Αδήριτη ανάγκη η αποσυμφόρηση του καταυλισμού προσφύγων Χέρσου

Την ρεαλιστική προσέγγιση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού από μέρους της τοπικής κοινωνίας του Χέρσου, στην περιοχή του οποίου έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί εδώ και αρκετό καιρό χώρος προσωρινής διαμονής και φιλοξενίας, υπό την εποπτεία του στρατού, ανέδειξε η συζήτηση κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς της Δευτέρας 21.3.16.
Μία λειτουργία που έχει προκαλέσει την εύλογη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής και την οποία συμμερίζονται, όπως διεφάνη στην συνεδρίαση τόσο η δημοτική και τοπική αρχή όσο και το σύνολο των δημοτικών συνδυασμών, υπερψηφίζοντας ομοφώνως το ψήφισμα που προσκόμισαν οι κάτοικοι προσερχόμενοι στην συνεδρίαση, όπου και συζητήθηκε το θέμα.
Και τούτο διότι οι επισημάνσεις που θέτει (βλέπε παρακάτω) χωρίς να αφαιρεί κατ’ ελάχιστον την ανθρωπιστική διάθεση, που έχουν έως σήμερα επιδείξει και επιθυμούν να συνεχισθεί, ειναι προς την ορθή κατεύθυνση.
Μία κατεύθυνση, που κατά κόρον έχει διατυπωθεί από πάρα πολλές πλευρές σε τοπικό και ευρύτερο πεδίο από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, πολιτικές παρατάξεις αλλά και κυβερνητικούς παράγοντες και τις οποίες επανέλαβαν στις χθεσινές ραδιοφωνικές τους παρεμβάσεις ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Χέρσου Φίλιππος Κοτανίδης, ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης μιλώντας στο ράδιο-«Μαχητής» αλλά και το ψήφισμα και η οποία έχει να κάνει κυρίως ως προς την αποσυμφόρηση του κέντρου με λιγότερους από χίλιους φιλοξενούμενους την βελτίωση ωρισμένων συνθηκών διαβίωσης και τέλος στην λογική ότι αποτελεί χώρο προσωρινής και όχι μόνιμης διαμονής και φιλοξενίας.
Δυστυχώς έως σήμερα και παρά την πρόσφατη μείωση του αριθμού των φιλοξενουμένων στο κέντρο, η αποσυμφόρησή του παραμένει ζητούμενο όπως και η κατανομή των σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως χαρακτηριστικώς τόνισε ο κ. Σισμανίδης.
«Ακούμε», συνέχισε, «με ενδιαφέρον τις επ’ αυτού κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, όπως εσχάτως στην Βουλή από πλευράς του αρμοδίου υπουργού Γιάννη Μουζάλα, και ευελπιστούμε ότι θα γίνουν πράξη».
Γιά τις πράξεις-ενέργειες της δημοτικής αρχής σε σχέση με την λειτουργία του κέντρου στο Χέρσο και των συνθηκών βελτίωσης της ζωής των προσφύγων, αναφέρθηκε στην εν λόγω συνεδρίαση διεξοδικώς η αρμόδια αντιδήμαρχος Λένα Αναστασιάδου ενώ από μέρους του δημάρχου υπήρξε ειδική μνεία στο θέμα της λειτουργίας του κέντρου υπό την ευθύνη του στρατού που ως παράμετρος δεν αλλάζει επί ουδενί.
«Αδήριτη ανάγκη η αποσυμφόρηση»
Ειδικότερα στο ψήφισμα, που υπογράφουν κάτοικοι του Χέρσου, αναφέρονται τα εξής:
«Το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι του Χέρσου βιώνουμε μία κατάσταση πρωτόγνωρη γιά τα δεδομένα του χωριού μας, αλλά και της χώρας γενικότερα. Δεν θα αναλύσουμε τους πολιτικούς ή οικονομικούς λογους, που ανάγκασαν το σύνολο αυτών των ανθρώπων να εγκαταλείψουν τις χώρες και τα σπίτια τους. Βρέθηκαν όμως δίπλα μας γεγονός που καθιστά αναγκαία την ειρηνική συνύπαρξη κατοίκων και φιλοξενουμένων διασφαλίζοντας τόσο την υγιεινή όσο και την ασφάλεια και των δύο πλευρών. Καταθέτουμε λοιπόν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας ζητώντας παράλληλα από το δημοτικό συμβούλιο να στηρίξει τα εύλογα αιτήματα των κατοίκων. Το ψήφισμα αυτό συντάχθηκε, γιά να αποτελέσει «εργαλείο» διεκδικήσεων γιά τους κατοίκους του Χέρσου, τον δημαρχο Κιλκίς και τους άλλους θεσμικούς παράγοντες του νομού, που θα σταθούν αρωγοί μας.
-Αποτελεί αδήριτη ανάγκη η αποσυμφόρηση του χώρου φιλοξενίας των προσφύγων-μεταναστών από τον χώρο του πρώην στρατοπέδου Χέρσου καθώς ο μεγάλος αριθμός τους, περίπου 4000, σε αντιστοιχία με τον υποπολλαπλάσιο αριθμό των μονίμων κατοίκων γιά την δική τους υγιεινή και ασφαλή διαβίωση αλλά και γιά την καθημερινότητα των κατοίκων.
Βρέθηκαν ξαφνικά μικρά παιδιά αλλά και ηλικιωμένοι άνθρωποι αποκλεισμένοι στο ίδιο τους το χωριό, αφού σχεδόν όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι είναι ασφυκτικά κατειλημμένοι από πρόσφυγες. Επίσης επιβάλλεται να αποτραπεί η κάθε σκέψη ή πρόθεση γιά προώθηση νέων φιλοξενουμένων από την περιοχή της Ειδομενης, είτε από οποιαδήποτε περιοχή της χώρας προς το Χέρσο, αφού ήδη ο αριθμός των φιλοξενουμένων καταγεγραμμένων προσφύγων στον νομό Κιλκίς είναι τεράστιος σε αναλογία με τον αριθμό των προσφύγων σε ολόκληρη την υπόλοιπη χώρα.
-Η παραμονή του στρατού στον χώρο φιλοξενίας είναι επιβεβλημένη, καθώς η παρουσία του εγγυάται την ομαλή λειτουργία τόσο στην διανομή ειδών διατροφής, ένδυσης κλπ, αλλά και στο ζήτημα της ασφάλειας, ασκώντας ένα τυπικό έλεγχο γιά την είσοδο και έξοδο των φιλοξενουμένων στον συγκεκριμένο χώρο φύλαξης επιδρώντας θετικά στην εμπέδωση της τάξης.
-Να υπάρξει δέσμευση γιά μη κατασκευή οποιασδήποτε σταθερής δομής στον συγκεκριμένο χώρο που θα οδηγήσει σε μακροχρόνια διαμονή τόσο μεγάλου και μη διαχειρίσιμου αριθμού φιλοξενουμένων δίπλα σε οικισμους.
-Ζητήματα αυξημένης αστυνόμευσης με προσθετη παρουσία περιπολικών και αστυνομικών και ενίσχυση των δομών στους τομείς της καθαριότητας και της υγιεινής τόσο με προσωπικό αλλά και υποδομές, όπως διάθεση ενός απορριμματοφόρου αποκλειστικά γιά την περιοχή του Χέρσου, κάδων απορριμμάτων, κατασκευή λουτήρων κλπ είναι απαραίτητα, γιά να αποφευχθούν επιδημίες και διάφορες ασθένειες.
Εκτιμούμε ότι σε όλα τα παραπάνω, θα βρεθείτε συμπαραστάτες και υποστηρικτές μας γιατί αντιλαμβάνεστε το μέγεθος των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί».