Πολιτική

Τις απολύσεις εργαζομένων στον όμιλο της “KLEEMAN” καταγγέλλει το συνδικάτο μετάλλου Κ.Μακεδονίας

Τις απολύσεις εργαζομένων από τον εδρεύοντα στην ΒΙΠΕ Κιλκίς όμιλο επιχειρήσεων «Κλέεμαν Ελλάς» καταγγέλλει το συνδικάτο μετάλλου Κ.Μακεδονίας, απευθύνοντας συγχρόνως προσκλητήριο συμμετοχής σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το Σάββατο 12-9-20, στην πλατεία ΧΑΝΘ Θεσσαλονίκης, με ώρα έναρξης 6.30 το απόγευμα.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Με συνοπτικές διαδικασίες η εργοδοσία του ομίλου KLEEMANN, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ξεκινά καινούργιο μπαράζ απολύσεων που έγιναν την Παρασκευή 28/8 θέτοντας καινούργιους στόχους μείωσης του προσωπικού αυτή τη φορά με πρόφαση την «αναδουλειά λόγω κορονοϊού». Ωστόσο προβληματισμό προκαλεί το ότι συνάδελφοι από αυτούς που απολύθηκαν κάλυπταν κρίσιμα πόστα για τη λειτουργία του εργοστασίου και ότι η παραγωγή δεν έχει μειωθεί, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι της επιχείρησης στο συνδικάτο.

Οι απολύσεις, οι οριζόντιες μειώσεις μισθών αλλά και η εργοδοτική ασυδοσία της KLEEMANN ήταν και είναι πάγια τακτική της εταιρίας που, παρά τα κέρδη της και την κατάταξή της στη λίστα των μεγαλύτερων βιομηχανιών στην Ελλάδα, διατηρεί τους χαμηλότερους μισθούς, εκμεταλλευόμενη όλες τις μεταρρυθμίσεις που πέρασαν τα 10 χρόνια της προηγούμενης οικονομικής κρίσης, όπως η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Οι μειώσεις μισθών που άγγιξαν έως και ~25% (με τις όποιες αυξήσεις που ακολούθησαν στη συντριπτική πλειοψηφία να μην ανακτούν τις συνολικές απώλειες των προηγούμενων χρόνων και σε κάθε περίπτωση η μισθολογική εξέλιξη να έχει χαθεί), τα εξαντλητικά ωράρια, οι αλλαγές στα πόστα σχεδόν καθημερινά προσπερνώντας και μη λαμβάνοντας υπόψη τα έγγραφα ειδίκευσης και εξειδίκευσης των εργαζομένων, ο εξαναγκασμός στους εργάτες να λαμβάνουν υποχρεωτικές άδειες ανάλογα με την αυξομείωση της παραγωγής είναι μόνο κάποια παραδείγματα της εργοδοτικής επίθεσης.

Σήμερα, με πρόσχημα την πανδημία, εκμεταλλεύεται πλήρως το νομικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης για να θέτει τους εργαζόμενους της σε βάρδιες, σε εξαντλητικές ώρες οδήγησης με ιδιωτικά μέσα, αλλά και σε απλήρωτες υπερωρίες μέσω της τηλεργασίας.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, σειρά τώρα έχουν οι απολύσεις με σκοπό την μείωση προσωπικού σε μία κερδοφόρα περίοδο για την εταιρία. Όσοι συνάδελφοι κολακεύονται ή έτρεφαν αυταπάτες από τα ωραία λόγια της εταιρίας περί «οικογένειας», από τις γενναιόδωρες πράξεις της σε μονάδες ΜΕΘ με τον απλήρωτο ιδρώτα των εργαζομένων της, τους γίνεται πλέον ξεκάθαρο πως για τα αφεντικά τους δεν είναι τίποτε άλλο παρά αριθμοί στην εξίσωση των κερδών τους…

Επιβεβαιώνεται με όλους τους τρόπους ότι οι εργοδότες, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε όμιλο, έχουν βγάλει τα κομπιουτεράκια τους και υπολογίζουν λεπτομερώς πώς θα εξασφαλίσουν τα κέρδη τους που κινδυνεύουν λόγω της νέας οικονομικής κρίσης που επιτάχυνε ο κορονοϊός, χωρίς να χάσουν ούτε 1€, φορτώνοντας το βάρος σε εμάς τους εργαζόμενους. Σε αυτή τους την προσπάθεια έχουν την πλήρη στήριξη των εκάστοτε κυβερνήσεων…

Απάντηση σε όλη αυτή την σχεδιασμένη επίθεση εργοδοσίας & κράτους μπορεί να δώσει μόνο η συλλογική και οργανωμένη δράση των εργαζομένων μέσα από τα σωματεία τους! Η συσσωρευμένη εμπειρία των αγώνων της εργατικής τάξης δείχνει πως όπου οι εργάτες σήκωσαν ανάστημα βγήκαν και νικητές και με το κεφάλι ψηλά! …

Διατρανώνουμε την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση προς τους απολυμένους συναδέλφους. Τους καλούμε να μην δεχτούν τις πιέσεις της εργοδοσίας, να μην υπογράψουν τις απολύσεις, αλλά να πλαισιώσουν δυναμικά και μαχητικά το σωματείο τους. Απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψή τους!

Να ληφθούν όλα τα μέτρα για την υγεία των εργαζομένων και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων! Κανένας να μην δουλεύει σε αντικείμενο εκτός της ειδικότητας του!

Ακόμη μεγαλύτερη ευλάβεια στην τήρηση των μέτρων και πρωτοκόλλων που συστήνονται από τους ειδικούς επιστήμονες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Απαιτούμε τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό να εφαρμόζονται αυστηρά και μέσα από τις πύλες των εργοστασίων ώστε να μην αποτελέσουν εστίες διασποράς όπως είδαμε μέχρι τώρα σε διάφορες βιομηχανίες. Απαιτούμε μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ για τον έλεγχο τυχόν κρουσμάτων με οικονομική κάλυψη από την εργοδοσία.

Να μην μονιμοποιηθεί η τηλεργασία γιατί διαλύει το 8ωρο, τις συναδελφικές σχέσεις, μετατρέπει τα σπίτια μας σε χώρους εργασίας! Να προχωρήσει η μετεγκατάσταση τμημάτων στη Θεσσαλονίκη, όπως είχε προαναγγείλει η εργοδοσία. Κανένας συνάδελφος σε τηλεργασία να μην δέχεται να δουλεύει πέρα από το 8ώρο του, αφού δεν πληρώνονται οι υπερωρίες!…»

Περισσότερα

Στ.Παραστατίδης: Τρεις προτάσεις για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης στη χώρα και την αναδιανομή του πλούτου

Παρουσίασε στοιχεία για το φορολογικό πλαίσιο στη χώρα, αλλά και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ Στο κάδρο της πολιτικής επικαιρότητας φαίνεται […]

Δείτε ακόμα

Στην αγορά η Ρένα Δούρου

Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στο […]