Κιλκισιώτικες κουβεντούλες

Το αυτονόητο

Από τον Κιλκισιώτη πανεπιστημιακό καθηγητή γναθοχειρουργικής δρα Σωτήριο (Σώτο) Χρυσάφη λάβαμε την ακόλουθη επιστολή:
«Προ ημερών πληροφορήθηκα από φίλο Κιλκισιώτη ότι αντιπροσωπεία του δήμου Στρωμνίτσης επισκέφθηκε το Κιλκίς. Σε κατ’ ευθείαν επικοινωνία με τους Στρωμνιτσιώτες του Κιλκίς για να μάθω περισσότερα για το ευχάριστο αυτό γεγονός που έφερνε σε επικοινωνία τους παλιούς και νέους Στωμνιτσιώτες έκπληκτος διαπίστωσα ότι η η απουσία των Στρωμνιτσιωτών του Κιλκίς υπήρξε «ηχηρά». Διαβάζοντας τον «Μαχητή» της 10ης Φεβρουαρίου πληροφορήθηκα ότι ανταποδόθηκε η επίσκεψη από τον δήμο Κιλκίς, αλλά και πάλι σημειώθηκε απουσία Στρωμνιτσιωτών της πόλης μας.

Αυτό δείχνει, ότι από την επικοινωνία αυτή οι απόγονοί των Στρωμνιτσιωτών που το 1913 ήρθαν και ξεκίνησαν την δημιουργία του Ελληνικού Κιλκίς, απουσιάζουν παντελώς από την σύσφιγξη των δεσμών των δύο πόλεων.
Αυτή η απουσία μου δημιούργησε ερωτήματα που θεωρώ σκόπιμο να τα καταθέσω ως Σρωμνιτσιώτης του Κιλκίς.
Οι γονείς μας ήρθαν και ξεκίνησαν την δημιουργία του σημερινού Κιλκίς, αρκετοί συγγενείς τους για ποικίλους λόγους παρέμειναν στην Στρώμνιτσα ή επέστρεψαν εκεί μετά το 1913 .
Αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων είναι, ότι στην σημερινή Στρώμνιτσα υπάρχουν συγγενείς των εδώ Στρωμνιτσιωτών (π.χ. ο γνωστότερος αρχιτέκτων της Σρωμνίτσης και πρόεδρος του πετυχημένου Καρναβαλιού της πόλης είναι Τσιτσίμης).

Ο σημερινός δήμος Κιλκίς ή παρ’ ολίγον «Νέας Στρωμνίτσης» πολύ ορθώς έρχεται σε επικοινωνία με τον δήμο Στρωμνίτσης. Πως, όμως, είναι δυνατόν να απουσιάζουν οι Στρωμνιτσιώτες της πόλης μας από τις επαφές των συμπατριωτών τους όταν η επικοινωνία και η επαφή τους με τους εκεί συγγενείς τους θα μπορούσε τα μάλα να βοηθήσει στην σύσφιγξη των δεσμών των δύο δήμων;
Δεν θα ήταν σκόπιμο να είχε απευθυνθεί μια πρόσκληση στον σύλλογο Στρωμνιτσιωτών Κιλκίς για να συζητηθούν εκτός των άλλων και οι κινήσεις που θα φέρουν κοντά τους από εδώ και εκεί των συνόρων Στρωμνιτσιώτες;

Για μιάν ακόμη φορά δεν λειτουργεί το αυτονόητο.
Ποτέ δεν είναι αργά. Εύχομαι και πιστεύω ότι η ενέργεια αυτή της σύσφιγξης των δεσμών μεταξύ των δύο πόλεων θα συνεχιστεί. Και θα πρέπει οι Στωμνιτσιώτες της πόλης μας να έχουν ενεργό συμμετοχή».
Σ.Σ.: Η στήλη ενημερώνει τον καλό συντοπίτη και διακεκριμένο επιστήμονα αποστολέα της επιστολής, ότι γιά διάφορους λόγους ο σύλλογος Στρωμνιτσιωτών Κιλκίς είχε τα τελευταία χρόνια αδρανοποιηθεί, εξ ου και η μη εκπροσώπηση Στωμνιτσιωτών σε συλλογικό επίπεδο.

Ομως, δεν υφίσταται θέμα μη συμμετοχής Στρωμνιτσιωτών κατά μόνας σε όλες τις δραστηριότητες της αυτοδιοίκησης, όπως και παρουσίας τους στα κοινωνικά δρώμενα ή μη αναγνώρισης αυτής της παρουσίας και της όποιας προσφοράς τους. Εξ άλλου, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία επαναδραστηριοποίησης του συλλόγου από νεώτερα σε ηλικία μέλη, κάτι που σημαίνει ότι, μόλις αυτή ολοκληρωθεί, οι Στρωμνιτσιώτες θα εκπροσωπούνται και πάλι συλλογικώς στα του δήμου Κιλκίς.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Περισσότερα

Εύκολο… να μετρηθούν

Μέγα το πλήθος κατά την ομιλία Κασσελάκη στο Κιλκίς. Το πλήθος… των αστυνομικών συνοδείας και των υποψηφίων ευρωβουλευτών! Το άλλο […]

Δείτε ακόμα