Απο το κακό στο χειρότερο η κατάσταση στην Ειδομένη των 10.000 προσφύγων

Σε οριακά επίπεδα κινείται η κατάσταση στην Ειδομένη, καθώς η προσέλευση προσφύγων και μεταναστών στην μεθοριακή περιοχή, απ’ όπου υλοποιείται η προώθηση στα Σκόπια έχει ανέλθει σε δραματικά επίπεδα ξεπερνώντας το πρωί της Τετάρτης 2.3.16 τις 10.000 ατόμων.
Ενας αριθμός συνεχώς αυξανόμενος καθώς η προσέλευση συνεχιζόταν αθρόα στην περιοχή από διάφορα σημεία και με διαφόρους τρόπους, την ίδια στιγμή που η έξοδος προς τα Σκόπια εξελισσόταν με πολύ βραδείς και απογοητευτικούς ρυθμούς, και ελάχιστες δεκάδες εξ αυτών να περνούν από την πολυπόθητη πόρτα εισόδου, που έχει στηθεί στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.
Εξελίξεις, που όπως είναι αυτονόητο, διαμορφώνουν ένα έντονο κλίμα δυσαρέσκειας το οποίο σε πρώτη φάση είχε ως επακόλουθο όπως και πριν από μερικούς μήνες, στην κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής και την προσωρινή διακοπή εκτέλεσης των σιδηροδρομικών δρομολογίων, από και προς την Ελλάδα, που αποκαταστάθηκε μετά από λίγο.
Βεβαίως ουσιαστικότερα και δραματικότερα είναι τα προβλήματα, που αφορούν στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών, που βαίνουν επιδεινούμενες παρά τις εθελοντικές προσφορές, που και σήμερα δραστηριοποιούνταν στην περιοχή, καθώς είναι αδύνατον να καλυφθεί η ζήτηση με βάση την προσφορά.
Ζωηρό και το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης γιά τα συμβαίνοντα στην Ειδομένη, καθώς στην ευρύτερη περιοχή έχουν συγκεντρωθεί ανταποκριτές και τηλεοπτικά συνεργεία από πάρα πολλές χώρες, μαζί βεβαίως με τα αντίστοιχα πανελλήνιας εμβέλειας.
Η ανησυχία γιά αύξηση της έντασης παρά την παρουσία ελληνικών αστυνομικών δυνάμεων και κυρίως πολύ ισχυροτέρων και πολυεθνικών προερχομένων από αρκετές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως μεταξύ άλλων Αυστρίας, Ουγγαρίας και Τσεχίας είναι πλέον διάχυτη.
Γι’ αυτό και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον γιά την επικείμενη σύσκεψη κορηφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το διήμερο 7 και 8.3.16 καθώς είναι αρκετοί αυτοί που εκφράζουν φόβους περί κλιμακώσεως της έντασης εκείνη την περίοδο με στόχο να ασκηθούν πιέσεις προς τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και προς τους Σκοπιανούς γιά αλλαγή των σημερινών δεδομένων προς το ευνοϊκότερο.
Σε τοπικό επίπεδο η δημιουργία των δύο χώρων προσωρινής διαμονής από την εποπτεία και διαχείριση της 71ης Α/Μ και 33ης Μ/Κ ταξιαρχιών δεν αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση ζητήματα αποδοχής και ουσιαστικώς εντάσεων, εξ ου και η επιθεώρηση-«αστραπή» από πλευράς του υπουργού εθνικής άμυνας Πάνου Καμμένου που αφίχθη αιφνιδίως στον νομό με ελικόπτερο.
Αλλωστε αυτά λειτουργούν επί της ουσίας γιά τους πρόσφυγες και μετανάστες ως προθάλαμος γιά την μετάβασή τους στην Ειδομένη.
Εκεί «κτυπά» η καρδιά του προβλήματος και εκεί πιθανότατα να ευρίσκεται το «κλειδί» των περαιτέρω εξελίξεων, εξ ου και το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Το ενδεχόμενο η εκεί συγκέντρωση να αποκτήσει δεδομένα και δυναμική πολύ μεγάλη είναι κάτι παραπάνω από ορατή και εκεί εστιάζεται η προσοχή όλων όσων ανησυχούν γιά το τι εξέλιξη μπορεί να έχει αυτή, όχι μόνο γιά τους πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και γενικότερα γιά την κοινωνία του Κιλκίς.