Γενικά

Ο Ν.Χαρδαλιάς στην πολυεθνική άσκηση ”TALOS 22” στην Αργυρούπολη

Με την παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά, του Αρχηγού ΓΕΣ, αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, του υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, αντιναύαρχου Ιωάννη Δρυμούση, του διοικητή 1ης Στρατιάς, αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη, του διοικητή του Γ’ΣΣ/NRDC-GR, πολιτικών, θρησκευτικών και στρατιωτικών αρχών, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022, στο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης Αγώνα σε αστικό περιβάλλον, στην Αργυρούπολη, η τελική φάση της πολυεθνικής άσκησης “TALOS 22” (είχε ξεκινήσει την Τρίτη 8-11-22).

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Η «EU IR 22» συνδυάστηκε για πρώτη φορά με την πολυεθνική τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων (ΤΑΜΣ CPX/LIVEX – Command Post Exercise/Live Exerise) «Τάλως 2022», η οποία πραγματοποιήθηκε από την Τρίτη 8 έως και την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022 στο «Εθνικό Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης Αγώνα σε Αστικό Περιβάλλον» (ΕΠΚΕΑΑΠ) στο στρατόπεδο Συνταγματάρχου (ΠΒ) Ανδρέα Κορομηλά στην Αργυρούπολη, με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων από Κύπρο, Βουλγαρία, Δημοκρατία της «Βόρειας Μακεδονίας», Ρουμανία και Σερβία.

Η άσκηση «Τάλως 2022»» εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων και αποσκοπούσε στην ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του σχηματισμού μάχης (ΣΜ) HELBROC BG, όπως και στην επαύξηση του επιπέδου της συνεργασίας, της διαλειτουργικότητας και της συνέργειας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών. Κατά την διάρκειά της εκπαιδεύτηκε και αξιολογήθηκε το επιτελείο του HELBROC BG (FHQ – Force Headquarters) στο πλαίσιο της επιχειρησιακής ετοιμότητάς του για το α΄ εξάμηνο του 2023, το οποίο συγκροτείται από την 71 Α/Μ ταξιαρχία, που ταυτοχρόνως συνιστά και στρατιωτική δύναμη ταχείας αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιά την αντιμετώπιση κατάστασης κρίσης σε «Επιχειρήσεις Υποστήριξης της Ειρήνης».

Κατά την διάρκεια των συνδυαζόμενων ασκήσεων, το διακλαδικό κέντρο επιχειρήσεων (Joint Operation Centre – JOC) της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ/EΣEEE επέδιδε επεισόδια στην 71 Α/Μ ΤΑΞ/ΕΣΔΕΕ (EL EU FHQ) γιά την αξιολόγηση του στρατηγείου του HELBROC BG, ενώ παράλληλα τα ασκούμενα τμήματά τους συνεκπαιδεύονταν στην εκτέλεση επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση ειδικών καταστάσεων.

Την Παρασκευή 18-11-22, έλαβε χώρα η ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV Day), της άσκησης CPX EU IR22 (PACE) στην οποία παρέστησαν:

● Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Χαρδαλιάς.
● Ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στρατηγός Ρόμπερτ Μπρίγκερ.
● Ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.
● Ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτριος Κυριακίδης.
● Ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Κιλκισίου και Πολυανής κκ Βαρθολομαίος.
● Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.
● Ο αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Γεώργιος Φασούλας.
● Ο διοικητής 1ης Στρατιάς/EU OHQ «Αχιλλέας» αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης.
● Ο διοικητής Γ΄ ΣΣ/NRDC-GR αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου.
● Ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης.
● Οι στρατιωτικοί εκπρόσωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση της Ελλάδας, της Κύπρου, του Βελγίου, της Βουλγαρίας της Ελβετίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, της Τσεχίας, καθώς και στρατιωτικό προσωπικό από σχηματισμούς της Ελλάδας και ξένων χωρών.

«Η χώρα μας είναι πρωταγωνίστρια, εκπέμπει δύναμη ισχύος, αλλά πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο δίνει μήνυμα φιλίας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της τελικής φάσης της τακτικής άσκησης μετά στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) τύπου LIVEX (Live Exercise) του πολυεθνικού σχηματισμού Μάχης HELBROC BG.

Στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι ως ΕΕ «πρέπει να αναβαθμίσουμε και να βελτιώσουμε τις διαδικασίες ενιαίας λήψης αποφάσεων, το συντονισμό μας με διεθνείς εταίρους, με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινές αρχές και αξίες, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, καθώς και τον πολιτικό, στρατηγικό και επιχειρησιακό μας σχεδιασμό».

Παράλληλα σχολίασε ότι «το αποτέλεσμα και το μήνυμα, (σ.σ. της άσκησης) είναι ένα μήνυμα συναντίληψης και αλληλεγγύης, ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη μπορεί να εγγυηθεί ως πυλώνας σταθερότητας και να βρεθεί απέναντι σε κάθε απειλή. Ένα μήνυμα σταθερότητας, ειρήνης αλλά και εγρήγορσης απέναντι σε οτιδήποτε μπορεί να απειλήσει τις χώρες μας, τα ευρωπαϊκά κεκτημένα, το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της κάθε χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Ούτε κόμμα ούτε αρχηγό»

«Δεν ψάχνω ούτε κόμμα ούτε αρχηγό», ήταν η λακωνική απάντηση του πρώην βουλευτή Κιλκίς και πρώην υπουργού Σάββα Τσιτουρίδη, όταν […]