Αγροτικά

Απογοητευτική η χρονιά γιά τα σκληρά σιτάρια εξ αιτίας του άστατου καιρού

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Πλήρως απογοητευτική η φετινή εικόνα των αποδόσεων στο σκληρό σιτάρι, τουλάχιστον με βάση την πρόοδο του αλωνισμού στα πεδινά του νομού μας, δημιουργεί ανησυχίες για τις ευρύτερες επιπτώσεις στην εξέλιξη της καλλιέργειας, καθώς είναι η δεύτερη κατά σειρά χρονιά που το προϊόν δεν δικαιώνει τις προσδοκίες των παραγωγών που το εμπιστεύτηκαν.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά διαψεύστηκαν οι προσδοκίες των παραγωγών στο σιτάρι με αποτέλεσμα να εξετάζουν ήδη τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις για την επόμενη χρονιά.

Η κατάσταση στην αγορά πάντως είναι τόσο πολύπλοκη που οι Ιταλοί αποφάσισαν προς έκπληξη όλων να μην ανακοινώσουν ακόμα τιμές για τη νέα σοδειά, ενώ η ίδια «σιωπή ασυρμάτου» καταγράφεται και από το χρηματιστήριο της Μπολόνια που μεταθέτει τις ανακοινώσεις για την ερχόμενη εβδομάδα.

Δυστυχώς, γιά τους παραγωγους η φετινή χρονιά ήταν μία καλλιεργητική περίοδος που από το ξεκίνημά της ήταν προβληματική και συνέχισε εξ ίσου προβληματική μέχρι τις ημέρες μας, καθώς εκτός της τρίμηνης ανομβριας της περιόδου Μαρτίου-Απριλίου-Μαϊου, ειχαμε πριν παγετό, με τις τελευταίες διαρκείς βροχοπτώσεις να αποτελειώνουν το καταστρεπτικό τους σχέδιο, όπως χαρακτηριστικώς δήλωσε στην «Μαχητή» ένας από τους μεγάλους σιτοπαραγωγούς του νομου μας, ο Δημήτρης Βαφειάδης.

«Ειναι τέτοια η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, που ούτε στα χωράφια μας δεν μπορούμε να μπούμε να τα καθαρίσουμε» τόνισε χαρακτηριστικώς.

Ταυτόχρονα με τις χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις το ανώτερο 200 κιλά ανά στρέμμα, το πρόβλημα εστιάζεται στα αδύναμα ποιοτικά χαρακτηριστικά της φετινής συγκομιδής στη χώρα μας και κυρίως στο χαμηλό ειδικό βάρος που δυσκολεύει πολύ τις εξαγωγές. Σ’ αυτή τη βάση, η αγορά επιχειρεί να τιμολογήσει το διαθέσιμο προϊόν ανάλογα με την ποιότητα, ξεκινώντας τα λίγα καλά σιτάρια από τα 20-21 λεπτά το κιλό και οδηγώντας τις δεύτερες και τρίτες ποιότητες στα 18 και 16 λεπτά αντίστοιχα.

Ενδεικτική είναι γιά την ενότητά μας η μοναδική περίπτωση κοπής τιμολογίου γιά μαλακό σιτάρι στα 0,14 ευρώ το κιλό.

Μ’ αυτά τα δεδομένα η φετινή καλλιεργητική περίοδος θα είναι ζημιογόνα για τους περισσότερους παραγωγούς, οι οποίοι εξετάζουν ήδη τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις για την επόμενη χρονιά. Η ένταξη του ηλίανθου στο πρόγραμμα απονιτροποίησης (πριμ 32 ευρώ το στρέμμα) είναι πολύ πιθανό να αποσπάσει κάποιες εκτάσεις από το σκληρό, εφ’ όσον βέβαια οι σχετικές πληροφορίες επιβεβαιωθούν και τα αντίστοιχα προγράμματα τρέξουν.

Αν και γιά τα όψιμα σιτάρια η κατάσταση στις ημιορεινές περιοχές είναι εντελώς διαφορετική καθώς η τελευταία περίοδος των βροχών ήταν απολύτως ευεργετική και ο επικείμενος αλωνισμός αναμένεται να διαμορφωθεί πολύ ικανοποιητικά όπως δήλωσε στον «Μαχητή» ο παραγωγός από την περιοχή της Φύσκας Φώτης Οσιπίδης.


Η αγορά πάντως θα προδιαγράφεται ανοδική

Αν εξετασθούν πάντως προσεκτικά οι συνθήκες που προδιαγράφονται στην αγορά του σκληρού, κρίνεται βέβαιο ότι τα λίγα καλής ποιότητας σιτάρια (76% ειδικό βάρος 65% υαλώδη) θα ζητηθούν πολύ το επόμενο διάστημα και φυσικά θα πληρωθούν ανάλογα. Η σύσταση λοιπόν προς τους παραγωγούς είναι να ξεχωρίσουν τις παραγωγές μ’ αυτά τα χαρακτηριστικά, είτε αποθηκεύοντας είτε παραδίνοντας με σαφή πρόβλεψη που θα λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις στις αγορές.

Γνώστες της αγοράς επιμένουν ότι από πλευράς τιμών τα ποιοτικά σκληρά σιτάρια, χαράσσουν ήδη το δικό τους «δρομολόγιο», διευρύνοντας τη διαφορά τους με τα μέτρια και τα κτηνοτροφικά, καθώς προχωρά ο αλωνισμός της νέας σοδειάς. Ως εκ τούτου, αναμένονται σημαντικά βελτιωμένες τιμές για τα καλά σκληρά που θα λάβουν ώθηση από την ανησυχία που υπάρχει γύρω από τις ποιότητες, καθώς οι τοπικοί μύλοι θα χρειαστεί να καλύψουν εγκαίρως τις ανάγκες τους.

Με δεδομένο πάντως ότι οι «μεγάλοι παίκτες» αποφεύγουν να δώσουν με επίσημο τρόπο το στίγμα τους για τις τιμές φέτος, κακή εντύπωση έκανε στην αγορά και κυρίως στις τάξεις των παραγωγών του προϊόντος η ανακοίνωση της ΕΑΣ Βόλου από το περασμένο Σάββατο 10 Ιουνίου, με την οποία καθόριζε την τιμή συγκέντρωσης του σκληρού στα 19 λεπτά το κιλό. Μένει να διευκρινισθεί τώρα αν η τιμή αυτή είναι ενιαία για όλες τις ποιότητες, οπότε έχει κάποιο ενδιαφέρον, σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή αν αφορά μόνο στις πρώτες ποιότητες, η ανακοίνωση δίνει κακό σήμα στην αγορά.

Πέραν τούτου το γεγονός είναι ενδεικτικό του ελλείμματος που υπάρχει στον νομό μας εξ αιτίας της απουσίας παρεμβάσεως πλέον από τις πάλαι ποτέ ενώσεις. Κάπου εκεί, δηλαδή αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα ακουστούν τιμές παραγωγού από τους μεγάλους εμπορικούς οίκους. Όσον αφορά στις εξαγωγές οι πρώτες κουβέντες γίνονται στα 230-235 ευρώ ανά τόνο FOB για καλά σιτάρια.

Η πρώτη εικόνα στην ιταλική αγορά
Παρόμοιες είναι και οι πρώιμες τιμολογιακές προβλέψεις στην ιταλική αγορά, με την μόνη διαφορά πως μέχρι στιγμής στη γειτονική χώρα η σοδειά είναι εξαιρετικής ποιότητας. Επομένως η μεγάλη διαφορά τιμής αφορά τα φετινά ποιοτικά σιτάρια με τα περσινά μέτρια αποθέματα. Ως γνωστών η κατάσταση της Ιταλικής αγοράς και η αγοραστική διάθεση των εμπόρων δίνουν την κατεύθυνση αλλά και θέτουν τον πήχη για την ελληνική σοδειά.

Οι εξαιρετικές πρώτες ποιότητες έχουν κινητοποιήσει τους μεγάλους τοπικούς αγοραστές της Ιταλίας (διεθνή μακαρονοποιία) οι οποίοι πλήρωναν στις πρώτες μέρες του αλωνισμού από 30-40 ευρώ/τόνο πριμ πάνω από τις τιμές των μέτριων περσινών αποθεμάτων. Τα στοκ της προηγούμενης σεζόν είναι μεν αρκετά σε ποσότητα (περίπου 1 εκατ. τόνοι) αλλά η ποιότητα τους είναι περίπου 50% υαλώδη και 11% πρωτεΐνες.

Περισσότερα

Συνάντηση της διοίκησης του δήμου Παιονίας με αγρότες που χρησιμοποιούν δημοτικά αντλιοστάσια άρδευσης

Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του παλαιού δημοτικού σχολείου Ευρωπού, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση της διοίκησης του δήμου Παιονίας […]

Δείτε ακόμα

Το σωστό φέρνει και… γκολ!

Την συμβασιοποίηση της λειτουργίας του δημοτικού πρατηρίου καυσίμων δημοσιοποίησε η δημοτική αρχή του Κιλκίς. Μια πρωτοβουλία που πρωτοξεκίνησε ως ιδέα […]