Πολιτισμός

Ο αρχαιολογικός χώρος του Παλατιανού αναμένει τους επισκέπτες και …το αξίζει

Από την εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς,σε συνεργασία με την Κοινότητα Γερακαριού-Παλατιανού, «Μια απογευματινή περιήγηση-γνωριμία με την αρχαία πολιτεία του Παλατιανού (Ίωρον;)», με προσκεκλημένους τους ταγούς πολιτειακών και πολιτιστικών φορέων του δήμου Κιλκίς, με αφορμή την επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου Παλατιανού, μία αρχαία πόλη σε ορεινή δίοδο από την περιοχή της πεδιάδας της Κρηστωνίας (Π.Ε. Κιλκίς ανατολικά του Αξιού) προς την Παρορβηλία και την Σιντική στα Β-ΒΑ (περιοχή Κερκίνης και Π.Ε. Σερρών).

Ο αρχαιολογικός χώρος του Παλατιανού, σε εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, αναμένει τους επισκέπτες του!

Το αξίζει!

Δύο παράλληλες ξεναγήσεις από αρχαιολόγους της ΕΦΑ Κιλκίς, σε δύο επάλληλα επίπεδα του ανατολικού τμήματος του ρωμαϊκού οικισμού με γειτονιές οικιών, εργαστηρίων και τουλάχιστον ενός τιμητικού ηρώου εντός πόλεως, μιάς επιφανούς οικογένειας, με γνωστά μέλη τους γεννήτορες Πατράο και Αμμία και τους τρεις γιούς τους (ως αγάλματα στήθηκαν μόνο τα δύο), τον Ζώιλο (ελλείπον), τον Αλέξανδρο και τον Μήδη. Στην κορυφή του λόφου, με πανοραμική θέα, η ακρόπολη του Παλατιανού.

Σας συστήνουμε την γνωριμία σας με αυτή την πανέμορφη περιοχή 20 χλμ ΒΑ του Κιλκίς, στην εύφορη περιοχή στα ΝΑ της λίμνης Δοϊράνης, στο ορεινό πέρασμα από το ν. Κιλκίς στο ν. Σερρών, ειδικότερα στην περιοχή της Κερκίνης. Στα ριζά του αρχαιολογικού χώρου ρέει ο Γαλλικός ποταμός, ο Εχέδωρος της αρχαιότητας, φημισμένος για τις εκμεταλλεύσιμες προσχώσεις του σε ψήγματα χρυσού!

Η ρωμαϊκή πολιτεία, που διαδέχθηκε την ελληνιστική (4ος έως 1ος αι. π.Χ.), ήκμασε από τον 1ο έως τον 3ο αι. μ.Χ. Ήταν οχυρωμένη και πυκνοκατοικημένη.Οι γειτονιές της εκτείνονταν αμφιθεατρικά σε επάλληλα επίπεδα -μεταξύ δρόμων-, που περιλάμβαναν κατοικίες, χώρους εργαστηρίων, αλλά και ένα τουλάχιστον τιμητικό ηρώο επιφανούς οικογένειας. Την κορυφή του λόφου της πόλης, που η ανασκαφή της δεν έχει ολοκληρωθεί, περιβάλλει ένας πολυγωνικός περίβολος, έκτασης περίπου 3,5 στρεμμάτων, ο οποίος περιλάμβανε πιθανώς το διοικητικό-θρησκευτικό κέντρο.

ΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Τετάρτη έως Δευτέρα (πλην Τρίτης),
08.00 έως 16.00 μμ

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 23410 22 477 (κ. Σ. Ποιμενίδου), 2310 407569

https://www.facebook.com/Kilkismuseum/videos/304007294111012/

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Πόντιος και… δεν το «κρύβει»

Ήλθε γιά περιοδεία στον νομό ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης. Η αρχή έγινε από την […]