Κοινωνία

«Έκλεισε» γιά το Κιλκίς το «κεφάλαιο» Θεόδωρος Παυλίδη

Η τοπική αυτοδιοίκηση, η πολιτική ζωή, ο νομικός κόσμος και η κοινωνία του νομού πενθούν από το Σάββατο 10.1.20 γιά την απώλεια του διακεκριμένου δικηγόρου Θεόδωρου Παυλίδη, άλλοτε προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς και του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς και σημαίνοντος στελέχους της αυτοδιοίκησης, της πολιτικής και κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων τούτου του τόπου.

Ο Θεόδωρος Παυλίδης υπέκυψε στο μοιραίο σε ηλικία 78 ετών, ύστερα από μακροχρόνιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, η κατάσταση τη οποίας είχε γίνει τον τελευταίο καιρό μη αναστρέψιμη.

Στην πορεία της ζωής του άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα ενεργού πολίτη, αξιόλογου επιστήμονα και επαγγελματία και δραστήριου ανθρώπου των κοινών, έχοντας κάνει ιδιαιτέρως αισθητή την παρουσία του σε κάθε χώρο, στον οποίο ανέπτυξε δραστηριότητα.
Μία δραστηριότητα, που συνδυάσθηκε με συνέπεια στις αρχές, τις αξίες και τα πιστεύω του, παραγωγή αξιοσημείωτου έργου και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Έτσι, «αναχωρώντας» γιά το «δίχως γυρισμό ταξίδι» αφήνει πίσω του ένα πελώριο και δυσαναπλήρωτο κενό.

Ο καταγόμενος από το Δίβουνο συντοπίτης και συμπολίτης ξεκίνησε να «γράφει» την δική του ιστορία με τις επιτυχείς σπουδές του στην νομική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία την παρουσία του στις «επάλξεις» της «μαχόμενης» δικηγορίας. Συμμετέσχε σε όλες τις κατά καιρούς κινητοποιήσεις γιά την προώθηση και υλοποίηση του …«στοιχειωμένου» παγκιλκισιακού αιτήματος της ανέγερσης δικαστικού μεγάρου Κιλκίς, ενώ πρωτοστάτησε στις ενέργειες γιά την ίδρυση του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς, του οποίου διετέλεσε και μεταβατικός πρόεδρος.

Από τα φοιτητικά ακόμη χρόνια του είχε ενταχθεί στην φιλελεύθερη παράταξη, αναπτύσσοντας ποικίλες δραστηριότητες, ενώ αμέσως με την μεταπολίτευση προχώρησε σε πλήρη ενεργοποίηση στο τότε νεοσύστατο κόμμα της ΝΔ, το οποίο υπηρέτησε τόσο ως απλό δραστήριο μέλος όσο και ως αξιωματούχος σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο αλλά και ως αντιπρόσωπός του σε συνελεύσεις, συνδιασκέψεις, συνέδρια και λοιπές εκδηλώσεις περιφερειακού και πανελληνίου χαρακτήρα. Ακόμη, έθεσε και βουλευτική υποψηφιότητα με αυτό. Από τις «γραμμές» του απουσίασε μόνο γιά μικρό χρονικό διάστημα, όταν προσχώρησε στην Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ), καθώς ήταν θαυμαστής του ιδρυτή της και μετέπειτα Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, γιά να επανενταχθεί στην ΝΔ αμέσως με την αναστολή λειτουργίας του κόμματος του τελευταίου.

Την ευρύτερη καταξίωσή του στην τοπική κοινωνία, πόλης και νομού, την οφείλει σε σημαντικό βαθμό στην έντονη παρουσία του στα αυτοδιοικητικά δρώμενα, με αποκορύφωμα την τετραετή θητεία του στην προεδρεία του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς, κατά την οποία άσκησε υποδειγματικώς, με πολιτικό ήθος και αντικειμενικότητα, συμβάλοντας στην προώθηση ουκ ολίγων θέματων τόσο του δήμου όσο και του χώρου της αυτοδιοίκησης. Ήταν ο νομικός και αυτοδιοικητικός παράγοντας ο οποίος διαχειρίσθηκε το θέμα, που είχε ανακύψει το 1994 με την απόπειρα απόσπασης του οικισμού του Μεταλλικού από την τότε κοινότητα Μ. Βρύσης και ένταξής του στον δήμο Κιλκίς με την τότε μορφή του, χωρίς σχετική κυβερνητική νομοθετική ρύθμιση, αποτρέποντας αυτήν την προοπτική χάρη στους επιτυχείς χειρισμούς του. Επίσης, υποστήριξε ενθέρμως την πρωτοβουλία της δημαρχίας Τάσου Αμανατίδη γιά αδελφοποίηση των δήμων Κιλκίς και Λατσιών Κύπρου, μετά την επισημοποίηση της οποίας ηγήθηκε πολλών αποστολών κιλκισιώτικων αντιπροσωπειών, που επισκέφθηκαν τα Λατσιά, ενώ συντόνισε προγράμματα επισκέψεων αντιστοίχων αντιπροσωπειών του αδελφού κυπραίικου δήμου, κερδίζοντας την γενική εκτίμηση τόσο της εκάστοτε διοικήσεώς του όσο και της κοινωνίας του.

Ως καταγόμενος από αγροτική περιοχή ο Θεόδωρος Παυλίδης, ο Θόδωρος των οικείων, στενών συνεργατών και φίλων, βρισκόταν πάντα κοντά στα θέματα, ζητήματα και προβλήματα των παραγωγών, κάτι που τον κατέστησε εξαίρετο γνώστη και ικανό υπερασπιστή του χώρου. Από τον συνδυασμό αυτής της ιδιότητας με την δικηγορική προέκυψε κατά την δεκαετία του ’80 η πρωτοστασία του Θεόδωρου Παυλίδη στην ίδρυση και στήριξη των αγροτικών δημοκρατικών συλλόγων του νομού. Επί πλέον, βρισκόνταν πάντα, ως νομικός, στο πλευρό παραγωγών, όταν εμπλέκονταν σε κάθε είδους δικαστικούς αγώνες, παρέχοντας τις υπηρεσίες του χωρίς καμμία διάκριση με πολιτικά, κομματικά και κοινωνικά κριτήρια.

Στα ενδιαφέροντά του συγκαταλέγονταν τα θέματα του ποντιακού Ελληνισμού και ο πολιτισμός και τα λαογραφικά θέματα ολόκληρου του Ελληνισμού. Έτσι, πρωτοστάτησε στην ίδρυση φορέα θεμάτων Ελληνισμού του Δυτικού Πόντου, υπήρξε ενεργό μέλος της ένωσης Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» ενώ ήταν εγγεγραμμένο μέλος και έμπρακτος υποστηριτικής αρκετών άλλων φορέων όλου του φάσματος του πολιτισμού, όχι δηλαδή μόνο των λαογραφικών. Σε σχέση με αυτήν την παράμετρο, σε συνδυασμό και με το πλεονέκτημα της εκ μέρους του γνώσεως της τουρκικής γλώσσας, διοργάνωσε κατ’ επανάληψιν ταξίδια μνήμης και πολιτισμού σε ουκ ολίγες περιοχές του Πόντου αλλά και της Ιωνίας, «ανοίγοντας» έτσι τον «δρόμο» και σε άλλους συμπολίτες και συντοπίτες με τις ίδιες ευαισθησίες.

Ήταν οι ίδιες οι ευαισθησίες, που κατεύθυναν την σκέψη και την κρίση του, όταν υπερασπιζόταν με πάθος τα εθνικά θέμτα και υποθέσεις, χωρίς να εναντιώνεται στις ειλικρινείς σχέσεις ανάμεσα στους λαούς.

Η ίδια νοοτροπία και αντίληψη τον χαρακτήριζε και στις σχέσεις και συναναστροφές του, επαγγελματικές και προσωπικές: Υπερασπιζόταν με πάθος τις δικές του ιδεολογικές, πολιτικές και κομματικές απόψεις, χωρίς να «κλείνει» μάτια και αυτιά γιά τις διαφορετικές από τις δικές του, ακόμη και από διαμετρικώς αντίθετα σημεία, κάτι που του εξασφάλιζε την παρουσία σε οποιαδήποτε ομήγυρι οποιασδήποτε σύνθεσης σε μία πλήρη εφαρμογή της λειτουργίας της δημοκρατίας διά της ελευθερίας της εκφράσεως.

Άλλωστε, γι’ αυτόν τον λόγο, το ότι δηλαδή ήταν παραδεκτός από όλους ανέπτυξε αξιοσημείωτη δραστηριότητα και ως ομιλητής σε διαλέξεις και λοιπές κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις γιά έναν ευρύτατο φάσμα θεμάτων, αλλά και ως εισηγητής σε πολιτικές ή κομματικές εκδηλώσεις γιά αντίστοιχα θέματα. Και πάντα οι ομιλίες και εισηγήσεις του διακρίνονταν γιά την σφαιρικότητα, την τεκμηρίωση και την επιχειρηματολογία, που άφηναν από ελάχιστα μέχρι μηδαμινά περιθώρια ασάφειας, με τον ίδιο να είναι πάντα πρόθυμος γιά τον αντίλογο και διάλογο.

Αν όλα αυτά συνιστούν μία πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική «τούρτα» από πλευράς Θεόδωρου Παυλίδη, το «κερασάκι» ήταν το συγγραφικό έργο του, με συγγράμματα τόσο νομικά όσο και σχετιζόμενα με όλα τα προαναφερθέντα ενδιαφέροντά του, συγγράμματα που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως απαύγασμα γνώσης, πείρας, βιωμάτων και ενδελεχούς εντρυφήσεως σε αυτά.

Τέλος, ως φύσει ανήσυχος χαρακτήρας, δεν έμεινε ανενεργός σε ό,τι αφορά στον χώρο των μέσως ενημέρωσης, συνδράμοντας σ’ αυτό με την ίδρυση της εφημερίδας «Συναγερμός», εκεί στις αρχές της δεκαετίας του ’80, και με πλήθος άρθρων, σχολίων και λοιπών παρεμβάσεων σε όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς και εδώ και μερικά χρόνια, διάφορα ηλεκτρονικά μέσα, πάντα εκφραζόμενος ως ελεύθερος άνθρωπος αλλά και πάντα σεβόμενος τους κανόνες λειτουργίας όλων των μέσων.

Δεν ήταν, λοιπόν, λίγοι οι τομείς και χώροι, στους οποίους ο Θεόδωρος Παυλίδης άφησε ανεξίτηλα τα «αποτύπωμα», την «σφραγίδα» και την «υπογραφή» του, δημιουργώντας πάνω από όλα ένα ξεχωριστό παράδειγμα ενεργού πολίτη, ανεξαρτήτως πεποιθήσεων και υποκειμενικών προσεγγίσεων των όποιων θεμάτων και ζητημάτων.

Και είναι αυτός ακριβώς ο λόγος, για τον οποίο, όσο και αν περάσει ο καιρός, ο Θεόδωρος Παυλίδης θα είναι γιά την κοινωνία τούτου του τόπου ως …να μην «έφυγε» ποτέ.

Διότι, θα ζη γιά πάντα ανάμεσά μας και θα δείχνει τον «δρόμο» του χρέους και στις νυν και στις επερχόμενες «φουρνιές» των Κιλκισιωτών.

Μπορεί, δηλαδή, το «κεφάλαιο» του επιγείου βίου του να «έκλεισε», όμως το «κεφάλαιο» της δημιουργικής δράσης και προσφοράς του θα παραμείνει γιά πάντα «ανοικτό» και «φωτεινό» καθιστώντας την μνήμη του αιωνία.
Καλή Ανάσταση αείμνηστε Θεόδωρε Παυλίδη, Θόδωρε όλων μας.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα