Κοινωνία

Αρχαιολογικοί χώροι Κιλκίς: Λιγότεροι από αλλού, όχι όμως λιγότερο ενδιαφέροντες


Του Σωτήρη Κασιμμάτη

Του Σωτήρη Κασιμμάτη

Συνέντευξη Τύπου για την γνωστοποίηση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της διοργάνωσε η εφορεία αρχαιοτήτων Κιλκίς. Η συνέντευξη παραχωρήθηκε την Τετάρτη 10.2.16, στο αρχαιολογικό μουσείο Κιλκίς .
Πρώτη μίλησε η διευθύντρια της αρχαιολογικής υπηρεσίας Κιλκίς Ελένη Κοτζαμποπούλου, η οποία τόνισε, ότι σκοπός της αρχαιολογικής υπηρεσίας είναι να προστατεύει τις αρχαιότητες και τις μνήμες των πολιτισμών στον ελλαδικό χώρο.

«Τα πράγματα είχαν σταματήσει στο Κιλκίς τα τελευταία χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικώς.
Όσον αφορά στο μουσείο επιδιώκεται να εξελιχθεί σε ένα «ανοιχτό» μουσείο. Δεν αποτελεί ιδιαιτερότητα του Κιλκίς περισσότεροι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης να μην επισκέπτονται το μουσείο.

Το 2015 η εφορεία αρχαιοτήτων Κιλκίς πραγματοποίησε «άνοιγμα» στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, πιστεύοντας ότι μέσα από τα παιδιά, τους δασκάλους και τις οικογένειές τους θα γίνει γνωστό το μουσείο. Το 2015 διοργανώθηκαν πολλές εκδηλώσεις, που συνδέονται με εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως και ξεναγήσεις.
Έτσι, υπολογίζεται ότι περίπου πεντακόσια παιδιά επισκέφθηκαν γιά πρώτη φορά το μουσείο με οργανωμένο και σύγχρονο τρόπο προσέγγισης των κοινωνιών του παρελθόντος.

Την χρονιά 2015-16 η εφορεία αρχαιοτήτων Κιλκίς εφάρμοσε με δική της πρωτοβουλία τρία εκπαιδευτικά προγράμματα. Τα σχολεία μπορούν να συμμετέχουν σε αυτά κλείνοντας «ραντεβού». Τα προγράμματα απευθύνονται στις τάξεις του νηπιαγωγείου και του δημοτικού.

Στην συνέχεια, η μουσειοπαιδαγωγός Άννα Παπαζάκα γνωστοποίησε, τον σχεδιασμό τετάρτου προγράμματος, προκειμένου να υλοποιηθεί στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου, το οποίο αφορά στις εικόνες του. Το πρόγραμμα αφορά στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα τους μαθητές 2ας γυμνασίου. Με το εν λόγω πρόγραμμα επιδιώκεται τα παιδία να θέλουν να ξαναγυρίσουν στο μουσείο.

Αναφορικά με το ανασκαφικό έργο η τελευταία σωστική ανασκαφή στο Κιλκίς έγινε το 2007. Η εφορεία αρχαιοτήτων Κιλκίς ζήτησε χρηματοδότηση και έγκριση από το υπουργείο πολιτισμού και ξεκίνησε ανασκαφή στην Ειδομένη κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες.

Στο θέμα αυτό ο αρχαιολόγος Σταμάτης Χατζητουλούσης δήλωσε, ότι, αν και η ανασκαφή διανύει το πρώιμο στάδιο, μέσα από αυτήν θα αποκτήσουμε πολύτιμα στοιχεία για τον τρόπο ανάπτυξης των νεολιθικών κοινοτήτων στην περιοχή του Κιλκίς.

Τέλος, σχετικώς με την ανασκαφή στην Κορωνούδα, βρέθηκαν τέσσερα πιθάρια τα οποία χρονολογούνται από τον 3ο – 5ο αιώνα μ.Χ σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Τάσο Κεραμάρη.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Συμφέρει… τους πάντες

Δύο αντικειμενικούς σκοπούς είχε θέσει ο ΓΑΣ Κιλκίς γιά την χειροσφαιρική ομάδα του τις τελευταίες ισάριθμες περιόδους: Επάνοδο στην ανώτερη […]