Γενικά

Αποκαλυπτήρια αίθουσας ‘’Βασίλη Μακρίδη’’ της παλαιοντολογικής έκθεσης του δήμου Κιλκίς

Μεθαύριο Κυριακή στις 11 το πρωί σε ειδική τελετή ο δήμος Κιλκίς θα πραγματοποιήσει τα αποκαλυπτήρια της αίθουσας ‘’Βασίλη Μακρίδη’’ της Παλαιοντολογικής Έκθεσης που βρίσκεται σε δημοτικό κτήριο στο αναψυκτήριο του Λόφου Αγίου Γεωργίου.

Η ονοματοδοσία της αίθουσας Παλαιοντολογικής Εκπαίδευσης γίνεται σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της μεγάλης προσφοράς του συνταξιούχου σήμερα δημοτικού υπαλλήλου Βασίλη Μακρίδη στην ανάδειξη του Σπηλαίου Κιλκίς.

Το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς στη σχετική ομόφωνη απόφαση, που έλαβε τον περασμένο Ιούνιο για την ονοματοδότηση της αίθουσας, εκθειάζει την άοκνη δραστηριότητά του για την αναμόρφωση, αξιοποίηση και προβολή του Σπηλαίου όσο και για τη δημιουργία της αίθουσας Παλαιοντολογικής Έκθεσης του δήμου Κιλκίς και τον εμπλουτισμό της με αξιόλογα εκθέματα από όλη την Ελλάδα και από άλλες χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο Προβολής του Λόφου εγκαινιάστηκε το 2012 με την υποστήριξη του δήμου Κιλκίς και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την καθηγήτρια Παλαιοντολογίας Ευαγγελία Τσουκαλά, τον διάσημο Ολλανδό παλαιοντολόγο Dick Mol και τον δρ. Ευάγγελο Βλάχο.

To κύριο θέμα στη μουσειακή έκθεση Παλαιοντολογίας είναι τα δεκάδες σημαντικά απολιθώματα του σπηλαίου.

H έκθεση απεικονίζει τη φυσική ιστορία του Κιλκίς και τα ζώα του παρελθόντος, δίνοντας στον επισκέπτη μια συνολική εικόνα της εξέλιξης του σπηλαίου και της προϊστορίας της περιοχής, αναπαριστάνοντας το παρελθόν με έναν ελκυστικό και κατανοητό τρόπο. Οι ραδιοχρονολογήσεις σε απολιθώματα έχουν δείξει ηλικίες 12.500, 29.349 και 28.530 χρόνια πριν από σήμερα.

Η έκθεση αναγνωρίζεται ως Περιφερειακή Μονάδα του Μουσείου Γεωλογίας – Παλαιοντολογίας – Παλαιοανθρωπολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γ.Γεωργαντάς από το Κιλελέρ: Τιμούμε τους αγώνες των αγροτών μας και παλεύουμε για το σήμερα και το αύριο του πρωτογενούς τομέα

113 χρόνια μετά την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς βρέθηκε στο Κιλελέρ προκειμένου […]