Πολιτική

Α.Παπαδόπουλος: Τα Ειδικά Σχολεία στο έλεος της πανδημίας

Η κυβέρνηση στις 14.11.20 αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας όλων των σχολείων πλην των Ειδικών.

Μια απόφαση που ανακοίνωσε χωρίς να τεκμηριώσει την εξαίρεση των Ειδικών Σχολείων και το κυριότερο δεν ανακοίνωσε ποια μέτρα προστασίας λαμβάνονται για τη θωράκισή τους.

Αν αναλογιστούμε ότι στα Ειδικά Σχολεία:

1. Δεν είναι υποχρεωτική ούτε και εφικτή χρήση της μάσκας και δεν εφαρμόζεται στο συντριπτικό ποσοστό του μαθητικού πληθυσμού.

2. Δεν είναι εφικτό να τηρηθούν οι αποστάσεις, να αποφευχθεί η σωματική επαφή και ο συνωστισμός.

3. Τα κτίρια και οι διαθέσιμοι χώροι είναι πολύ περιορισμένοι σε σχέση με τον αριθμό των μαθητών και του προσωπικού. Στις περισσότερες περιπτώσεις το διάλειμμα την εποχή του χειμώνα γίνεται στους διαδρόμους, με αποτέλεσμα μαθητές και εκπαιδευτικοί να συνωστίζονται σε όλη την διάρκεια του σχολικού προγράμματος. Επίσης, δεν υπάρχουν επιπλέον χώροι για τη δημιουργία αίθουσας covid 19, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠΑΙΘ.

4. Παρά τις συστηματικές προσπάθειες του ειδικού βοηθητικού και γενικότερα του προσωπικού των μονάδων, δεν είναι εφικτή η επαναλαμβανόμενη εφαρμογή της αντισηψίας, παρόλο που είναι απαραίτητη.

5. Μεγάλος αριθμός μαθητών και πολλοί εκπαιδευτικοί ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα. Στις 14 Νοεμβρίου είχαμε 35 Ειδικά Σχολεία σε αναστολή λειτουργίας λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εκ των οποίων το ένα ήταν το ΕΕΕΕΕΚ Κιλκίς λόγω της μεγάλης διασποράς του ιού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Από την ημέρα αναστολής των σχολείων γενικής αγωγής δεν δίνονται επίσημες πληροφορίες για την κατάσταση των σχολείων της Ειδικής Αγωγής, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε την κατάσταση που επικρατεί το διάστημα αυτό.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας καλεί στις 9/12/2020 στην Περιφέρεια Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας σε παράσταση διαμαρτυρίας τους γονείς και τις ενώσεις εκπαιδευτικών με αίτημα το κλείσιμο των Ειδικών Σχολείων μέχρι τις 7 Ιανουαρίου του νέου έτους και την ασφαλή επαναλειτουργία τους μετά τις γιορτές.

Σε μια περίοδο που η υγειονομική κρίση είναι σε κορύφωση και τα νοσοκομεία ασφυκτιούν είναι αδιανόητο ακόμη και σήμερα στα Ειδικά Σχολεία, που είναι τα μόνα που λειτουργούν, να μην γίνονται τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ακόμη και όταν παρουσιαστεί κρούσμα μέσα στο σχολείο.
Είναι επιβεβλημένα να παρθούν τα παρακάτω μέτρα:

• Να γίνονται εβδομαδιαία τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας.
• Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα
• Να δοθούν άδειες στους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες
• Να αξιοποιηθούν χώροι για την ασφαλή στέγαση των μαθητών
• Να υπάρχει επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας.
• Να αυξηθούν τα δρομολόγια των ΤΑΧΙ και λεωφορείων που εξυπηρετούν τους μαθητές με ειδικές ανάγκες ώστε να είναι λιγότεροι μαθητές σε κάθε δρομολόγιο.
• Να υποστηριχθούν οι μαθητές που μένουν σπίτι λόγω αδυναμίας μετακίνησης.

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό τη στιγμή που η χώρα μας θρηνεί χιλιάδες ψυχές από την κόλαση της πανδημίας. Η Β. Ελλάδα πληρώνει βαρύ τίμημα από την κυβερνητική αδυναμία για προγραμματισμό και λήψη των απαραίτητων μέτρων που θα έσωζαν ανθρώπινες ζωές.
Πάρτε μέτρα από σήμερα σε όλες τις δομές Ειδικής Αγωγής.

*Εκπαιδευτικός – Πρώην Διευθυντής Π.Ε. Κιλκίς

Περισσότερα
Δείτε ακόμα