Αύξηση κινήτρων και παρεμβάσεων στα νοσοκομεία Κιλκίς – Γουμένισσας και στα Κέντρα Υγείας
Κινητικότητα καταγράφεται στον τομέα της δημόσιας υγείας ετούτη την περίοδο στον νομό μας, με στόχο, όπως τονίζουν οι εμπλεκόμενοι, «να μειωθούν οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό σε συγκεκριμένες ειδικότητες κυρίως παθολόγων γενικών ιατρών και ακτινολόγων και να αυξηθεί το ενδιαφέρον προσέλευσης σε νοσηλευτικούς οργανισμούς του Κιλκίς με την προσφορά περισσοτέρων κινήτρων και μέσω αυτών ώστε να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες του Κιλκίς.
Έγινε γνωστή η απόφαση του υπουργού Υγείας Αδώνιδος Γεωργιάδη, σύμφωνα με την οποία τα δυο μεγάλα νοσηλευτικά μας ιδρύματα νοσοκομεία Κιλκίς και Κέντρο Υγείας Γουμένισσας, μαζί με τα Κέντρα Υγείας που τελούν υπό την ευθύνη τους, αλλάζουν επίπεδο σε σχέση με την κατηγορία κινήτρων με το νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Γουμένισσας να τοποθετείται στην πρώτη βαθμίδα, από την δεύτερη που ήταν μέχρι πρότινος και του Κιλκίς να εντάσσεται για πρώτη φορά στην δεύτερη, μετά τις σχετικές παρεμβάσεις από πλευράς του βουλευτή Κιλκίς και αντιπροέδρου της Βουλής Γεωργίου Γεωργαντά.
Κάτι που σημαίνει ότι αυξάνουν μία σειρά από κίνητρα και χρηματοδοτήσεις για όσους καλύπτουν τις προκηρυσσόμενες θέσεις ιατρών.
Και τούτο διότι για παράδειγμα ένας παθολόγος σε νοσοκομείο της στην πρώτη Α΄ βαθμίδα λαμβάνει επιπλέον επτά χιλιάδες ευρώ σε ετήσια βάση και ένας οδοντίατρος τέσσερα, ενώ για αυτά της δεύτερης Β΄ βαθμίδας τα αντίστοιχα ποσά διαμορφώνονται στο ήμισυ της Α΄ βαθμίδας.
Μία εξέλιξη η οποία αναμένεται να βοηθήσει προς την κατεύθυνση να καμφθούν τα ζητήματα που υπάρχουν με τις καλύψεις προκηρυσσομένων θέσεων ιατρών στις νοσηλευτικές υπηρεσίες του νομού μας, όπου όπως συμβαίνει στα περισσότερα από τα μικρά περιφερειακά νοσοκομεία στην χώρας μας υπάρχει υστέρηση για μία σειρά από λόγους και αιτίες.
Το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία για το νοσοκομείο του Κιλκίς, καθώς η χιλιομετρική απόσταση του από την Θεσσαλονίκη με την πληθώρα μεγάλων νοσοκομείων είναι αισθητά μικρή και μπορεί συνδυαστικά να λειτουργήσει ποιο αποτελεσματικά σε σχέση με το παρελθόν.
Θυμίζουμε ότι για το νοσοκομείο του Κιλκίς, το οποίο σε κάλυψη νοσηλευτικού προσωπικού πρακτικά καταγράφει υψηλότατα ποσοστά κάλυψης των οργανικών θέσεων και υψηλότερα σε επίπεδο πραγματικών αναγκών (220 σε σύνολο οργανικών 265), πρόσφατα προέκυψαν ζητήματα αναφορικά με την κάλυψη λειτουργιών της παθολογικής κλινικής, λόγω συνταξιοδότησης και αναρρωτικής άδειας σε δύο ιατρούς, ενώ ζήτημα υπάρχει, πάλι λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού σε σχέση με την αξιοποίηση του σύγχρονου αξονικού τομογράφου του σε εικοσιτετράωρη βάση.
Για την βελτίωση των λειτουργιών του και την άμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η «ναυαρχίδα» της υγειονομικής περίθαλψης στην περιφερειακή μας ενότητας εργάζεται και ο «νέος» διοικητής του Ηλίας Ζάχαρης, μετά την προώθηση του μέχρι πρότινος διοικητή Ιωάννη Ανδρίτσου στην αντιπροεδρία της 3ης ΥΠΕ, με ορίζοντα το προσεχές περίπου τρίμηνο, μέχρις ότου ανακοινωθούν οι νέοι διοικητές.
Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε, έχοντας μάλιστα πίσω του και συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου, έχουν γίνει οι σχετικές διαβουλεύσεις και είναι σε καλό δρόμο η προοπτική να διακόψει την άδεια της η παθολόγος ιατρός και να υπογραφεί σύμβαση με ιδιώτη ιατρό της ίδιας ειδικότητας, ώστε να αντιμετωπισθούν καλύτερα οι ανάγκες της κλινικής, ενώ ενέργειες γίνονται και για να λειτουργήσει σε εικοσιτετράωρη βάση ο αξονικός τομογράφος με την χρήση νέων μεθόδων, που στην παρούσα φάση όμως είναι στο πεδίο διερεύνησης.
Βέβαια παράλληλα τρέχουν και τα ζητήματα που σχετίζονται με την αναβάθμιση των Τμημάτων Εντατικής Περίθαλψης και των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων (Τ.Ε.Ι), όπου σύμφωνα και με όσα προέκυψαν από τις χθεσινές επαφές του κ. Γεωργαντά στο νοσοκομείο του Κιλκίς πιθανώς να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην κατανομή των πόρων έτσι ώστε να μην πάει χαμένη η πρόσφατη των Τ.Ε.Ι, πού ως γνωστόν είχε πραγματοποιηθεί πρόσφατα με πόρους από πλευράς του δήμου Κιλκίς.
Στόχος όλων των παραπάνω να αλλάξουν τα δεδομένα που αφορούν κυρίως το θέμα της στελέχωσης των δομών υγείας σε ιατρικό προσωπικό και κυρίως για το νοσοκομείο του Κιλκίς, όπου η σημερινή κάλυψη των μόνιμων 86 οργανικών θέσεων να αυξηθεί σημαντικά ποσοστιαία από το τωρινό 40% και μαζί με τους εννέα επικουρικούς και τους δεκατέσσερις που μετακινούνται σε αυτό από δομές του Κιλκίς, να συμβάλλουν ποιο αποτελεσματικά στις ανάγκες όσων νοσηλεύονται σε αυτό.
Κινήσεις που θα κριθούν στο κατά πόσο μπορούν να λειτουργήσουν θετικά για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών υγείας βραχυχρόνια αλλά και μακροχρόνια, όταν τεθούν σε ισχύ η σχετική υπουργική απόφαση, αλλά και τα όσα δρομολογεί ο νέος διοικητής του νοσοκομείου Κιλκίς.