Κιλκισιώτικες κουβεντούλες

«Θετικόν» με… αρνητικά

Προς την σωστή κατεύθυνση η πρόθεση και επιλογή της διοίκησης του δήμου Κιλκίς να προβεί σε απολογισμό πεπραγμένων ή λογοδοσία εξαμήνου (δευτέρου του 2019), εκεί που επί της προηγουμένης η διαδικασία αυτή απλώς… δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ!

Ωστόσο, δεν μπορούν να «περάσουν στο ντούκου» κάποιες επισημάνσεις καθώς βάσει των ισχυουσών αυτοδιοικητικών και νομικών διατάξεων:

-Γιά τον απολογισμό πεπραγμένων ή λογοδοσία, που είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ απαιτείται «ανοικτή» ειδοποίηση φορέων και συλλόγων με προσκλήσεις και πολιτών με ανακοινώσεις σε όχι λιγότερο από δεκαπέντε ημέρες πριν την πραγματοποίηση, κάτι που δεν έγινε.

-Τα θέματα και γενικώς το περιεχόμενο του απολογισμού πεπραγμένων ή λογοδοσίας πρέπει να τίθενται εγγράφως στην διάθεση των δημοτικών συνδυασμών τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν την διεξαγωγή, κάτι που επίσης δεν έγινε. Μάλιστα, και σ’ αυτήν και στην προηγούμενη περίπτωση, αρμόδιος είναι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος, όμως, δεν ανέλαβε τις σχετικές πρωτοβουλίες.

-Ο χώρος παρουσίασης του απολογισμού πεπραγμένων ή λογοδοσίας πρέπει να αποφασίζεται από το δημοτικό συμβούλιο, ενώ της διαδικασίας οφείλει να προΐσταται ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και σε περίπτωση κωλύματος ο αντιπρόεδρος. Δεν ίσχυσε ούτε το ένα ούτε το άλλο.

-Στις πρωτεύουσες δήμων ο απολογισμός πεπραγμένων ή λογοδοσίας πρέπει να παρουσιάζεται έως και τις 31 Ιανουαρίου, δηλαδή εντός του πρώτου μηνός μετά την ολοκλήρωση του β’ εξαμήνου του προηγούμενου έτους. Η συγκεκριμένη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23.2.20, στην αίθουσα του συνεδριακού κέντρου.

Κατόπιν όλων αυτών, ευλόγως τίθεται το ερώτημα: Μήπως η όλη διαδικασία αντιμετωπίσθηκε απλώς ως μία… «φιέστα» γιά επικοινωνιακούς λόγους;

Άλλο αν… «από τα ολότελα καλή και η Παναγιώταινα» ή καλύτερο το φετινό «χαλάζι» από την πενταετή «αναβροχιά» της προηγούμενης διοίκησης!

(Και ίσως να αποτελεί εξήγηση το ότι… ίσως ο δήμαρχος Δημήτρης Κυριακίδης να είχε κατά νου τον πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Γιάννη Τσογγίδη, που… «δεν άφηνε σε χλωρό κλαρί» τον προκάτοχο του πρώτου Δημήτρη Σισμανίδη σ’ αυτό το θέμα).

Περισσότερα

«Καιρός να ενωθούμε»

Την μνήμη της γενοκτονίας εις βάρος του Ελληνισμού του Πόντου τίμησαν, με εκδήλωσή τους το Σάββατο 13.5.23, οι φίλοι του […]

Γίνεται… πιό συχνά;

Παιδαγωγικό συνέδριο στο Κιλκίς με… εκατόν εικοσιπέντε (125) συμμετοχές, εκ των οποίων οι εκατό (100) από… όλη την χώρα και […]

Άνιση μεταχείριση

Η «Τέχνη» είχε ζητήσει από τον δήμο την διάθεση του συνεδριακού κέντρου το Σάββατο 27 ή Κυριακή 28.5.23 γιά την […]

Δείτε ακόμα