Πολιτισμός

Οι “Αργοναύτες” κρατούν άσβεστη τη “φλόγα” της ιστορικής μνήμης

Κατά τρόπο, που δικαιολογεί σ’ αυτούς τον χαρακτηρισμό των «ακοίμητων φρουρών» της, τίμησαν οι ΛΑΜΠΑΔΙΟΦΟΡΙΑ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ1«Αργοναύτες» την μνήμη της γενοκτονίας εις βάρος του ποντιακού Ελληνισμού.ΜΝΗΜΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ

Η αρχή έγινε το Σάββατο 16.5.15 με την εξόχως διαφωτιστική ημερίδα με τίτλο «Η Γενοκτονία στην Ανατολή: Από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο έθνος-κράτος», οι εργασίες της οποίας πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Χάμπιτατ» του Κιλκίς, σε συνεργασία με τον όμιλο γιά την Ιστορία και πολιτισμού νομού Κιλκίς.

Εκλεκτοί, επιστήμονες και βαθείς γνώστες του αντικειμένου συνέβαλαν, με τις μεστές περιεχομένου εισηγήσεις τους, στην ανάδειξη (όλων των διαστάσεων και πτυχών) του ειδεχθούς αυτού μαζικού εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας στην γνώση ενός πολυπληθούς ακροτατηρίου, προσφέροντας ουσιαστική υπηρεσία στην υπόθεση της σφαιρικής ενημέρωσης γι’ αυτό.
ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η εισήγηση του Τούρκου ακαδημαϊκού Αλή Σαϊτ Τσετίνογλου που μίλησε με την «γλώσσα» της επιστήμης της Ιστορίας, μη διστάζοντας, γιά χάρη της ιστορικής αλήθειας και δικαιοσύνης να καυτηριάσει την πολιτική της ενθοκάθαρσης που εφάρμοσαν οι τουρκικές κυβερνήσεις από το 1915 έως το 1923!
Εξ ίσου σημαντική υπήρξε και η εισήγηση του Κιλκισιώτη ιστορικού δρος Βλασίου Αγτζίδη ως προς την ιδεολογική και πολιτική διάσταση και προέκταση της Γενοκτονίας, ενώ αμείωτο κράτησαν το ενδιαφέρον του ακροατηρίου τα ντοκουμέντα, που παρουσίασαν η Βασιλική Τσακόγλου και ο Θεοδόσιος Κυριακίδης.

Η καθιερωμένη λαμπαδηφορΙα

Οι εκδηλώσεις της ένωσης Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» συνεχίσθηκαν την Παρασκευή 22.515 με την λαμπαδηφορία μνήμης, την οποία θέσπισε και καθιέρωσε ο σύλλογος.
ΛΑΜΠΑΔΙΟΦΟΡΙΑ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ
Ξεκινώντας από την αναπλασμένη περιοχή «Κήπου»-πάρκου, νέοι και νέες με παραδοσιακές φορεσιές, κρατώντας αναμμένους πυρσούς και βαδίζοντας στον ειδικό πένθιμο ρυθμό, που δίνεται με το νταούλι (μία κρούση κάθε πέντε βήματα) πορεύθηκαν διά των οδών Ε.Βενιζέλου και 21ης Ιουνίου μέχρι την πλατεία Ειρήνης.

ΛΑΜΠΑΔΙΟΦΟΡΙΑ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ2Εκεί, στο μνημείο του ποντιακού Ελληνισμού κατέθεσαν λουλούδια στην μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας, ερμήνευσαν επίκαιρα τραγούδια και εκφώνησαν μηνύματα γιά την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Επίσης, αναγνώσθηκε η έκθεση του μαθητή Αργύρη Κετσετζή γιά το μείζον αυτό θέμα, η οποία τιμήθηκε με πανελλήνιο μαθητικό βραβείο.ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ

Την Κυριακή 24.5.15 ομάδα νέων των «Αργοναυτών» με παραδοσιακές φορεσιές πλαισίωσε στον ίδιο χώρο τις επίσημες εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας.

Εξ άλλου, το τριήμερο 22-24.5.15 οι «Αργοναύτες» διοργάνωσαν έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Γενοκτονία, που λειτούργησε στην πλατεία Ειρήνης.
ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΥ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ
Η εμβληματική «Γιαγιά του Πόντου»

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων των «Αργοναυτών» απετέλεσε η διοργάνωση διάλεξης με την διακεκριμένη ιατρό, συγγραφέα και ακούραστη θεματοφύλακα των ιστορικών, κοινωνικών και πολιτιστικών παραδόσεων του Πόντου Άννα Θεοφυλάκτου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27.5.15 στην αίθουσα της αποθήκης της «Αυστροελληνικής» και περιελάμβανε διάλεξη της κ. Θεοφυλάκτου και εγκαίνια έκθεσης φωτογραφιών της, με θέμα τον Πόντο, η οποία και λειτούργησε έως την Κυριακή 31.5.15, με τεράστια προσέλευση κόσμου.

Στην σπουδαία αυτή όσο και εμβληματική φυσιογνωμία αναφέρθηκε η φιλόλογος Ξανθούλα Καμψιάδου-Πέτρογλου.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΚΑΒΑΛΑ 1934 – ΝΕΕΣ ΚΑΒΑΛΕΣ 2024… 90 ΧΡΟΝΙΑ

Συμπληρώνονται φέτος ενενήντα (90) χρόνια, από τη γεωργική αποκατάσταση διακοσίων οικογενειών ανέργων καπνεργατών Καβαλιωτών στο δήμο Παιονίας στη περιοχή Πολυκάστρου (Νέες Καβάλες), […]

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]