Κοινωνία

Απεβίωσε ο Κώστας Χορομίδης συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη για τη δολοφονία Λαμπράκη

Σε ηλικία 92 ετών πέρασε στην αθανασία ο διακεκριμένος Κιλκισιώτης δικηγόρος Θεσσαλονίκης Κώστας Χορομίδης.

Το άγγελμα του θανάτου του προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση σε πολλές «φουρνιές» Κιλκισιωτών, καθώς, παρά την μετοίκησή του λόγω σπουδών και σταδιοδρομίας, ο εκλιπών διατήρησε τους ισχυρούς δεσμούς και τις επαφές με τον γενέθλιο τόπο του Κιλκίς, αλλά και αμείωτο το ενδιαφέρον του για τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα σ΄αυτόν.

Άλλωστε, ήταν ο καταξιωμέος λειτουργός της δικαιικής επιστήμης, με λαμπρή θητεία και σε φορείς του νομικού κόσμου, ο οποίος υπήρξε μέντωρ ουκ ολίγων Κιλκισιωτών φοιτητών νομικής και δικηγόρων, με αρκετούς από αυτούς να εκφράζουν διαχρονικώς το ευτύχημα, να αποτελεύσουν «πνευματικά τέκνα του» και να λάβουν από αυτόν το «φώς» της γνώσης του.

Με την «αναχώρησή» του για το δίχως γυρισμό «ταξίδι», την Παρασκευή 23.11.18, έκλεισε ένα σημαντικό κεφάλαιο της κοινωνικής ζωής του Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης καθώς και της νομικής ιστορίας της συμπρωτεύουσας.

Ωστόσο, η μακρά πορεία του σ΄αυτήν την ζωή συνδέθηκε με όλα εκείνα τα δεδομένα, που καθιστούν κάθε τέτοια μορφή ανεξίτηλη στην συλλογική συνείδηση και την μνήμη του αιωνία.

Καλό Παράδεισο αξιομακάριστε αδελφέ και σπουδαίε άνθρωπε Κώστα Χορομίδη.

Ποιός ήταν

Ο Κώστας Χορομίδης, γεννήθηκε το 1926 στο Κιλκίς, όπου πέρασε την παιδική και εφηβική του ηλικία ενώ αργότερα μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη όπου λειτούργησε το δικηγορικό του γραφείο, χωρίς όμως να διακόψει τις επαφές του με τον τόπο καταγωγής του.

Δικηγόρος, αριστούχος της νομικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγγραφέας των βιβλίων “Η αναγκαστική απαλλοτρίωση” (τέσσερις εκδόσεις 1975, 1989, 1997, 2008) και “Το δίκαιο της ρυμοτομίας και του πολεοδομικού σχεδιασμού” (δύο εκδόσεις 1994, 2002).

Έχει δημοσιεύσει στα νομικά περιοδικά περισσότερες από διακόσιες πενήντα εργασίες, και κείμενα του έχουν δημοσιευθεί στον ημερήσιο Τύπο. Άσκησε “μαχόμενη”, αρχικώς γενική δικηγορία για πολλές δεκαετίες, στα δικαστήρια ουσίας της χώρας μας και τα ανώτατα δικαστήρια: Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Α.Ε.Δ.), Συμβούλιο της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.) και Άρειο Πάγο (Α.Π.).

Ειδικεύθηκε στο δίκαιο της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και το δίκαιο του πολεοδομικού σχεδιασμού. Σε προσφυγές του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Δ.Δ.Α.), εκδόθηκαν αποφάσεις νομικώς σημαντικές.

Συμμετείχε σε σημαντικές ποινικές δίκες, με πολιτικό ενδιαφέρον, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς (δίκη Λαμπράκη, δίκη Τσαρουχά, δίκη Κούβελα, πολιτικών κρατουμένων). Μετείχε με ζήλο και ενδιαφέρον στη συνδικαλιστική, κοινωνική και πολιτική ζωή. Τα πολιτικά του ενδιαφέροντα ζυμώνονται με την Εθνική Αντίσταση, την Ε.Π.Ο.Ν. Στη συνέχεια εστιάζονται στο χώρο της Αριστεράς.

Φοιτητής συλλαμβάνεται και περνά από στρατοδικείο. Ανήκε στην Ε.Δ.Α. Εκτοπίζεται στη Γυάρο από την χούντα, όπου και ξεκίνησε τη συγγραφή του βιβλίου του “Η αναγκαστική απαλλοτρίωση”. Στήριξε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., για την “Αλλαγή” το 1989. Απογοητεύτηκε και έμεινε ανένταχτος της Αριστεράς.

Ο Κώστας Χορομίδης, χρημάτισε μέλος του διοικητικού συμβουλίου και αντιπρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, ήταν επίτιμος πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, βοηθώντας στην εξυγίανση και στην ομαλότητά της, ενώ στάθηκε αρωγός στη Μέριμνα Ποντίων Κυριών και στο μεγάλο έργο της, την Διαμαντίδειο Στέγη Ηλικιωμένων.

Μία δράση σε πολλούς τομείς, που “μιλά” από μόνη της για το μέγεθος, την εμβέλεια και την ποιότητα της προσωπικότητας του αείμνηστου πλέον Κώστα Χορομίδη.

Συλλυπητήριά του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

“Στα 93 του χρόνια, έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής δικηγόρος, Κώστας Χορομίδης.

Ο εκλιπών, στα νεανικά του χρόνια εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ.

Πολιτικά οργανώθηκε στην Αριστερά και ως φοιτητής συνελήφθη και πέρασε από στρατοδικείο.

Ήταν ο τελευταίος επιζών συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Επίσης ήταν συνήγορος πολιτικής αγωγής, στη δίκη του Γιώργου Τσαρουχά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Κώστα Χορομίδη”.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γ.Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο

Την επαναφορά του αυτεπάγγελτου στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η διάταξη, […]