Με λαμπρότητα γιορτάσθηκε η επέτειος της μάχης του Κιλκίς της 21ης Ιουνίου 1913
Με την προσήκουσα λαμπρότητα, πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα τελετής εορτασμού μνήμης, των 102 ετών απο την επική Μάχη του Κιλκίς, 19 – 20 – 21 Ιουνίου 1913.
Στο χώρο του Ηρώου παραβρέθηκαν για την επιμνημόσυνη δέηση, το προσκλητήριο νεκρών, και την κατάθεση στεφάνων, η υφυπουργός κ. Κόλλια – Τσαρουχά, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστας, οι βουλευτές του νομού Κιλκίς κ.κ. Θεόδωρος Παραστατίδης, Γεώργιος Γεωργαντάς, ο δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτρης Σισμανίδης, ο πρόεδρος του δημ. συμβουλίου Κιλκίς κ. Ιωάννης Τσογγίδης, ο διοικητής της 71 ΑΜ ΤΑΞ/ΠΖ, ο αστυνομικός διευθυντής Κιλκίς, ο διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών νομού ΚΙλκίς, η
αντιπροσωπεία του Δήμου Λατσιών, εκπρόσωποι αποστρατευθέντων αξιωματικών, εκπρόσωποι αποστρατευθέντων έφεδρων αξιωματικών, εκπρόσωποι της Εθνικής Αντίστασης, εκπρόσωποι κομμάτων, πολιτιστικών φορέων και συλλόγων.
Εντύπωση προκάλεσε η απουσία εκπροσώπου του κόμματος της Χρυσής Αυγής όταν καλέσθηκε να γίνει κατάθεση στεφάνου από τον τελετάρχη του δήμου Κιλκίς κ. Δαμιανό Αντωνιάδη, δεν υπήρξε κανείς για να κάνει την κατάθεση.
Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, και στη συνέχεια η ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στο Μουσείο Μάχης Κιλκίς, όπου η κ. Κόλλια- Τσαρουχά έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τον συνταγματάρχη – ήρωα πεζικού Αντώνιο Καμπάνη, βλέποντας τα προσωπικά του αντικείμενα, και έκανε το σταυρό της συγκινημένη, όταν ο αρμόδιος αξιωματικός της έδειξε τα κυάλια του, που ως γνωστόν φέρουν τρύπες απο τα θραύσματα της οβίδας, που έσκασε μπροστά του και τον σκότωσε.
Στο χώρο του Ηρώου για μια ακόμη φορά δεν παραβρέθηκαν οι σημαιοφόροι των σχολείων, της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των πολιτιστικών συλλόγων, καθώς επίσης και των προσκόπων αλλά και των οδηγών.
Στη παρέλαση που ακολούθησε συμμετείχαν όλα τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της πόλης, με μειωμένο αριθμό μαθητών, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, πρόσκοποι, οδηγοί, και για πρώτη φορά παρήλασαν εθελοντές επίλεκτης ομάδας ειδικών αποστολών του παραρτήματος του Κιλκίς, με πεζοπόρο τμήμα αλλά και με πλήθος τροχοφόρων οχημάτων (διασωστικά, μεταφοράς προσωπικού, μεταφοράς υλικών, αλλά και με ασθενοφόρο).
Τέλος ουλαμοί της 71 ΑΜ ΤΑΞ/ΠΖ με πεζοπόρα τμήματα που έφεραν εξοπλισμό παραλλαγής, ανάλογα με τις συνθήκες βλάστησης αλλά και τόπου και χώρου, καθώς επίσης και εξοπλισμό νυχτερινής σκόπευσης.
Εντύπωση αλλά και θαυμασμό προκάλεσε στους πολίτες του Κιλκίς, η μεγάλη σε αριθμό διάταξη και πορεία, των τροχοφόρων στρατιωτικών οχημάτων, που συμμετείχαν στον εορτασμό της 21 Ιουνίου. Έπειτα από πολλά έτη, είδαμε ξανά επιτέλους τόση συμμετοχή τροχοφόρων, σε παρέλαση.