Απόστολος Νικολαϊδης: Πρωταγωνιστής του ελληνικού αθλητισμού γιά 62 χρόνια
Οι Έλληνες φίλαθλοι γνωρίζουν, ότι το ιστορικό γήπεδο του Παναθηναϊκού, που βρίσκεται στην λεωφόρο Αλεξάνδρας λέγεται «Απόστολος Νικολαϊδης». Λίγοι, όμως, γνωρίζουν ποιός υπήρξε ο Απόστολος Νικολαϊδης και πόσα προσέφερε όχι μόνο στον Παναθηναϊκό αλλά και στον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα. Παιδί εύπορης ελληνικής οικογένειας της Στενημάχου Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρεια Θράκη) γεννήθηκε στην Στενήμαχο την 19η Απριλίου 1986.
Τα παιδικά του χρόνια ο μικρός Απόστολος τα έζησε στο ιδιόκτητο τριώροφο αρχοντόσπιτο της οικογένειάς του, που εικονίζεται στην δημοσίευση στο κείμενό μας, πρόσφατη φωτογρφαία. (Σήμερα, στο πάλε ποτέ αρχοντικό της οικογένειας Νικολαϊδη στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο της Στενημάχου, που βρίσκεται κοντά στην κοίτη του ποταμού που διασχίζει την πόλη).
Γιά να μάθει σωστά την ελληνική γλώσσα φοίτησε στο δημοτικό σχολείο της ελληνικής πρεσβείας στην Σόφια. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ροβέρτειο Σχολή Κωνσταντινούπολης, που τα χρόνια εκείνα ήταν μία από τις καλύτερες του κόσμου. Ακολούθως μετέβη στο Μόναχο. Το έτος 1914 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα που ανέπτυξε επαγγελματική δραστηριότητα. Εργατικός, σεμνός και μορφωμένος (μιλούσε καλά εφτά γλώσσες) κατάφερε να δημιουργήσει μεγάλη περιουσία καθώς οι επιχειρήσεις του είχαν μεγάλη επιτυχία. Έφθασε να είναι ιδιοκτήτης-βιομήχανος της γνωστής χαρτοποιίας Softex και μέλος στην διοίκηση της Τράπεζας της οικογένειας Κωστόπουλου.
Ως επιχειρηματίας επένδυσε μεγάλα χρηματικά ποσά στην Δράμα και την περιοχή της.
Τα σωματικά προσόντα του τον ανέδειξαν σπουδαίο αθλητή τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στον στίβο. Επί πολλά χρόνια ήταν πρωταθλητής στο δέκαθλο, υπήρξε δε και αθλητής στίβου στον Άρη Θεσσαλονίκης.
Πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας το έτος 1920, ως ποδοσφαιριστής, στο Δέκαθλο και στην διελκυστίνδα.
Η μεγάλη του, όμως, αγάπη ήταν ο Παναθηναϊκός στον οποίο εντάχθηκε το έτος 1917. Στον Παναθηναϊκό αφιέρωσε την ζωή του και ταυτίσθηκε με την ιστορία του συλλόγου. Χαρισματικός και πολυσύνθετος αθλητής εκτός από το ποδόσφαιρο, μετείχε και στις ομάδες του μπάσκετ και του βόλλεϋ. Διετέλεσε προπονητής στην ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού καθώς και ομοσπονδιακός προπονητής γιά κάποιο διάστημα. Πήρε μέρος και σε αγώνες αυτοκινήτου και πρώτευσε σε πολλές κούρσες.
Εκτός, όμως, από αθλητής διακρίθηκε και ως διοικητικός παράγοντας. Υπήρξε ο μακροβιότερος ηγέτης σε αθλητικό σωματείο, αφού αφιέρωσε 62 χρόνια έντονης δράσης στον Παναθηναϊκό. Είναι κυρίως αυτός, που έθεσε γερές βάσεις σε όλα τα σπορ. Πίστευε, ότι γιά να γίνει μεγάλο σωματείο ο Παναθηναϊκός πρέπει να λειτουργεί όλα τα αθλητικά τμήματα. Επί προεδρείας του ο Παναθηναϊκός λειτουργούσε είκοσι τμήματα.
Υπήρξε αυτός, που ως παίκτης ακόμη συνέβαλε στην αλλαγή του ονόματος του Πανελληνίου Ποδοσφαιρικού και Αγωνιστικού Ομίλου (ΠΠΑΟ) (που ήταν το πρωταρχικό όνομα του Παναθηναϊκού) σε «Παναθηναϊκός Αθλητικός Ομιλος» (ΠΑΟ). Κάθε φορά που ο Όμιλος του Παναθηναϊκού είχε οικονομικές ανάγκες στο πρόσωπο του Νικολαϊδη έβρισκε ένα γενναίο αρωγό.
Εκτός από διοικητικός παράγοντας του Παναθηναϊκού διετέλεσε πρόεδρος στην ΕΠΟ, του Ιππικού Ομίλου και της Ολυμπιακής Επιτροπής.
Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από την γερμανική κατοχή διορίσθηκε πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, θέση την οποία διατήρησε επί εικοσαετία.
Την ίδια χρονική περίοδο μετείχε στα διοικητικά συμβούλια της ΕΛΠΑ.
Το 1953 ως γενικός γραμματέας της ΕΛΠΑ εμπνεύσθηκε το Διεθνές Ράλλυ Ακροπόλεως, το οποίο μέχρι σήμερα είναι ένας από τους κλασικούς αγώνες πρωταθλήματος ράλλυ. Ο Απόστολος Νικολαϊδης πέθανε την 15η Οκτωβρίου 1980 σε ηλικία 84 χρόνων, προσφέροντας μέχρι την τελευταία στιγμή τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην Ολυμπιακή Επιτροπή, την ΕΛΠΑ και τον Παναθηναϊκό. Στην κηδεία του, που έγινε στο α’ νεκροταφείο της Αθήνας παρέστη σύσσωμη η Παναθηναϊκή οικογένεια. Την σορό του μετέφεραν με τους ώμους τους κορυφαίοι αθλητές του συλλόγου που έγραψαν λαμπρές σελίδες στην ιστορία του Παναθηναϊκού.
Αυτοί ήταν: Οικονομόπουλος, Καμάρας, Αντωνιάδης (ποδοσφαίρου), Ζαχαρόπουλος (στίβου), Γεωργαντάς, Ηλιόπουλος (βόλλεϋ) και Γκάρος, Καλογερόπουλος (μπάσκετ).
Γιά την προσφορά στον Παναθηναϊκό ένα χρόνο μετά τον θάνατό του (1981) το γήπεδο του Παναθηναϊκού που βρίσκεται στην λεωφόρο Αλεξάνδρας μετονομάσθηκε σε «Απόστολος Νικολαϊδης».
Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού, που όταν ακόμη ζούσε τον είχαν «αναγορεύσει» σε «πατριάρχη του Παναθηναϊκού» εξακολουθούν και σήμερα να τιμούν την μνήμη του και να θεωρούν ότι αυτός πράγματι υπήρξε ένας από τους κυριότερους στυλοβάτες της ομάδας τους, ως παίκτης και διοικητικός παράγοντς, ένας πραγματικός «πατριάρχης».
*Μέλος του συλλόγου Στενημαχιτών Κιλκίς