Γενικά

Απολυμάνσεις και κλειστά σχολεία στον δήμο Παιονίας μετά το νέο κρούσμα κορωνοϊού

Απολυμάνσεις κοινοχρήστων χώρων πραγματοποιεί ο δήμος Παιονίας, μετά την εμφάνιση κρούσματος νέου κορωνοϊού στην δομή φιλοξενίας της Νέας Καβάλας.

Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται τα εξής:

“Το βράδυ της Τετάρτης 3-6-20, ο δήμαρχος Παιονίας Κώστας Σιωνίδης ενημερώθηκε από τους αρμόδιους φορείς γιά την ύπαρξη ασυμπτωματικού κρούσματος σε έγκυο γυναίκα, που διακομίοσθηκε στο νοσοκομείο Κιλκίς. Η γυναίκα ανήκει σε ομάδα προσφύγων – μεταναστών, που μεταφέρθηκαν προσφάτως στην δομή φιλοξενίας της Νέας Καβάλας.

Αμέσως ξεκίνησε η εφαρμογή του προβλεπόμενου πρωτοκόλλου, η δομή της Νέας Καβάλας τέθηκε σε 14ήμερη “καραντίνα”, και προς τούτο υπήρξε άμεση επικοινωνία του δημάρχου με τις με τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές.

Από το πρωί της Πέμπτης 4-6-20 ο δήμος Παιονίας ξεκίνησε πρόγραμμα προληπτικών απολυμάνσεων σε:

• Σχολεία που φοιτούν διαμένοντες στην Νέα Καβάλα.
• Σε ΑΤΜ της πόλης του Πολυκάστρου.
• Σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης στη πόλη του Πολυκάστρου.
• Σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης της Νέας Καβάλας.
• Σε κοινόχρηστους χώρους πλησίον σημείων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
• Σε κοινόχρηστους χώρους στάθμευσης ποδηλάτων.

Οι ενέργειες αυτές είναι προληπτικές με σκοπό την προστασία των κατοίκων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του νέου κορωνοϊού.
Παράλληλα η διοίκηση του δήμου είναι σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και την γραμματεία πολιτικής προστασίας προκειμένου να ενημερωθεί για τους περαιτέρω ελέγχους, που θα διενεργηθούν στην δομή της Νέας Καβάλας.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες που η διοίκηση του δήμου εξέφρασε με επιστολή, που έστειλε στον υφυπουργό πολιτικής προστασίας Νίκο Χαρδαλιά στις 13 Απριλίου 2020, με αρ. πρ. 5562 / 13-4-2020, και στην οποία επεσήμαινε τους κινδύνους, που προκύπτουν από την ελεύθερη μετακίνηση στην πόλη του Πολυκάστρου των διαμενόντων στην δομή λόγω μη υπάρξεως ΑΤΜ εντός αυτής, καθώς και τους κινδύνους που προκύπτουν από την μεταφορά νέων από διάφορα άλλα σημεία χωρίς προηγούμενο έλεγχο εν μέσω της πανδημίας”.-

Παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή:

Προς: Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά

ΘΕΜΑ: Λειτουργία ανοιχτής δομής προσφύγων-μεταναστών Νέας Καβάλας του Δήμου Παιονίας- εντατικοποίηση μέτρων προστασίας και τοποθέτηση ΑΤΜ για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού.

Κύριε υφυπουργέ.
Στην ανοιχτή δομή προσφύγων – μεταναστών της Νέας Καβάλας Παιονίας, πέραν των ήδη 750 ατόμων που φιλοξενούνται κατά μέσο όρο σε μόνιμη βάση, τις τελευταίες ημέρες μεταφέρθηκαν 300 περίπου επιπλέον μετανάστες σε παρακείμενες εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν για τον σκοπό αυτό το τελευταίο δίμηνο, χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Δήμου Παιονίας και παραβιάζοντας κατά πολύ το ποσοστό του 1% αναλογικής διασποράς ανά την Ελληνική Επικράτεια των προσωρινά φιλοξενούμενων προσφύγων – μεταναστών.

Εν μέσω των αυστηρών μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού (μέτρων που στο σύνολό τους τηρούνται από τους πολίτες του Δήμου μας), εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων στη συγκεκριμένη δομή, μέτρων που θα διασφαλίσουν την υγεία των δημοτών μας.

Παρότι τις τελευταίες ημέρες εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι των μετακινούμενων και ελαχιστοποιήθηκαν οι άσκοπες μετακινήσεις στον αστικό ιστό του Πολυκάστρου εξακολουθεί να υφίσταται το πρόβλημα με την χρήση των ΑΤΜ της πόλης.

Για τον λόγο αυτό στις 3 Απριλίου ζητήσαμε με επιστολή, που σας επισυνάπτουμε, από τις τέσσερεις τράπεζες που διατηρούν ΑΤΜ στο Πολύκαστρο να τοποθετήσουν (έστω μια εξ’ αυτών) ΑΤΜ στην δομή, ώστε να περιοριστούν και οι μετακινήσεις με αιτιολογία «επίσκεψη σε τράπεζα» που νομίμως πραγματοποιούν οι φιλοξενούμενοι. Επικαλεστήκαμε την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και την προστασία της υγείας των πελατών – δημοτών. Γνωστοποιήσαμε επίσης το αίτημα μας στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Νότη Μηταράκη.

Κύριε Υφυπουργέ ανησυχούμε για το τι θα συμβεί την επόμενη φορά που θα πιστωθούν χρήματα στους λογαριασμούς των ωφελούμενων καθώς και για την μεταφορά επιπλέον μεταναστών στην δομή από άλλες περιοχές εν μέσω της πανδημίας.

Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι ο δήμος Παιονίας έχει μέχρι σήμερα καταγράψει μόνο ένα κρούσμα προ 14 ημερών και το οποίο εξελίχθηκε πολύ ομαλά.

Κύριε Υφυπουργέ ευελπιστούμε στην προσωπική σας παρέμβαση – συνδρομή για την επίλυση των προαναφερθέντων προβλημάτων.

Τηλεφωνικές επικοινωνίες του αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Ανδρέα Βεργίδη

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τις αρμόδιες και εμπλεκόμενες αρχές, είχε ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης σχετικά με το θετικό, ασυμπτωματικό κρούσμα κορωνοϊού, το οποίο εντοπίστηκε στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών της Νέας Καβάλας.

Όπως προκύπτει από την ενημέρωση που είχε ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, έχουν, ήδη, ενεργοποιηθεί τα σχετικά, προβλεπόμενα πρωτόκολλα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς έλαβε τη διαβεβαίωση ότι εφαρμόζονται τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων και -κατ’ επέκτασιν – την προστασία της δημόσιας Υγείας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα