Κοινωνία

Στον «δρόμο» γιά την αθανασία το άξιο τέκνο του Κιλκίς και της Πατρίδας Χρήστος Ζιώγας

Η «σημαία» της ζωής του επιφανούς συμπατριώτη Χρήστου Ζιώγα «υπεστάλη» την Πέμπτη 22-4-21, «γράφοντας» τον «επίλογο» ενός ωραίου «κεφαλαίου» της ζωής και ιστορίας του Κιλκίς, στο οποίο προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες, και το όνομα του οποίου τίμησε στο έπακρο ανά το πανελλήνιον και διεθνώς με ένα πολύπλευρο έργο, που συνδυάσθηκε με μία τεράστια πολυποίκιλη προσφορά.

Σίγουρα ο τόπος του Κιλκίς και η Πατρίδα αισθάνονται «φτωχότεροι» μετά το θλιβερό άγγελμα της αναχώρησής του γιά το δίχως γυρισμό ταξίδι.

Ο Χρήστος Ζιώγας, γόνος της ιστορικής κιλκισιώτικης οικογένειας, συνεχίσε την οικογενειακή παράδοση των διακεκριμένων δωρεών της σε τούτο τον τόπο, που ξεκίνησαν με αυτήν την καπναποθήκης επί της οδού Παναγιώτου («Αυστροελληνικής») και συνεχίσθηκαν με την πατρική οικία δίπλα σ’ αυτήν, ενώ διέθεσε το χρηματικό ποσό, που απαιτείται γιά την αγορά της ειδικής κλίνης ΜΕΘ και του συνόλου του απαιτουμένου εξοπλισμού στο νοσοκομείο του Κιλκίς.

ΔΩΡΕΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΓΑ

Η πρώτη γνωριμία του Χρήστου Ζιώγα με τον πρώην δήμαρχο Δημήτρη Σισμανίδη

Η πορεία του στην ζωή
Ο εκλιπών γεννήθηκε το 1931 στο Κιλκίς, όπου είχε μετοικήσει η οικογένειά του από τα Άνω Πορρόια, μαζί με τους γονείς του και τις αδελφές του Ζωζώ και Λέλα, και έζησε εδώ μέχρι τα εφηβικά του χρόνια.
Ο πατέρας του Κωστάκης Ζιώγας, γιός του Μακεδονομάχου Χρήστου Ζιώγα, υπήρξε σε όλα τα χρόνια του επαγγελματικού του βίου καπνομεσίτης της περιοχής.

Η μητέρα του Μεταξία, το γένος Γεωργίου και Ελένης Παπαθανασίου, υπήρξε νηπιαγωγός, που εργάσθηκε στα πρώτα της χρόνια στην επαρχία Σιντικής Σερρών.
Ο Χρήστος Ζιώγας αποφοίτησε από το γυμνάσιο Κιλκίς με άριστα. Μετά την αποφοίτησή του και σχετική αλληλογραφία μέσω του αμερικανικού προξενείου Θεσσαλονίκης, και με βάση τις πολύ υψηλές επιδόσεις του στα μαθήματα του απολυτηρίου του γυμνασίου, έγινε δεκτός με υποτροφία στο πανεπιστήμιο Πέρντιου, στην πόλη Λαφαγέτ της Πολιτείας Ιντιάνα των ΗΠΑ, όπου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές.
Εκεί, εργαζόμενος παράλληλα με τις σπουδές του , έλαβε το 1954 δίπλωμα B.S. πολιτικού μηχανικού και το 1956 το μεταπτυχιακό του δίπλωμα (« Master Of Science in Civil Engineering»), οπότε και επέστρεψε στην Ελλάδα. Υπηρέτησε την στρατιωτική θητεία του στην Πολεμική Αεροπορία (τότε Ελληνική Βασιλική Αεροπορία) με τον βαθμό του ανθυποσμηναγού, στη διεύθυνση ΓΕΑ/Γ4 δημοσίων έργων της Αεροπορίας ως ειδικός επιβλέπων, με αρμοδιότητες στη μελέτη και επίβλεψη κατασκευής διαδρόμων-τροχοδρόμων κυκλοφορίας, δαπέδων στάθμευσης αεροσκαφών, στα διάφορα αεροδρόμια του ΝΑΤΟ, που ήταν τότε υπό κατασκευήν σε όλη την χώρα.

Μετά την απόλυσή του συνέχισε εργαζόμενος, ως ιδιώτης πλέον μηχανικός, στην ίδια υπηρεσία, έως το 1960, οπότε μετέβη στην Λιβύη με τη νεοϊδρυθείσα τότε εταιρεία- κοινοπραξία «ARCHIRODON Construction Co», ως υποδιευθυντής – αρχιμηχανικός του έργου «Benghazi Harbour Reconstruction» και ως διευθυντής, στην συνέχεια, του έργου «Benina Airport Improvenents», έως το 1966.
Στο διάστημα 1966-1969 διετέλεσε υποδιευθυντής του έργου «Υδροηλεκτρικό φράγμα Καστρακίου», κοινοπραξία με την συμμετοχή της «Εταιρείας Οδών και Οδοστρωμάτων». Από το 1969 έως και το 2008 , οπότε και αποσύρθηκε από την ενεργό υπηρεσία, υπήρξε διευθυντικό στέλεχος της «ARCHIRODON», με έδρα την Αθήνα.

Έργα που φέρουν την «σφραγίδα» του
Στην διάρκεια της υπερπεντηκονταετούς εργασίας του εκτέλεσε, επίβλεψε και είχε την ευθύνη για την κατασκευή πολλών σημαντικών έργων (λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια, οδοποιίες, φράγματα, στάδια, βιομηχανικά έργα και άλλα), στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από τον ευρύτατο κατάλογο των επί μέρους αυτών έργων στην Ελλάδα αξίζουν ιδιαίτερης μνείας:
– Το κλειστό γυμναστήριο 15.000 θέσεων με την ονομασία Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Νέο Φάληρο Πειραιώς.
– Το ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας 80.000 θέσεων, όπου στην κατασκευή των πυλώνων (από σκυρόδεμα), για την έδραση των προκατασκευασμένων κερκίδων, εφαρμόστηκε πρωτότυπη επαναστατική μέθοδος.
– Το θαλάσσιο φράγμα Αναβάλου, μήκους 180 μ., όπου χρησιμοποιήθηκαν πλωτά κιβώτια από σκυρόδεμα, γιά την σύλληψη γλυκών νερών των υποβρυχίων πηγών και την άρδευση με αυτά του Αργολικού Κάμπου.
– Προβλήτα ελλιμενισμού του αμερικανικού 6ου στόλου στην Ελευσίνα (σχετικό ΄΄Certificate of Commendation΄΄- Πιστοποιητικό ευφήμου μνείας).
– Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών δυναμικότητας 600 κλινών.
Μερικά από τα λοιπά έργα που κατασκευάστηκαν υπό την ευθύνη του στην Ελλάδα είναι:
Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας φωσφορικών λιπασμάτων Νέας Καρβάλης Καβάλας, εγκαταστάσεις και προβλήτας φορτοεκφορτώσεων της εταιρείας τσιμέντων «Ηρακλής», εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαιοειδών Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης, εγκαταστάσεις ναυπηγείων Σκαραμαγκά, το τελεφερίκ Σαντορίνης, οι εγκαταστάσεις των αλυκών Μεσολογγίου, οι εγκαταστάσεις των ναυπηγείων Χαλκίδας, μαρίνα στα Γουβιά Κέρκυρας, στην Λευκάδα, στην Ζέα Πειραιώς και αλλού.
Στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό έκανε πολλές και μεγάλες κατασκευές, όπως το λιμάνι της Βεγγάζης (ανακατασκευή του κατεστραμμένου από τον πόλεμο λιμανιού, με αποκομιδή των ερειπίων του παλιού λιμανιού και πολλών εκρηκτικών), το αεροδρόμιο Μπενίνα της Βεγγάζης και λιμάνια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Σαριά, Ρες Αλ Κλάιμα, Χορ Φακάν), στην Σαουδική Αραβία (Τζέντα, Τζουμπάιλ, Ντάμαμ, Γιέμπο), κτίρια γραφείων στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας και στο Ντάλλας του Τέξας.
Πρέπει να γίνει μνεία στοότι γιά την εν γένει κοινωνική προσφορά του αλλά και την ειδική προσφορά του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ο Χρήστος Ζιώγας ανεκηρύχθη προσφάτως Εντιμολογιώτατος Άρχων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο.
Η αγάπη, τόσο η δική του όσο και της συζύγου του, για την Τέχνη και ιδιαιτέρως την ζωγραφική και την γλυπτική, τους έστρεψε στην συλλογή έργων Τέχνης. Το λεπτό τους γούστο, οι ιδιαίτερες γνώσεις τους και η διορατικότητά τους είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας αξιόλογης συλλογής, που αναγνωρίστηκε από ειδικούς και απετέλεσε εξαιρετικό δείγμα και σημείο αναφοράς για την παρακολούθηση όσων συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στον εικαστικό χώρο, στην Ελλάδα και διεθνώς.
Ο εμβληματικός πίνακας του Γ. Ιακωβίδη «Παιδική Συμφωνία» που φιλοξενήθηκε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα τον Νοέμβριο του 2018, είχε πωληθεί στο εξωτερικό και επαναπατρίσθηκε από τον Χρήστο Ζιώγα και τη σύζυγό του Ελένη, που τον αγόρασαν σε δημοπρασία του οίκου Σόθμπυ’ς.

Η κοινωνική προσφορά του Χρήστου Ζιώγα
Η κοινωνική προσφορά του Χρήστου Ζιώγα συνίσταται σε χρηματικές προσφορές προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την πόλη του Κιλκίς (χρηματικά δωρήματα και δωρεά πατρικής κατοικίας), τα Άνω Πορρόια (απόπειρες δημιουργίας ιδρύματος υποτροφιών, πολιτιστικού κέντρου και προσφορά χρηματικών επάθλων σε σπουδαστές). Χορηγίες γιά εκδόσεις βιβλίων και περιοδικών από το 2004 – 2019, όπως έργα των Β. Σταυρίδη, Π. Ζιώγα. Σ. Χρυσάφη, “Σερραϊκά χρονικά”. Δωρεές σε συλλόγους της Αθήνας (πχ Κέντρο Προστασίας Παιδιού Πεντέλης, Γιατροί χωρίς Σύνορα, Κοσμέτειο Ίδρυμα, Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωνσταντινοπολιτών, Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNICEF κλπ). Τέλος, δωρεά συλλογής έργων τέχνης στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.

Από την τιμητική βραδιά για το ζευγάρι των συλλεκτών Χρήστου και Ελένης Ζιώγα, που έγινε στο Τελλόγλειο τον Νοέμβριο του 2018

Δήλωση δημάρχου Κιλκίς Δ.Κυριακίδη για τον θάνατο του Χ.Ζιώγα

Το Σάββατο 4 Ιουλίου υπογράφηκε η οριστική πράξη παραχώρησης του ακινήτου του κ. Χρήστου Ζιώγα προς το δήμο Κιλκίς και τον δήμαρχο Δημήτρη Κυριακίδη

βαθιά οδύνη και συγκίνηση αποχαιρετώ το Χρήστο Ζιώγα! Τον ευπατρίδη Χρήστο Ζιώγα, τον Κιλκισιώτη που ποτέ δεν απέκοψε τις ρίζες με τον τόπο του και μας το απέδειξε με πλήθος δωρεών. Αρχές Ιουλίου του 2020 είχα την τύχη να τον συναντήσω για πρώτη φορά. Είχε ταξιδέψει από την Αθήνα, όπου διέμενε, στο Κιλκίς για να υπογράψει την οριστική πράξη παραχώρησης της πατρικής κατοικίας του στο δήμο Κιλκίς. Έξω από το σπίτι του μου παρέδωσε τα κλειδιά. Είναι η πιο συγκινητική ημέρα της ζωής μου μου είχε πει. Στη σύντομη επικοινωνία μας μιλήσαμε για τη ζωή του στο Κιλκίς, στην Αμερική όπου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές ως πολιτικός μηχανικός, για την λαμπρή επαγγελματική του διαδρομή στον τομέα των κατασκευαστικών έργων. Είπαμε πολλά εκείνη τη μέρα και κρατήσαμε επαφή για τη νέα του επίσκεψη. Προγραμματίζαμε την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη στο δήμο Κιλκίς, την ονοματοδοσία οδού δίπλα στο πατρικό του προς τιμήν του και την παρουσίαση έκδοσης με αυτοβιογραφικά χαρακτηριστικά μέσα στο Νοέμβριο αλλά η πανδημία είχε άλλα σχέδια. Δυστυχώς, οι συνθήκες δεν μας επέτρεψαν να τον τιμήσουμε εν ζωή.
Η απώλεια του Χρήστου Ζιώγα είναι βαριά και αυτές τις ώρες τα λόγια δεν μπορούν να προσφέρουν διέξοδο στα συναισθήματά μου. Θα τον θυμάμαι με πολλή αγάπη και σεβασμό ως έναν ευγενικό και ταλαντούχο Άνθρωπο, ως τον μεγάλο μας ευεργέτη που κρατούσε πάντα στην καρδιά του το Κιλκίς.

Δήλωση Δημήτρη Τσαντάκη για τον θάνατο του Χ.Ζιώγα

Ο Κύριος ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΙΩΓΑΣ ταξιδεύει στην αθανασία για να πάρει τη θέση του στο πάνθεον των μεγάλων Ελλήνων.
Ευεργέτης του Κιλκίς,ο Κύριος Χρήστος Ζιωγας ήταν από τους ανθρώπους πρότυπα. Που λες, να γιατί αξίζει να προσπαθήσεις να λέγεσαι άνθρωπος.
Διέπρεψε ως Πολιτικός Μηχανικός και ήταν λάτρης της Τέχνης και εν γένει του Πολιτισμού.Μια προσωπικότητα που τίμησε λόγω και πράξη, το αγαπημένο του Κιλκίς.
Παρόλου που πολλά χρόνια έζησε μακριά και μεγαλουργησε ως μηχανικός, δεν ξεχνούσε ποτέ το Κιλκις.
Με τον ευπατρίδη Κύριο Χρήστο Ζιώγα συναντηθήκαμε το 2018 στο δημαρχείο Κιλκίς.
Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή να γνωρίσω έναν άνθρωπο που με την ψυχή του δώριζε «τις ρίζες» του-το πατρικό του σπίτι-στον σημερινό και αυριανό πολίτη του Κιλκίς.
Πρόσφατα προσέφερε και μια κλίνη ΜΕΘ στο νοσοκομείο μας.
Δεν είχε εξουσία πολιτική ή θρησκευτική να εργαλειοποιησει το ταμείο της για να “δωρίσει” και κατόπι να διεκδικήσει όνομα σε οδό ή πλατεία.Είχε την αδολη αγάπη και τη δική του τσέπη,γεμάτη από τους κόπους μιας ζωής κι αυτή χάρισε στον τόπο μας.
Νιώθω περήφανος να έχω τέτοιον συμπατριώτη.
Ο θάνατος σου με συγκλόνισε Κύριε Χρήστο Ζιώγα.Ευγαριστω για την ανεκτίμητη προσφορά σου στον τόπο μας.
Καλό ταξίδι στην αιωνιότητα, συνάδελφε- όπως ήθελες να αποκαλούμε ο ένας τον άλλο καθότι Μηχανικοί.
Συγγνώμη που δεν έλαβες στο Κιλκίς τις τιμές που σου αξίζουν εν ζωή!

Δήλωση αντιδημάρχου Πολιτισμού δήμου Κιλκίς Θεμιστοκλή Κοσμίδη

Ευγενικός, Αρχοντικός, Αριστοκρατικός, Καλός.
Ε Υ Π Α Τ Ρ Ι Δ Η Σ.
Παράδειγμα αναφοράς στις νεότερες γενιές για την προσφορά του στον τόπο μας. Καλό κατευόδιο…

Περισσότερα
Δείτε ακόμα