, στο μοναδικό όπου είχαμε σχετικό σφαγιασμό στον νομό μας, όπου ήταν μεγαλύτερος ο αριθμός των αρνιών (1.955 το 2021 έναντι 3.260 το 2022), όμως είχαμε εφέτος μηδενικό αριθμό σφαγής σε κατσίκια (έναντι 8.372 πέρυσι).

Περισσότερα

Το… «γούρι»

Αυτή τη φορά η χειροσφαιρική ομάδα του ΓΑΣ Κιλκίς πέρασε νικηφόρα από την Αθήνα η χειροσφαιρική ομάδα του ΓΑΣ Κιλκίς […]

Αναμενόμενο

Στα μέλη της κεντρικής επιτροπής του «ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία», που υπέβαλαν προσφάτως την παραίτησή τους από αυτήν, συμπεριλαμβάνεται και η […]

Ο… «γάμος» δεν θα γίνει!

Επειδή πολλά έχουν ακουσθεί γιά το ενδεχόμενο εμπλοκής της κατασκευαστικής εταιρίας «IΝΤΡΑΚΑΤ», λόγω του ότι η εν λόγω εταιρία ήταν […]

Δείτε ακόμα

Ο κατάλληλος αριθμός

Η συνδυασμένη κρίση των τελευταίων χρόνων, επί δεκαετία οικονομική, επί τριετία υγειονομική και την τελευταία διετία ενεργειακή, επέτεινε τις συνέπειες […]