Πολιτική

«Όλα καλά κι όλα ωραία» τα παρουσίασε ο Βαγγέλης Μπαλάσκας!

Σε συνοπτικό απολογισμό της θητείας του στον πρώτο μεταβατικό «καλλικρατικό» δήμο Κιλκίς προέβη ο εν αργία τελών απερχόμενος δήμαρχος Κιλκίς Ευάγγελος Μπαλάσκας, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 27.8.14, στην αίθουσα των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς, στο δημαρχείο.
Παραθέτοντας τα διάφορα στοιχεία, που αφορούν σε όλους τους τομείς της υπ’ αυτόν δημοτικής διοίκησης, ο κ. Μπαλάσκας υποστήριξε ότι ο απολογισμός έχει θετικό πρόσημο, δημιουργώντας την αίσθηση, ότι …«όλα πήγαν καλά»!
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Μπαλάσκας αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες του εγχειρήματος της μετάβασης από τον «Καποδίστρια» στον «Καλλικράτη», οι οποίες, όπως τόνισε, ξεπεράσθηκαν χάρη στην συνεργασία μεταξύ των αιρετών στελεχών και του υπαλληλικού προσωπικού των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Παραλάβαμε», είπε ο κ. Μπαλάσκας, «επτά δήμους με 270 μονίμους υπαλλήλους και 55 συμβασιούχους, ενώ τώρα παραδίδουμε έναν ενιαίο δήμο με 240 μονίμους υπαλλήλους και μόλις 25 συμβασιούχους, λόγω των σημαντικών περικοπών και στο προσωπικό».

Ταμειακό πλεόνασμαΜΠΑΛΑΣΚΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
Αναφερόμενος στα οικονομικά θέματα ο κ. Μπαλάσκας δήλωσε, ότι το 2011 οι οφειλές του δήμου ήταν περίπου πεντέμισυ εκατομμύρια ευρώ προς τρίτους, οκτώμισυ εκατομμύρια προς τράπεζες και περίπου τρία εκατομμύρια προς τις δημοτικές επιχειρήσεις, τονίζοτνας ότι ο δήμος και να ήθελε, αδυνατούσε να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα από μόνος του, λόγω περικοπών πόρων και κονδυλίων αλλά και λόγω δεσμεύσεων σε σχέση με την εφαρμογή του «Καλλικράτη».
Τόνισε δε ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή παραδίδει ταμειακό πλεόνασμα 8.778.000 ευρώ και καθαρο υπόλοιπο, μετά την αφαίρεση ποσών γιά υποχρεώσεις του, 6.440.000 ευρώ.
Κάποια ποσά γιά πληρωμή δανείων (5.900.000 ευρώ) και υποχρεώσεων προς τρίτους (1.900.000 ευρώ) θα «αντληθούν» από ΕΣΠΑ, ΣΑΤΑ και έξοδα του δήμου.
Κατόπιν ανέφερε, ότι παρά την δυσμενή συγκυρία μειώθηκαν τα τέλη γιά τα καταστήματα και εξορθολογίσθηκαν τα τέλη ύδρευσης, ενώ ο δήμος προχώρησε σε ελάφρυνση βαρών ευπαθών κοινωνικών ομάδων! Επί πλέον, δεν επιβλήθηκε από την δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑΚ) κανένα πρόστιμο γιά μη εξόφληση λογαριασμών.
Ο κ. Μπαλάσκας έδειξε ενοχλημένος γιά το γεγονός, ότι το προαναφερθέν ταμειακό πλεόνασμα δεν προβλήθηκε επαρκώς σε τοπικό επίπεδο: «Αν αυτό το ταμειακό υπόλοιπο υπήρχε σε άλλο δήμο, ιδίως της περιφέρειας θα γινόταν …πρωτοσέλιδη πρώτη είδηση», παραπονέθηκε!
Εν συνεχεία δήλωσε, ότι εκτελέσθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 29.780.000 ευρώ από τον ίδιο τον δήμο, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Στο σημείο αυτό διατύπωσε την θέση, ότι σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει πάντα να θεωρείται αυτονόητη και δεδομένη η εκ μέρους μιάς δημοτικής αρχής συνέχιση έργου ή έργων της προηγούμενης, όταν αυτά εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο και το κοινό όφελος.

Τα έργα
Αναφορικά με διάφορα έργα ο κ. Μπαλάσκας είπε:
-Ως προς την ανέγερση σχολείων ή βελτιωτικές παρεμβάσεις στα υφιστάμενα, σημειώθηκαν καθυστερήσεις εξ αιτίας της καταργήσεως του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων
-Εξοικονομήθηκαν χρήματα που διετίθεντο σε ενοικιάσεις χώρων, χάρη στην στέγαση όλων των καλλιτεχνικών τμημάτων του δήμου στο κτίριο του δημοτικού «Κήπου» (βιβλιοθήκη).
-Σημειώθηκαν ουσιαστικές παρεμβάσεις γιά τον περιορισμό των κινδύνων και την ασφαλέστερη κυκλοφορία σε πολλούς ισοπέδους κόμβους, ενώ κατασκευάσθηκαν και ανισόπεδες διαβάσεις.
-Βρίσκονται σε εξέλιξη παρεμβάσεις σε βασικές αθλητικές εγκαταστάσεις, μετά το θέμα το οποίο ανεκυψε με την αλλαγή του πλαισίου προδιαγραφών ασφαλούς διεξαγωγής αγώνων σ’ αυτές.
-Στον τομέα της καθαριότητας υφίστανται δυσκολίες καθώς σήμερα εργάζονται σ’ αυτόν μόνον 71 υπάλληλοι, ενώ το 2011 ανερχόνταν σε 113 συν τους ιδιώτες εργολάβους, και έτσι ο δήμος υποχρεώνεται να καλύπτει τα κενά με εποχικούς, όποτε προκηρύσσεται η πρόσληψής τους. Στο σημείο αυτό τόνισε, ότι στην διατήρηση της καθαριότητας στην πόλη μπορούν να συμβάλουν και οι ίδιοι οι πολίτες, καθώς, όπως τόνισε, η καθαριότητα είναι υπόθεση όλων και εξαρτάται από όλους.
Ακολούθως ο κ. Μπαλάσκας μίλησε γιά τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, την κοινωφελή δημοτική επιχείρηση και το κοινωνικό παντοπωλείο, εξαίροντας τις εκ μέρους των παρεχόμενες υπηρεσίες, παρά τους υφιστάμενους περιορισμούς, ως προς την στελέχωσή τους, και τις οικονομικές δυσκολίες, και αποδίδοντας το παραγόμενο έργο στην εκ μέρους των ορθολογική διαχείριση οικονομικών και λειτουργικών θεμάτων της.

Οι υπόλοιποι τομείς
«Όσον αφορά στα πολιτιστικά δρώμενα» είπε ο κ. Μπαλάσκας, «συνεχίσαμε την λειτουργία θεσμών, που καθιέρωσε η προηγούμενη δημοτική αρχή, επειδή κρίναμε, ότι προσφέρουν στην πολιτιστική ζωή του τόπου, ενώ καθιερώσαμε και νέους, όπως το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό», και το αναβαθμισμένο πλαίσιο εκδηλώσεων με την ευκαιρία της ετησίας εμποροπανηγύρεως κατά τρόπο που να ενεργοποιείται το σύνολο των πολιτιστικών φορέων.
Και όλα αυτά παρά τον δραματικό περιορισμό χρηματοδοτήσεων γιά πολιτιστικές δράσεις.
Επί πλέον, ο κ. Μπαλάσκας επεσήμανε:
-Την συμμετοχή του δήμου στα προγράμματα του LEADER, «με πολλά αξιόλογα έργα σε όλες τις περιοχές».
-Την στήριξη της λειτουργίας όλων των κέντρων εξυπηρέτησης πολιτών (ΚΕΠ), παρά τις συστάσεις γιά περιορισμό του αριθμού τους.

«Αιχμές»
Τέλος, ο κ. Μπαλάσκας αντέκρουσε αιτιάσεις γιά καθυστερήσεις στην εκτέλεση σημαντικών έργων (πχ ανάπλαση κεντρικού τμήματος 21ης Ιουνίου) και τις απέδωσε στους «βραδείς ρυθμούς της γραφειοκρατίας», αφήνοντας «αιχμές» προς υπερκείμενες αρμόδιες υπηρεσίες, αρχές και φορείς.
Ο κ. Μπαλάσκας ολοκλήρωσε τον απολογισμό του απευθύνοντας ευχαριστίες προς τους συνεργάτες του, όλους ανεξαιρέτως τους δημοτικούς συμβούλους, τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων και τους δημοτικούς υπαλλήλους, «πλέκοντας» το εγκώμιο των τελευταίων και αναφέροντας, ότι «χωρίς αυτούς τίποτε δεν μπορεί να γίνει».
Από πλευράς «Η» τέθηκε στον κ. Μπαλάσκα το ερώτημα, πώς εξηγείται η μη εκτέλεση έργων μικρού κόστους, όπως η αντικατάσταση λυχνίων στους στύλους φωτισμού και διάφορες παρεμβάσεις με μηχανήματα του δήμου, από την στιγμή που τονίζεται η ύπαρξη ταμειακού υπολοίπου.
Απαντώντας ο κ. Μπαλάσκας παρέπεμψε γιά άλλη μία φορά στην γραφειοκρατία: «Όταν ο προϋπολογισμός γιά κάθε έργο υπερβαίνει κάποια όρια διαβιβάζεται στην κεντρική διοίκηση, η οποία και είναι αρμόδια να εγκρίνει το κονδύλιο. Γιά τα συγκεκριμένα έργα εμείς λάβαμε έγκριση προϋπολογισμού …επτά μήνες μετά την κατάθεσή του! Το ίδιο ισχύει και με την προμήθεια πετρελαίου, προκειμένου να διατίθενται τα μηχανήματα του δήμου γιά μικροέργα.
Φαντασθείτε δε το πρόβλημα που δημιουργείται σε περίπτωση μη εγκρίσεως του σχετικού κονδυλίου».
Η «Η» επεσήμανε και το θέμα της υποβάθμισης του θεσμού του διεθνούς κουκλοθεάτρου και παντομίμας Κιλκίς, με τον κ. Μπαλάσκα όμως να μην δέχεται, ότι υφίσταται υποβάθμιση και να εστιάζει το πρόβλημα απλώς στο αυστηρό πλαίσιο χρηματοδότησης του θεσμού μέσω του ΕΣΠΑ, «από το οποίο δεν επιτρέπεται η παραμικρή παρέκκλιση».
Σε άλλη ερώτηση της «Η» γιά τα ποιά έργα «σηματοδοτούν» την θητεία του, ταυτιζόμενα στο μέλλον με το όνομά του, παρέπεμψε στην ανάπλαση της περιοχής «Κήπου»-πάρκου, την αναπαλαίωση-ανακαίνιση της καπναποθήκης της «Αυστροελληνικής», τους βιολογικούς καθαρισμούς σε αρκετές περιοχές και το σχολείο της Νέας Σάντας.

Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ
Αναφερόμενος στο πολιτικό μέλλον του ο κ. Μπαλάσκας δήλωσε: «Είμαι έτοιμος, αν κληθώ από την ΝΔ, να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιό της, καθώς 37 χρόνια τώρα ήμουν, είμαι τώρα και θα συνεχίσω να είμαι ενεργό στέλεχός της, μη έχοντας απουσιάσει από κανένα προσκλητήριό της».
Σε ερώτημα της «Η» αν οι επικείμενες εξελίξεις στην υπόθεση των κατ’ ευθείαν αναθέσεων έργων, των γνωστών «45αριών», έχουν επιπτώσεις στην ανωτέρω επιδίωξή του ο κ. Μπαλάσκας είπε: «Το αν υπάρξουν επιπτώσεις από αυτήν την υπόθεση, θα το δείξει η πορεία της. Και αυτό δεν αλλάζει τις προθέσεις μου γιά ενεργό συμμετοχή μου στα δρώμενα της ΝΔ».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα