Πολιτισμός

1913 – Μνήμες Ελευθερίας Γραμμένες με Νότες – Ένα μουσικοθεατρικό «ταξίδι» από την Αρμονία

Ένα μουσικοθεατρικό «ταξίδι» στο ιστορικό μας παρελθόν, από την «Αρμονία» Κιλκίς και το δήμο Κιλκίς, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα Ελευθέρια Κιλκίς 2024.

Δύο εβδομάδες μετά την 21η Ιουνίου 1913, δηλαδή δύο εβδομάδες μετά τη μάχη και την απελευθέρωση του Κιλκίς, βρισκόμαστε σε ένα Café, στην Αθήνα. Στο Café σε ένα από τα τραπέζια κάθονται ένας μουσικός και μια τραγουδίστρια. Λίγο πριν ξεκινήσουν το καλλιτεχνικό τους πρόγραμμα απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Ο Ιωάννης ο σερβιτόρος σκουπίζει το χώρο και συμμαζεύει τα τραπέζια, ώσπου μπαίνει η Μυρσίνη, η νεαρή που πουλάει λουλούδια κάθε μέρα στους  θαμώνες των Café και εστιατορίων της περιοχής. Λιγο αργότερα την ακολουθούν ο Συνταγματάρχης Καλέργης του Γενικού Στρατηγείου και η σύζυγός του Μιμίκα, που λόγω της ζέστης μπήκαν στο Cafe για να δροσιστούν μ’ ένα απεριτίφ και να διασκεδάσουν με μουσική, τραγούδι και χορό.

Τέλος, η Γαρουφαλιά η έμπιστη οικιακή βοηθός και ψυχοκόρη του Συνταγματάρχη έρχεται κι αυτή φέρνοντας στην κυρία της την ξεχασμένη ομπρέλα της κυρίας της. Καλοκαίρι του 1913, ο Βαλκανικός Πόλεμος, είναι σε εξέλιξη στο Μακεδονικό Μέτωπο και τα νέα για την απελευθέρωση και του Κιλκίς από τον Ελληνικό Στρατό δε θα αργήσουν να αποτελέσουν την κύρια συζήτηση από τους όλους τους παρευρισκόμενους του Café εκείνο το ζεστό καλοκαιρινό απομεσήμερο του Ιούλη … Τα φώτα χαμηλώνουν, η αυλαία ανοίγει, η μουσική αρχίζει και οι πρώτες μελωδικές νότες παλιών αγαπημένων τραγουδιών της εποχής ηχούν στην ατμόσφαιρα …

Ο πολιτιστικός και φιλανθρωπικός σύλλογος «Αρμονία» Κιλκίς, παρουσίασε μια μουσικοθεατρική παράσταση με μουσική και τραγούδια από Οπερέτες της εποχής που διαδραματίστηκε η μάχη για την απελευθέρωση της πόλης του Κιλκίς την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, στο συνεδριακό κέντρο του δήμου Κιλκίς. Η παράστασή «1913. Μνήμες Ελευθερίας Γραμμένες με Νότες. Ιστορικόν Μελόδραμα» ήταν μια ωδή στην Ελευθερία, μιας και η μάχη του Κιλκίς υπήρξε και η σπουδαιότερη μάχη που έλαβε χώρα, κατά τον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο, στη διαμόρφωση των πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών συσχετισμών των κρατών που συμμετείχαν σε αυτήν την πολεμική σύρραξη! Η Ιστορία μας είναι η παρακαταθήκη μας, η διατήρηση της μνήμης της Ιστορίας μας, είναι η εξασφάλιση της ύπαρξής μας για τα χρόνια που έρχονται…

Η ανταπόκριση του κοινού στην πρωτότυπη και ιδιαίτερη αυτή πρόκληση της «Αρμονίας» και του δήμου Κιλκίς, ήταν μεγάλη, αν και στα τέλη του Ιουνίου στον κλιματιζόμενο χώρο του συνεδριακού κέντρου, λόγω της ιδιαιτερότητας του εγχειρήματος.

Ο φορτισμένος συγκινησιακά ενθουσιασμός του κοινού, από την παράσταση, ακόμα μεγαλύτερος. Η σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης, τα τραγούδια εποχής, τα όμορφα κοστούμια, η μουσική και η υποκριτική απόδοση των ηθοποιών, αλλά και τα σκηνοθετικά ευρήματα, προκάλεσαν θετικές εντυπώσεις σε όλους τους παρευρισκόμενους θεατές. Η συγκίνηση του κόσμου διαδέχονταν το αβίαστο γέλιο σε κάθε σημείο του εμβόλιμου θεατρικού κειμένου. Τραγούδια χαρακτηριστικά της εποχής που ακούστηκαν ζωντανά με τη συνοδεία πιάνου στην παράσταση, γοήτευσαν τους παρευρισκόμενους και προκάλεσαν νοσταλγικές θύμισες στο μεγαλύτερο ηλικιακά κοινό της παράστασης, όπως το «Αχ Μαρί», «Τον καιρό εκείνο τον παλιό», «Εγώ είμαι η νέα γυναίκα», «Ψηλά στο Μέτωπο», « Σφίξε με», κ.α. Τα παραπάνω τραγούδια που συνοδεύτηκαν ζωντανά επί σκηνής αλλά και η μουσική επένδυση με πιάνο, πολύ δυνατά φορτισμένη, σε όλα σημεία του αφηγηματικού κειμένου, ενώ μαζί και με τα άρτια εκτελεσμένα τραγούδια της Οπερέτας, αποτέλεσαν το κατάλληλο «όχημα» για αυτό το όμορφο, μελωδικό «ταξίδι» στο παρελθόν της ιστορικής μας μνήμης.

Εκτός των μελών του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου της «Αρμονίας», την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τουρισμού του δήμου Κιλκίς Θεμιστοκλής Κοσμίδης και η δημοτική σύμβουλος του δήμου Κιλκίς κα Ελένη Πατλάκη.

Ο σύλλογος μέσω της γραμματέως του, Πηνελόπης – Μαρίας Καλπάκα που προλόγισε με τον τόσο γλαφυρό τρόπο την παράσταση, εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου, ευχαρίστησε στο τέλος το δήμο Κιλκίς για την άψογη συνεργασία και ιδιαίτερα τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Θέμη Κοσμίδη για την αμέριστη συμπαράσταση τους τόσο του ιδίου όσο και του δήμου, σ΄αυτήν αλλά και σε όλες τις πολυποίκιλες πολιτιστικές δράσεις – εκδηλώσεις του συλλόγου της «Αρμονίας», του συλλόγου με την πολύχρονη και τόσο σημαντική συνεισφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και όχι μόνο, ως ο παλαιότερος πολιτιστικός σύλλογος της πόλης του Κιλκίς.

Η σκηνοθετική και καλλιτεχνική επιμέλεια της μουσικοθεατρικής παράστασης ήταν του  Ηλία Καλπάκα, ενώ η επιμέλεια των κειμένων της Ελισσάβετ Ευκαρπίδου. Τα Σκηνικά – Κοστούμια επιμελήθηκε ο Ηλίας Καλπάκας, ενώ τις χορογραφίες οι «Jitterbugs SKG». Η έρευνα των πηγών έγινε από τον Νικόλαο Νίτσα, με βάση το βιβλίο ‘’Εμπρός δια της λόγχης, Η μεγάλη εξόρμηση (1912-1913)’’ – Β΄ Τόμος Μέρος Α του Φώτη Σαραντόπουλου. Η οργάνωση παραγωγής ήταν της Ελισσάβετ Βασιλειάδου, ενώ η παραγωγή ανήκει στο The Design Room.

Πήραν μέρος με σειρά εμφάνισης και σε διανομή ρόλων οι:

Δημήτρης Μάρρης – Ιωάννης (Σερβιτόρος)

Ελισσάβετ Χαβάτη – Μυρσίνη

Άννα Καρατζά – Μιμίκα (Σύζυγος Συνταγματάρχη Καλέργη)

Ηλίας Καλπάκας – Συνταγματάρχης Καλέργης

Χρύσα Καρλιώτη – Γαρουφαλιά (Υπηρέτρια)

Νικόλαος Νίτσας – Παναγής (Φωνή)

Τραγούδησε ζωντανά επί σκηνής η Ξένια Βασιλείου και τη συνόδευσε ζωντανά με πιάνο επί σκηνής ο Κωνσταντίνος Γκαρίπης.

Φωτογραφίες: Βίκη Τσαγανού

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Η νέα διοίκηση του A.O. Κιλκισιακού

Την Δευτέρα 1.7.24 διενεργήθηκαν οι προγραμματισμένες εκλογές στα γραφεία του συλλόγου με την απαραίτητη απαρτία των μελών ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε […]