Πολιτική

Την αποσυμφόρηση του καταυλισμού του Χέρσου ζητεί ο Δ.Σισμανίδης

Υπόμνημα για την κρατούσα κατάσταση στο κέντρο προσωρινής διαμονής προσφύγων Χέρσου ενεχείρισε στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης κατά την συνάντησή τους την Τρίτη 15.3.16 στο γενικό νοσοκομείο Κιλκίς.

Στο υπόμνημα ζητείται μεταξύ άλλων η άμεση αποσυμφόρηση του εν λόγω Κέντρου ενώ επισημαίνονται οι θέσεις της δημοτικής αρχής για την ισομερή κατανομή των προσφυγικών ροών σε όλους τους δήμους της επικράτειας με σκοπό την αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.
Ειδικότερα, στο υπόμνημα ο κ. Σισμανίδης αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε πρόεδρε της ΝΔ
Με την ευκαιρία της σημερινής τιμητικής επίσκεψής σας στον δήμο Κιλκίς, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε υπεύθυνα για την κρατούσα κατάσταση στην περιοχή μας σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό ζήτημα.
Ο δήμος Κιλκίς συναίνεσε στη λειτουργία κέντρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή του Χέρσου για λόγους εθνικού συμφέροντος, μετά από συνεννόηση με τα υπουργεία εσωτερικών και εθνικής άμυνας για την φιλοξενία 2.000 προσφύγων.

Το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων λειτουργεί στο στρατόπεδο ”Μαζαράκη” με ευθύνη του στρατού ενώ τη συνολική του διαχείριση έχει αναλάβει ο δήμος Κιλκίς με τη συνδρομή των τοπικών κοινοτήτων Χέρσου, Μεγάλης Στέρνας, του συντονιστικού οργάνου διαχείρισης ανθρωπιστικής Βοήθειας και εθελοντικών οργανώσεων.

Στο βραχύβιο διάστημα παρουσίας του εν λόγω κέντρου έχει διακριβωθεί η υπερφόρτωσή του με διπλάσιο αριθμό προσφύγων (4.000 άτομα) με συνέπεια αφ’ ενόςμεν να καθίσταται δυσχερής και προβληματική η λειτουργία του και αφ’ ετέρου δε να απουσιάζει παντελώς η κρατική αρωγή, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών ιθυνόντων.
Πέραν τούτων στην τοπική κοινωνία του Χέρσου, η οποία επέδειξε και συνεχίζει να επιδεικνύει την αλληλεγγύη της προς τους πρόσφυγες, επικρατεί εύλογη αναταραχή από τη συγκέντρωση ενός τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων.

Η δημοτική αρχή Κιλκίς εκτιμά ότι για την ομαλή λειτουργία και διαχείριση της προσφυγικής δομής του Χέρσου είναι απολύτως απαραίτητη η άμεση αποσυμφόρησή της με κατανομή 2.000 προσφύγων προς την ενδοχώρα.
Επαναλαμβάνει την πρότασή της, την οποία διατύπωσε από τότε που ανέκυψε το προσφυγικό ζήτημα στην περιοχή μας, για τον αναλογικό επιμερισμό των προσφυγικών ροών σε όλους τους δήμους της επικράτειας, πλην της Θράκης, ώστε να υπάρξει δίκαιη και ισομερή κατανομή τους στην χώρα.
Είναι αδιανόητο, άδικο και επιζήμιο για προφανείς λόγους οι δύο δήμοι της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς, ο δήμος Κιλκίς και ο δήμος Παιονίας, να επιβαρύνονται με το 50% του προσφυγικού πληθυσμού και οι άλλοι ΟΤΑ να μη συμμετέχουν αναλογικά στην διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Είναι αδιανόητο και υποκριτικό συνάμα, το κράτος από τη μια πλευρά να υποστηρίζει ότι δε θα επιτρέψει να γίνει η χώρα αποθήκη ψυχών και να έχει πράξει επί της ουσίας αυτό που απεύχεται, μετατρέποντας όλη την περιφερειακή ενότητα Κιλκίς σε ένα απέραντο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας και αποσείοντας εντελώς το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί.

Για τους λόγους που αναπτύχθηκαν παραπάνω, στους οποίους υπογραμμίζουμε και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων της τοπικής κοινότητας Χέρσου,
ο δήμος Κιλκίς απαιτεί την αποσυμφόρηση του κέντρου προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων Χέρσου, την ισομερή κατανομή του προσφυγικού πληθυσμού σε όλους τους νομούς της επικράτειας και την συμμετοχή των αρμοδίων υπουργείων και φορέων στην διαχείριση της λειτουργίας του εν λόγω κέντρου προκειμένου να λειτουργήσει εύρυθμα και να υπηρετήσει πλήρως το σκοπό του που δεν είναι άλλος, από τις ομαλές και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα