Πολιτισμός

«Ιωνίας Ενθυμήματα. Ιχνηλατώντας μνήμες & θύμησες της Σμύρνης» από την «Αρμονία»

Συζήτηση – μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη σε αφηγήσεις, τραγούδια και μνήμες μιας εποχής κι ενός τόπου που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. 100 χρόνια από τον ξεριζωμό των Ελλήνων της γης της Ιωνίας, από τις χαμένες πατρίδες, η όλη εκδήλωση αποτελεί ένα φόρο τιμής στις αλησμόνητες πατρίδες που δεν κατάφεραν να τις αφανίσουν ούτε σφαγές, ούτε διαπλοκές. Μέσα στις καρδιές των επιζώντων η Μικρασία έγινε σύμβολο και μύθος του πλούτου και της αντοχής ετούτου του λαού που πάντα θα αγκαλιάζει ανατολή και δύση…

Η εκδήλωση του πολιτιστικού & φιλανθρωπικού συλλόγου «ΑΡΜΟΝΙΑ» ΚΙΛΚΙΣ, είναι μια σπονδυλωτή εκδήλωση που αποτελείται από δύο μέρη. Αυτά μπλέκονται μεταξύ τους με κύριο μέρος το πάνελ των ομιλητών. Το μουσικοθεατρικό μέρος με δραματοποιημένα λογοτεχνικά κείμενα μνήμης εποχής θα είναι εμβόλιμο κατά τη διάρκεια του πάνελ, που θα αποτελείται από δύο πρόσωπα, τον κ. Νικόλαο Νίτσα (ΠΝ ε.α.) ως συντονιστή και προσκεκλημένο ομιλητή της εκδήλωσης, τον κ. Θεόδωρο Πασσαλίδη, πρώην Βουλευτή Κιλκίς.

θα αναλύσουν τα κοινωνικοπολιτικά- τεκτενόμενα της εποχής. Θέματα που αναλύονται στη συζήτηση είναι η ευρύτερη περιοχή των παραλίων της Μικράς Ασίας πριν την Καταστροφή της Σμύρνης, η ακμάζουσα περίοδο της περιοχής πριν το 1919, τα στρατιωτικά πεπραγμένα του Ελληνικού Στρατού και οι επιλογές του στο πεδίο κατά τη διάρκεια των ετών 1921-1922. Αναδεικνύεται η παρακμάζουσα περίοδος με την Καταστροφή της Σμύρνης αλλά και το προσφυγικό ζήτημα με τους Έλληνες της Ιωνίας εγκαταστημένους στη Μητέρα Ελλάδα.

Το θεατρικό δρώμενο, το οποίο συμπληρώνει την εν γένει εκδήλωση – συζήτηση , αποδίδεται από ένα ζευγάρι (πατέρας – μητέρα) ένα νεαρό αγόρι – το γιό τους – και ένα κορίτσι, ίσως η προστατευόμενη της οικογένειας, εν είδη φωτογραφικού καρτ-ποστάλ εποχής. Σαν μια «ομιλούσα» φωτογραφία εξιστορεί καθημερινές ιστορίες που αφορούν το χρονικό πλαίσιο της εκδήλωσης, από τις αρχές του 1900 ως και την Καταστροφή της Σμύρνης και την Προσφυγιά.

Για την ολοκληρωμένη σκηνική παρουσία αλλά και την υποβλητική ατμόσφαιρα της δραματοποίησης που θα φορτίσει το θεατρικό δρώμενο, τα δραματοποιημένα κείμενα αποδίδονται με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής αλλά και τραγουδιού, επί σκηνής σε μικρασιάτικους ρυθμούς.

Το σκηνογραφικό κομμάτι της όλης εκδήλωσης συμπληρώνει η προβολή παλιών φωτογραφιών από την ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης που εναλλάσσονται στα μάτια των θεατών παράλληλα με τη δράση της δραματοποίησης.

Η όλη εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με το χορευτικό τμήμα παραδοσιακών χορών του συλλόγου της «ΑΡΜΟΝΙΑΣ» που θα χορέψει σκοπούς και τραγούδια από την περιοχή των παραλίων αλλά και της ενδοχώρας της Μικράς Ασίας, υπό την καθοδήγηση της πολύπειρης χοροδιδασκάλισσας του συλλόγου, Ναταλίας Κομπινόγλου.

Το χορευτικό τμήμα παραδοσιακών χορών του συλλόγου αποτελείται από τους: Ναταλία Κομπινόγλου, Πόπη Ανθρακίδου, Σοφία Ανθρακίδου, Αθανάσιο Βακώνα, Χρύσα Δανακτσή, Δέσποινα Δίσογλου, Γιώτα Ζωηρού, Αικατερίνη Θεοδωράκου, Πηνελόπη-Μαρία Καλπάκα, Μαρία Κατσαμάκη, Ευθύμιος Παπάζογλου, Κωνσταντίνος Παχνής, Τζένη Πετροπούλου, Μαρία Σισηροπούλου, Άννα Συμεωνίδου, Ζωή Φρεγγίδου.

Η εκδήλωση «Ιωνίας Ενθυμήματα. Μνήμες και θύμησες της Σμύρνης» θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, αλλά και των εκδηλώσεων για τους εορτασμούς των Πολιούχων της πόλης του Κιλκίς, με την υποστήριξη του δήμου Κιλκίς.

Η καλλιτεχνική επιμέλεια & σκηνοθεσία είναι του Ηλία Καλπάκα, ενώ η Δραματουργική σύνθεση είναι της Βιργινίας Πασχάλη. Εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Ροδούλα Αθανασίου, Γρηγόρης Ζαγοράς, Νίκος Στράκας, ενώ τραγουδά και παίζει πιάνο επί σκηνής η Ξένια Βασιλείου. Η Παραγωγή είναι της «ΑΡΜΟΝΙΑΣ» ΚΙΛΚΙΣ, ενώ η Εκτέλεση Παραγωγής ανήκει στους «JITTERBUGS SKG». Η ημερομηνία της εκδήλωσης είναι το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 7 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο του Κιλκίς, με Ελεύθερη Είσοδο.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Από την αρχή… στα βαθιά»!

Δεν ξέρουμε για Φραγγίδη και άλλα «πρωτοκλασάτα» τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, αλλά εκείνος, που έχει κάθε λόγο και δικαιούται […]