Κοινωνία

Ο «Έλληνας Πολεμιστής του Πόντου» στην νέα «σκοπιά» του στην Ν.Σάντα


Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5.6.16 στον χώρο απέναντι από την πύλη του στρατοπέδου Χατζηϊωάννου, η τελετή των …δευτέρων αποκαλυπτηρίων του αγάλματος «Ο Ελληνας Πολεμιστής του Πόντου» το οποίο μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε εκει από την πλατεία Χαριλάου Θεσσαλονίκης μετά την ριζική ανάπλαση την οποία αυτή υφίσταται.

Το εν λόγω oρειχάλκινο άγαλμα παραχωρήθηκε στον δήμο Κιλκίς από τον δήμο Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του οποίου υποτίθεται ότι τελούσε η εκδήλωση.

«Υποτίθεται», καθώς ουδείς εκπρόσωπός του παρέστη σ’ αυτήν!

Απλώς διαβάσθηκε ένας ….τηλεγραφικός χαιρετισμός του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Σισμανίδη ο οποίος, μεταξύ άλλων, τονισε:
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ Ν.ΣΑΝΤΑ
«Με την επιβλητική του παρουσία το χάλκινο γλυπτό θα θυμίζει τον ηρωισμό και τη γενναιότητα των Ελλήνων του Πόντου και θα υπογραμμίζει το απαράβατο χρέος κάθε Έλληνα να προασπίζει και με τη ζωή του αν χρειαστεί την τιμή της Πατρίδας».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιδήμαρχος της δημοτικής ενότητας Γαλλικού Χριστόφορος Πιπερίδης και ο διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Α. Στεφανής.

Στην συνέχεια, με οργανωτική ευθύνη της αντιδημαρχίας πολιτισμού, παρουσιάστηκε ένα δραματοποιημένο μουσικοχορευτικό δρώμενο με επίκεντρο τον Έλληνα Πολεμιστή του Πόντου.

Η τελευταία σκηνή διανθίστηκε με την εκπληκτική χορευτική παράσταση του τμήματος μπαλέτου της σχολής Adagio της Μιράντας Φρόστ.

Στο εντυπωσιακό δρώμενο συμμετέσχαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι Ποντίων Νέας Σάντας, Γυναικών Νέας Σάντας, Πικρολίμνης, Μεγάλης Βρύσης, Επταλόφου, Δροσάτου, Παλατιανού, Καμπάνη, Μαυρονερίου, Κάτω Ποταμιάς και η Ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς ‘’Οι Αργοναύτες’’ ενώ τις αφηγήσεις έκαναν η Σοφία Κεσίδου, η Ελένη Ελευθεριάδου και η Δέσποινα Καραμπίδου.
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ Ν.ΣΑΝΤΑ
Λύρα έπαιξαν οι Ευκλείδης Παυλίδης, Χαράλαμπος Αντωνιάδης, στο νταούλι ήταν ο Χαράλαμπος Κιτσονίδης ενώ τραγούδησε ο Χαράλαμπος Παυλίδης.

Το άλογο του «Έλληνα Πολεμιστή του Πόντου» διέθεσε για τις ανάγκες του δρωμένου ο Ιππικός Σύλλογος Κιλκίς ”Ράντσο”.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου τέλεσαν ο δήμαρχος Κιλκίς Δ. Σισμανίδης ο Διοικητής του Γ’ Σώματος Στρατού Α. Στεφανής, και οι βουλευτές Θ. Παραστατίδης και Γ. Γεωργαντάς.

Προηγουμένως ο δήμαρχος Κιλκίς απένειμε τιμητικά έπαθλα στον διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού και στον πρώην αντιδήμαρχο Γαλλικού και πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Νέας Σάντας Νίκο Χωλίδη για την υποστηρικτική συνδρομή τους στη μεταφορά και εγκατάσταση του αγάλματος.

Στους προσκεκλημένους προσφέρθηκαν ποντιακά εδέσματα τα οποία παρασκεύασε ο σύλλογος γυναικών Νέας Σάντας. Παράλληλα λειτούργησε επίκαιρη έκθεση φωτογραφίας της Βούλας Τσαγανά.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα