Γενικά

Α.Τζούρτζος: «Η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας είναι επιτακτική ανάγκη»

Aναφορά σε ένα πρόβλημα που απασχολεί τους δημότες της Παιονίας τους τελευταίους πέντε μήνες, σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου – κέντρου υγείας Γουμένισσας και την λειτουργία της χειρουργικής κλινικής του, κάνει γνωστό με επιστολή του ο δημοτικός σύμβουλος δήμου Παιονίας Αθανάσιος Τζούρτζος στην οποία αναφέρει τα εξής:

“Σε μια περίοδο όπου ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα εξαιτίας της Πανδημίας, ένιωσε και συνεχίζει να νιώθει το φόβο και την αβεβαιότητα για την υγεία της, αναδεικνύεται καθημερινά η ανάγκη για ένα ισχυρό και αποτελεσματικό δημόσιο σύστημα υγείας που θα ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις των ανθρώπων κάθε περιοχής.

Αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο σε ότι αφορά τη στελέχωση και λειτουργία του γενικού νοσοκομείου – κέντρου υγείας Γουμένισσας, για το οποίο οφείλουμε όλοι, ως θεσμικοί παράγοντες αλλά και ως απλοί πολίτες να διεκδικήσουμε.

Είναι γεγονός ότι στην μακρόχρονη λειτουργία του ως περιφερειακή μονάδα υγείας, το Γ.Ν. Γουμένισσας κατάφερε να καταξιωθεί στη συνείδηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής για την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, αλλά και για το ζήλο των εργαζομένων του, ιατρικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.

Δυστυχώς η οικονομική κατάσταση της χώρας την τελευταία δεκαετία, με την επιβολή Μνημονίων είχε αρνητικές επιπτώσεις και στον τομέα της υγείας τόσο στην υλικοτεχνική υποδομή όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό των νοσοκομείων.

Η δυσκολία στην πρόσληψη ιατρικού προσωπικού σε συνδυασμό με την παράλληλη τάση συνταξιοδότησης δημιούργησε σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στο σύστημα υγείας, που είχαν επιπτώσεις σε ασφαλισμένους και μη, που επισκέπτονταν κάποια νοσοκομειακή μονάδα η κέντρο υγείας.

Η όποια αναδιάρθρωση στη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας επιχειρήθηκε τα τελευταία χρόνια δεν είχε δυστυχώς τα αναμενόμενα αποτελέσματα αφού η έλλειψη προσωπικού επηρεάζει κάθε δραστηριότητα σε εξωτερικά ιατρεία και κλινικές.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του γενικού νοσοκομείου Γουμένισσας, όπου η έλλειψη ιατρικού προσωπικού το υποβαθμίζει ως ιατρική μονάδα και στερεί από τους κατοίκους της περιοχής άμεση και ουσιαστική παροχή ανάλογων υπηρεσιών.

Αναφέρομαι ειδικά στην περίπτωση της χειρουργικής κλινικής όπου η λειτουργία της βρίσκεται σε οριακό σημείο, αφού μετά την προ μηνών συνταξιοδότηση του διευθυντή και χειρουργού ιατρού κ. Καπουτσή, καλείται να καλύψει τις ανάγκες, στην ουσία ένας ιατρός, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες σύντομα θα συνταξιοδοτηθεί, όπως αντίστοιχα θα συμβεί και με την παθολογική κλινική.

Άλλωστε η μείωση των εξυπηρετούμενων ατόμων στην παραπάνω Κλινική σε σχέση με την περσινή χρονιά είναι σημαντική, όπως και οι επιπτώσεις στην αμεσότητα της αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας που τους ταλαιπωρούν.

Επειδή λοιπόν ως κοινωνία δικαιούμαστε να απολαμβάνουμε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου, άμεσα και αποτελεσματικά, και επειδή δεν είμαστε διατεθειμένοι να μείνουμε αδρανείς απέναντι σε ολιγωρίες, καθυστερήσεις, και αδυναμίες υπευθύνων που διαχειρίζονται ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας των μονάδων υγείας, θέλω να καλέσω τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας, να υποβάλει άμεσα υπόμνημα – αίτημα σε κάθε αρμόδια αρχή, για την άμεση προκήρυξη και πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο γενικό νοσοκομείο – κέντρο υγείας Γουμένισσας.

Θεωρώ πως η διεκδίκηση αυτή αφορά τον καθένα από εμάς και συνολικά ολόκληρη την τοπική κοινωνία, γιατί είναι μια διεκδίκηση ζωής για το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου”.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Καιρός να ενωθούμε»

Την μνήμη της γενοκτονίας εις βάρος του Ελληνισμού του Πόντου τίμησαν, με εκδήλωσή τους το Σάββατο 13.5.23, οι φίλοι του […]

Γίνεται… πιό συχνά;

Παιδαγωγικό συνέδριο στο Κιλκίς με… εκατόν εικοσιπέντε (125) συμμετοχές, εκ των οποίων οι εκατό (100) από… όλη την χώρα και […]