Αποχώρησε από το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς η παράταξη του Θ.Βαφειάδη – Δεν εξελέγη «Συμπαραστάτης του δημότη»
Ανεπιτυχής αποδείχτηκε η εκλογή «Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης» στο δημοτικό συμβούλιο του Κιλκίς ως τελευταίο θέμα που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 26.2.24.
Με δύο υποψηφιότητες του πρώην Συμπαραστάτη Αδάμ Χριστοδουλίδη και του προέδρου του περιβαλλοντικού συλλόγου περιπατητών Κιλκίς Χρήστου Ανδρεανίδη, με την δημοτική αρχή να υποστηρίζει την υποψηφιότητα εκ νέου του δικηγόρου Αδάμ Χριστοδουλίδη.
Γιά την εκλογή του Συμπαραστάτη χρειαζόταν 23 ψήφους (δηλαδή το σύνολο της δημοτικής παράταξης και δύο ακόμα ψήφων της αντιπολίτευσης), με την δημοτική παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης να είναι αρνητική από την αρχή του θεσμού και ψήφιζε πάντα κατά.
Μετά την εισήγηση του δημάρχου και την πρότασή του γιά την υποστήριξη στο πρόσωπο του κ. Χριστοδουλίδη, η δημοτική παράταξη “Νέο Κιλκίς” με την παρότρυνση του επικεφαλής Θεόδωρου Βαφειάδη αποχώρησε σύσσωμη, εκτός του δημοτικού συμβούλου κ.Μαυρουδή.
Έτσι κατά την ψηφοφορία έλαβε 21 ψήφους ο κ. Χριστοδουλίδης ενώ υπήρχαν και 3 άκυρα, με τον κ. Ανδρεανίδη να μην λαμβάνει καμία ψήφο.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ιωάννης Χατζηαποστόλου δεν επανέλαβε την ψηφοφορία καθώς το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο.
Γιά την αποχώρηση του δημοτικού συνδυασμού ο επικεφαλής θ.Βαφειάδης απέστειλε επιστολή στην οποία αναφέρει τα εξής:
“Ο δημοτικός μας συνδυασμός “Νέο Κιλκίς” θεωρώντας ως τελικό αποδέκτη και κριτή των πεπραγμένων του τους πολίτες του δήμου Κιλκίς αισθάνεται την υποχρέωση να τους ενημερώσει ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου αποχώρησε από αυτήν, όταν η δημοτική αρχή έφερε ως θέμα προς ψήφιση την εκλογή “Συμπαραστάτη του δημότη” για τους εξής λόγους:
Ο δήμαρχος Κιλκίς φερόμενος αντιδεοντολογικά και αντιδημοκρατικά σε δημόσια εκδήλωση προεξόφλησε πριν τρεις περίπου εβδομάδες ότι για την συγκεκριμένη θέση θα υπερψηφιστεί το πρόσωπο της αρεσκείας του που έθεσε όντως υποψηφιότητα σήμερα. Με τον τρόπο αυτό μηδένισε το ρόλο της αντιπολίτευσης, διότι για να εγκριθεί μία τέτοια υποψηφιότητα απαιτούνταν τα 2/3 των ψήφων επί του απολύτου αριθμού των δημοτικών συμβούλων που σημαίνει ότι χρειάζονταν και ψήφους από άλλη παράταξη για την εκλογή και συγχρόνως αποθαρρύνοντας έτσι την πρόθεση οιουδήποτε άλλου πολίτη να θέσει υποψηφιότητα για την συγκεκριμένη θέση.
Για μία τέτοια εκλογή που απαιτείται και ενισχυμένη πλειοψηφία, επειδή πρόκειται για σοβαρό θεσμό, είναι καλό το πρόσωπο που θα επιλεγεί δια της ψήφου των δημοτικών συμβούλων να είναι κοινής αποδοχής για το καλό όλων των δημοτών και όχι μόνο της αρεσκείας του δημάρχου.
Για να δώσει ένα μήνυμα στην αυταρχική λειτουργία του δημάρχου που επιδιώκει να ρυθμίζει τα πράγματα στο δήμο κατά τις προσωπικές του στοχεύσεις αγνοώντας παρατάξεις και πρόσωπα, όπως έκανε στην προηγούμενη τετραετή θητεία του, όπου κατάφερε με τη βοήθεια του τότε νόμου να εξαφανίσει σχεδόν την αντιπολίτευση, που είναι η εγγύηση για τη δημοκρατική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Του δώσαμε σήμερα το μήνυμα ότι αυτά τα στρεβλά που ήξερε να τα ξεχάσει και ότι σε αυτήν την πενταετία θα υπάρχει οργανωμένη, συγκροτημένη και με διακριτό ρόλο αντιπολίτευση, την οποία θα πρέπει να σέβεται και να υπολογίζει και ότι πλάγιες οδοί και άλλες μέθοδοι δε θα περάσουν”.
Παρόμοια ήταν και η αντίδραση του υποψηφίου Χρήστου Ανδρεανίδη στην οποία αναφέρει τα εξής:
“Προσέβαλε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις ο κύριος δήμαρχος κατά την χθεσινή διαδικασία επιλογής “Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης”.
Μας έπεισε ότι κατευθύνω όλους τους δημοτικούς συμβούλους σημαίνει προτείνω. Όσο για την δική μου υποψηφιότητα που την θεώρησε ανύπαρκτη του προτείνω να μελετήσει εκ νέου τον νόμο μπας και καταλάβει το σκεπτικό του νομοθέτη.
Μεγάλη η προσβολή να υποτιμά την νοημοσύνη αυτών που ορίζει αλλά κυρίως αυτών που δεν ορίζει.
Προσέβαλε τον συνυποψήφιο μου επίσης. Ο κύριος δήμαρχος δεν θέλει να έχουν οι δημότες και οι επιχειρήσεις συμπαραστάτη”.