Γενικά

«Μπέρδεμα» περιφέρειας εμπορικού συλλόγου για την αργία του Αγ.Πνεύματος

Ο εμπορικός σύλλογος Κιλκίς ανακοίνωσε, ότι ισχύει γιά τα μέλη του η αργία του Αγίου Πνεύματος, βάσει της σχετικής αποφάσεως του αντιπεριφερειάρχη, παρά το γεγονός ότι, μετά την εφαρμογή σχετικής ψηφισθείσης διατάξεως, ο ορισμός της αργίας του Αγίου Πνεύματος παύει να αποτελεί αρμοδιότητα της περιφέρειας και των επί μέρους περιφερειακών ενοτήτων.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο του ο  εμπορικός σύλλογος Κιλκίς αναφέρει τα εξής:

«Ο εμπορικός σύλλογος Κιλκίς, κατόπιν ενημερώσεως που έλαβε την Τρίτη 3.3.14 από το τμήμα εμπορίου σε ό,τι αφορά στην κατάργηση αργίας του Αγίου Πνεύματος, συμφώνως προς το ακόλουθο έγγραφο:διευκρινίζει το εξής: Η αγορά του Κιλκίς θα παραμείνει κλειστή σύμφωνα με το πρόγραμμα του εμπορικού συλλόγου Κιλκίς.

Ωστόσο, όσα εμπορικά καταστήματα επιθυμούν να ανοίξουν την Δευτέρα 9η Ιουλίου (ημέρα του Αγίου Πνεύματος) μπορούν να λειτουργήσουν».

Η ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς

«Με καθυστέρηση ενός εικοσιτετραώρου η περιφερειακή ενότητα Κιλκίς εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποιεί την κατάργηση της διάταξης, σύμφωνα με την οποία η αρμοδιότητα γιά τον ορισμό των υποχρεωτικών ή προαιρετικών αργιών, συμπεριλαμβανομένης του Αγίου Πνεύματος, ανετίθετο στις κατά τόπους πρώτα νομαρχίες και κατόπιν περιφερειακές ενότητες.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται, ότι μετά την ανωτέρω εξέλιξη δεν ισχύει γιά τα εμπορικά καταστήματα η αργία του Αγίου Πνεύματος, όπως είχε αρχικώς ορισθεί από την περιφερειακή ενότητα λίγες ημέρες πριν ισχύσουν τα νέα δεδομένα.
Ειδικότερα η ανακοίνωση της περιφερειακής ενότητας έχει ως εξής:
Σας γνωρίζουμε ότι με την §14 του άρθρου 33 του Ν.3996/2011 καταργήθηκε η §8 του άρθρου 15 του Ν.2639/1998, όπου δινόταν η αρμοδιότητα στους Νομάρχες να ορίζουν και άλλες εορτές -μέχρι πέντε τον χρόνο- ως ημέρες υποχρεωτικής ή προαιρετικής αργίας.

Κατά συνέπεια, κάθε προγενέστερη απόφαση του καθ’ ύλην αρμοδίου οργάνου με την οποία η εορτή του Αγίου Πνεύματος οριζόταν ως αργία για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων εντός της  δεν ισχύει και για το λόγο αυτό τη Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014 (εορτή του Αγίου Πνεύματος) τα εμπορικά καταστήματα εντός της Π.Ε.Κιλκίς θα λειτουργήσουν κανονικά.»

Η ανακοίνωση της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

«Με το Νόμο 3996/2011, που έχει συνυπογραφεί από τους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων, καταργούνται τα άρθρα 6-17 του Νόμου 2639/1998, στα οποία περιλαμβάνεται και το άρθρο 15, το οποίο έδινε τη δυνατότητα και την εξουσιοδότηση στο Νομάρχη (Περιφερειάρχη) να ορίζει έως πέντε (5) ημέρες το έτος ως υποχρεωτικές ή προαιρετικές αργίες.

Ως εκ τούτου, έχει αφαιρεθεί πλέον από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η αρμοδιότητα να ορίζει την ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος ως υποχρεωτική αργία για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων.

«Με το νέο νόμο δεν έχουμε καμία απολύτως δικαιοδοσία και δεν μπορεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να ορίσει την ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος ως αργία, όπως πράτταμε όλα ανεξαιρέτως τα προηγούμενα χρόνια. Δυστυχώς, ένας νόμος έρχεται να καταργήσει στην πράξη την αυτοτέλεια και την αυτονομία του θεσμού της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Αποφάσεις για τον τόπο μας, λαμβάνονται για ακόμα μία φορά σε κεντρικό επίπεδο, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο, κατόπιν συνεννόησης των τοπικών φορέων, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα επαναλάβω λοιπόν ότι για να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να αλλάξει άμεσα η νοοτροπία στη χώρα μας, όχι σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά πρακτικά, στο πνεύμα και το γράμμα των νόμων που ψηφίζονται. Επειδή, αντίστοιχο ζήτημα θα προκύψει και στο άμεσο μέλλον, καλώ την κυβέρνηση να επαναφέρει άμεσα τα άρθρα 6-17 του Νόμου 2639/1998, στα οποία περιλαμβάνεται και το άρθρο 15, το οποίο έδινε τη δυνατότητα και την εξουσιοδότηση στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να ορίζει έως πέντε (5) ημέρες το έτος ως υποχρεωτικές ή προαιρετικές αργίες», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.»  

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Το… «γούρι»

Αυτή τη φορά η χειροσφαιρική ομάδα του ΓΑΣ Κιλκίς πέρασε νικηφόρα από την Αθήνα η χειροσφαιρική ομάδα του ΓΑΣ Κιλκίς […]