Κιλκισιώτικες κουβεντούλες

Αποκατάσταση ΤΩΡΑ

Στην βόρεια πλευρά της επίπεδης κορυφής του λόφου Αγίου Γεωργίου του Κιλκίς, πίσω από την εκεί ιστορική εκκλησία, ορθονώταν ένα εξαιρετικό ξύλινο παρατηρητήριο, το οποίο είχε τοποθετηθεί από την πυροσβεστική υπηρεσία με την υποστήριξη της τότε νομαρχιακής διοίκησης, μετά την μεγάλη πυρκαϊά του 1980, που είχε κατακαύσει τον κάμπο βορείως και ανατολικώς του Κιλκίς, από το Χέρσο μέχρι τις Ποταμιές, έχοντας προς στιγμήν απειλήσει και την πόλη.

Το συγκεκριμένο παρατηρητήριο αποτελούσε πολύτιμο «εξάρτυμα» των αρμοδίων αρχών και φορέων, όσον αφορά είτε στην πρόληψη είτε στην έγκαιρη αντιμετώπιση και κατάσβεση πυρκαϊών.

Και η διατύπωση είναι στον παρατατικό, δηλαδή «αποτελούσε», επειδή, όπως ανέφερε στην στήλη ΕΠΙΣΗΜΗ «πηγή, τα τελευταία χρόνια έχει περιέλθει σε αχρηστεία, εξ αιτίας μη συντηρήσεώς του και χρησιμοποιήσεώς του από την εποχή που η εκκλησία του Αη-Γιώργη μετατράπηκε (ελέω… τίνος;) σε μοναστήρι.

Και επειδή με τη φωτιά, πόσω μάλλον… με την πυρκαϊά, δεν παίζουν, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίηση του συγκεκριμένου παρατηρητηρίου.

Κάτι, που από πλευράς ιεράς μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου δεν προϋποθέτει μόνο πνευματική μέριμνα, με … προσευχές και δεήσεις, αλλά και… «πεζή» ή αλλιώς συγκεκριμένες ενέργειες και πράξεις υλικού χαρακτήρα.

Άλλωστε θα την «ανέβαζε» στην συνείδηση του χριστεπωνύμου πληρώματος η οποία πρωτοβουλία της για την επισκευή και επαναλειτουργία του παρατηρητηρίου στην κορυφή του λόφου Α.Γεωργίου, που ενισχύει την πυρασφάλεια όλης της περιοχής σε επίπεδο πρόληψης και έγκαιρης ειδοποίησης.

Περισσότερα

Φωτοσχόλιο

Συνάντηση Σ.Παραστατίδη με τον δήμαρχο Κιλκίς Δ.Κυριακίδη

Δείτε ακόμα