Ελλάδα

Ήξεραν για τα χαλασμένα γεύματα του Γιαννίτση από το 2023 – Έστελνε στα παιδιά… κατεψυγμένα μύδια

Μόνο ως κεραυνός εν αιθρία δεν έπεσε στη Λαμία και στα σχολεία της περιοχής το δραματικό και παραλίγο μοιραίο περιστατικό με την μαζική τροφική δηλητηρίαση παιδιών από σχολικά γεύματα, προερχόμενα από την εταιρία «Γιαννίτσης». Οι εγκαταστάσεις της οποίας, σημειωτέον, κάηκαν το βράδυ της Κυριακής ακριβώς μία ημέρα πριν την επίσκεψη των ελεγκτών του ΕΦΕΤ, μία συγκυρία που προκάλεσε πολλές απορίες.

Το πρόβλημα με την εταιρία και τα φαγητά που αποστέλλει στα σχολεία είναι γνωστό από πέρσι (!!!) μέσω δύο καταγγελιών από σχολεία, αλλά μάλλον κανείς εκ των αρμόδιων φορέων (υπουργεία Εργασίας, Οικογένειας και Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), δεν έπραξε τα δέοντα για να μην φτάσουμε στη δηλητηρίαση.

Εάν δε, η συγκεκριμένη εταιρεία συνεχίζει να προμηθεύει σχολικά γεύματα σε διάφορες περιοχές πέραν της Φθιώτιδας, όπως για παράδειγμα στην Αθήνα ή το Καρπενήσι, προκύπτει επίσης το ερώτημα εάν οι αρμόδιοι φορείς έχουν κάνει τις επιβαλλόμενες ενέργειες και τους ελέγχους για να μην έχουμε κι άλλα τέτοια περιστατικά.

Σωρεία καταγγελιών κατά της εταιρίας «Γιαννίτσης» πριν την τροφική δηλητηρίαση

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, που κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, προκύπτει ότι ο ΟΠΕΚΑ έχει καταστεί κοινωνός των επισημαινόμενων προβλημάτων σε σχέση με τη διανομή των σχολικών γευμάτων στην περιοχή του Δήμου Λαμιέων.

Οπως προκύπτει από έγγραφο του Προέδρου και της Γραμματέως του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 16ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Λαμίας, είχε καταγγελθεί από πέρυσι το ζήτημα με τα σχολικά γεύματα και μάλιστα με email από τις 16 Μαϊου του 2023, τόσο στην  διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Φθιώτιδας, όσο και στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), την Γενική Δ/νση Διοικητικής-Οικονομικής Υποστήριξης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, την Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών και το Τμήμα Προμηθειών. Παράλληλα, είχε κοινοποιηθεί στην Περιφερειακή διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας και Φθιώτιδας, αλλά και στον διευθυντή του σχολείου.

Οι γονείς κατήγγειλαν πως τα φαγητά ήταν ωμά, μικρότερα σε ποσότητα απ’ ότι αναγραφόταν, ενώ αντί για ψάρι τους έδιναν μύδια κατεψυγμένα. Παράλληλα, γέμιζαν με μπαχαρικά τα φαγητά, κάτι το οποίο είναι αρκετά βαρύ για μικρά παιδιά. Και όπως αποκαλύφθηκε χθες, υπήρχαν ακόμη και… ξένα σώματα στα γεύματα.

Μεταξύ άλλων, η επιστολή γράφει τα εξής, σχεδόν εφιαλτικά: 

«1. Η ποσότητα τελικού προϊόντος σε όλα τα είδη (σαλάτα, κυρίως γεύμα, ψωμί και φέτα) είναι μικρότερη από την αναγραφόμενη στην ετικέτα της συσκευασίας το οποίο διαπιστώνεται

i) σε αντιπαράθεση με την περυσινή προμήθεια, αλλά και ii) σε σχέση με τα γραμμάρια ανά είδος που αναγράφονται στην πρόσκληση για την διακήρυξη Δημόσιου Ηλεκτρονικού Ανοικτού διαγωνισμού για την ανάδειξη Αναδόχου παροχής Υπηρεσιών-Συσκευασίας και Διανομής ζεστών γευμάτων με αριθ. πρωτ.: Ζ2/144-20/04/2021 & ΑΔΑΜ: 21PROC008518148.

2) Τα όσπρια και οι χειμερινές σαλάτες (μπρόκολο και κουνουπίδι) θα τα χαρακτηρίζαμε ως ωμά, τα οποία συχνά καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων. Το ίδιο συμβαίνει και με την σαλάτα εποχής (ντομάτα με αγγούρι). Η αλλοίωση στην όψη της ντομάτας ήταν εμφανής και αυτό παρατηρήθηκε στα περισσότερα γεύματα που μοιράστηκαν.

3) Στα περισσότερα γεύματα χρησιμοποιούνται πολλών ειδών μπαχαρικά, κάνοντας τα πολύ βαριά προς κατανάλωση αυτών από παιδιά δημοτικού. Μπορεί να υπάρχει έλλειψη αλατιού, όπως το τονίζει και η πρόσκληση του διαγωνισμού, αλλά τα υπόλοιπα μπαχαρικά παρατηρούνται σε αφθονία.

4) Σύμφωνα με το Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα γευμάτων κάθε Τρίτη είναι η μέρα του ψαριού. Έτσι, διανεμόταν μέχρι και σήμερα στους μαθητές και μαθήτριες του σχολείο κάθε Τρίτη παρά Τρίτη Ριζότο/Κριθαρότο Θαλασσινών από μύδια κατεψυγμένα. i) Η συγκεκριμένη επιλογή δεν είναι στο προαναφερθέν πρόγραμμα και ii) επίσης είναι γεύμα που δεν τρώγεται ούτε από ενήλικα.

5) Και τέλος, σχετικά με την υγειονομική καταγγελία του παρόντος εγγράφου, έχει διαπιστωθεί ότι, εντός της κλειστής συσκευασίας να υπάρχουν ξένα σώματα, όπως τρίχες αλλά και κομμάτι από μπλε πλαστικό (μάλλον σακούλα). Σας επισυνάπτουμε και σχετικό φωτογραφικό υλικό από το τελευταίο και πιο πρόσφατο γεγονός».

Ανάλογη καταγγελία έκανε μάλιστα και το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 11ου Δημοτικού Σχολείου, το οποίο με έγγραφο του προς την «Γιαννίτσης Logistics SA» στις 6 Φεβρουαρίου φέτος, σημειώνονται παράπονα που αφορούν κακομαγειρεμένα φαγητά – ωμά γεύματα και γεύματα, όπως κοτόπουλο που περιέχουν φτερά. Επισημαίνεται δε, η μεγάλη ανησυχία των γονέων αφού τα παιδιά μπορεί να μην καταλάβουν ότι, κάποια γεύματα είναι ακατάλληλα.

Εξηγήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για τα δύο περιστατικά

Η εξέλιξη αυτή, μετά και την μαζική δηλητηρίαση των παιδιών και την πυρκαγιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο λίγα 24ωρα μετά, έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά. Για τα δύο περιστατικά  έκαναν ερώτηση 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή.

Στην ερώτηση, την επιμέλεια της οποίας είχε ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης, ζητούνται εξηγήσεις από υπουργούς της κυβέρνησης (Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Υγείας, Πολιτικής Προστασίας, Παιδείας, Εργασίας) για το γεγονός τόσο της πλημμελούς άσκησης των αρμοδιοτήτων τους πάνω στο ζήτημα της έγκαιρης λήψης μέτρων ελέγχου και παρακολούθησης της ασφαλούς διανομής των σχολικών γευμάτων προς τους μαθητές των δημοτικών σχολείων της Λαμίας.

Να σημειωθεί, πως όπως τονίζουν, την αρμοδιότητα κατάρτισης, συντονισμού και εποπτείας του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» έχει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εν συνεχεία, «κατόπιν της συγκρότησής του με το Π.Δ. 77/2023 στο ΦΕΚ Α’/130/27-6-2023, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Περαιτέρω, με βάση τα οριζόμενα στην υπ’ αριθ. Δ14/οικ.21446/488/11-04-2018 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 1299) η διαχείριση του προγράμματος έχει ανατεθεί στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ)».

Η άσκηση ετοιμότητας για πυρκαγιά στο εργοστάσιο «Γιαννίτσης» πριν ένα χρόνο

Ενα περιστατικό που επισης προκαλεί ερωτηματικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα η ερώτηση για την φωτιά στο εργοστάσιο «Γιαννίτσης».

Το εργοστάσιο κάηκε ολοσχερώς στον αποθηκευτικό χώρο, όπως και τα αυτοκίνητα της επιχείρησης.

Ενα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου, είχε πραγματοποιηθεί μια «απόλυτα πετυχημένη» άσκηση «Γιαννίτσης 2023» που περιελάμβανε εκδήλωση πυρκαγιάς στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, η οποία έλαβε χώρα στις 22 Μαρτίου του 2023.

Ηταν μια άσκηση που «αναμένονταν να συμβάλλει στη βελτίωση της ετοιμότητας του επιχειρησιακού μηχανισμού, την αποτελεσματικότερη και πιο συντονισμένη αντιμετώπιση ενός πραγματικού συμβάντος». Να σημειωθεί πως οι εγκαταστάσεις της 7ης ΕΜΑΚ Λαμίας βρίσκονται μόλις λίγα λεπτά μακριά από την εταιρεία, ενώ η Αντιπύραρχος -Διοικήτρια της Π.Υ. ΒΙΠΕ Λαμίας είχε εκφράσει την πεποίθηση της για την επιτυχή αντιμετώπιση ενός πραγματικού συμβάντος, κάτι που δεν συνέβη την περασμένη Κυριακή…

 

Πηγή: topontiki.gr

Περισσότερα
Δείτε ακόμα