Κοινωνία

Ο νέος κορωνοϊός μας «πήρε» και τον ορθοπεδικό Αρ. Χατζηδέλιο

«Μακραίνει» και στο Κιλκίς ο κατάλογος των πολιτών, των οποίων ο «κύκλος» της επίγειας ζωής «έκλεισε» μετά τον προσβολή τους από τον νέο κορωνοϊό.

Σ’ αυτόν τον κατάλογο προστέθηκε και το όνομα του ορθοπεδικού ιατρού Αριστοτέλη Χατζηδέλιου, που άφησε την τελευταία πνοή του «νικημένος» από τον φονικό ιό, το βράδυ της Παρασκευής 11.12.20, σε ηλικία 72 ετών.

Η είδηση της απώλειάς του προκάλεσε θλίψη στον ιατρικό κόσμο αλλά και στην κοινωνία του νομού Κιλκίς, καθώς ο Αριστοτέλης Χατζηδέλιος είχε καταξιωθεί στην συνείδηση των πολιτών ως ένα από τα λαμπρά στελέχη της ορθοπεδικής κλινικής του νοσοκομείου Κιλκίς επί περισσότερο από τρεις δεκαετίες.

Έχοντας ενταχθεί στο επιστημονικό δυναμικό του κορυφαίου νοσηλευτικού ιδρύματος του νομού από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, διακρίθηκε γιά την υψηλή επιστημονική κατάρτιση και το ανάλογο επίπεδο έμπρακτης εφαρμογής της, χάρη στο οποίο είχε περιβληθεί και αυτός με την φήμη του «καλού ονόματος», που περιέβαλλε και περιβάλλει αδιαλείπτως τα επιστημονικά στελέχη της ορθοπεδικής κλινικής του ΓΝΚ, από ιδρύσεώς της, το 1950, έως σήμερα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο πρόσθεσε και το δικό του όνομα στον μακροσκελέστατο κατάλογο των διακεκριμένων ορθοπεδικών, τόσο εκείνων που δημιούργησαν την λαμπρή παράδοση του ορθοπεδικού τμήματος του Κιλκίς (παλαιότερα απετελείτο από δύο κλινικές και γιά αρκετό διάστημα από τρεις) όσο και των όλων των άλλων που την συνέχισαν και την συνεχίζουν.

Μία παράδοση, χάρη στην οποία το εν λόγω τμήμα έφτασε μέχρι σημείου πανελλήνιας αναφοράς και φήμης, ως ένα από τα δύο κορυφαία της χώρας, καλύπτοντας γιά πολλά χρόνια τις ανάγκες όλης της Κεντρικής και Βορείου Ελλάδος (το άλλο, που κάλυπτε όλη την υπόλοιπη επικράτεια, ήταν το ορθοπεδικό τμήμα του νοσοκομείου Βούλας Αττικής).

Ο Αριστοτέλης Χατζηδέλιος «βάδισε» στον «δρόμο» αυτής της παράδοσης και ως ενάρετος άνθρωπος με εξαίρετο ήθος, έμφυτη ευγένεια, χαμηλούς τόνους και καλοσύνη, χαρίσματα χάρη στα οποία «κέρδιζε» την εμπιστοσύνη των νοσηλευομένων και την εκτίμηση των συνοδών τους, δημιουργώντας έτσι και το κατάλληλο κλίμα της τόσο απαραίτητης σ’ αυτούς ψυχολογικής υποστήριξης. Πάντα, μοιραζόταν μ’ αυτούς τις έγνοιές τους και πάντα χαιρόταν δίπλα στις χαρές τους ύστερα από κάθε επιτυχή επέμβαση.

Η ίδια στάση ζωής τον χαρακτήρισε και στις σχέσεις του με το νοσηλευτικό προσωπικό, γιά το οποίο αποτελούσε έμπνευση και στήριγμα στο πλαίσιο μιάς λειτουργίας, που εξασφάλιζε την καλύτερη δυνατή απόδοση στο ορθοπεδικό τμήμα του νοσοκομείου Κιλκίς.

Συνταξιοδοτήθηκε πριν δύο χρόνια, «τερματίσας ευδοκίμως» την λαμπρή σταδιοδρομία του, φτάνοντας στην κορυφή της βαθμολογικής ιεραρχίας των ορθοπεδικών ιατρών, χωρίς ποτέ να αναλάβει την διεύθυνση μιάς από τις δύο (παλαιότερα τρεις) κλινικές.

Μετά την συνταξιοδότησή του διέμενε στην γενέτειρά του, τον γειτονικό Λαγκαδά, και αποτελεί «ειρωνεία της Μοίρας» το ότι διαγνώσθηκε με τον επάρατο ιό στο αγαπημένο του …νοσοκομείο του Κιλκίς, όπου νοσηλεύθηκε κατά το πρώτο διάστημα, και από όπου διακομίσθηκε στο νοσοκομείο αναφοράς ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, όταν η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε.

Ασφαλώς και η αναχώρησή του γιά το δίχως γυρισμό «ταξίδι» αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό τόσο στην επιστημονική κοινότητα, νοσοκομείου Κιλκίς και γενικώς, όσο και στις κοινωνίες του Κιλκίς και του Λαγκαδιά, καθώς στερούνται πλέον ενός εξαιρέτου στελέχους και μέλους.

Ωστόσο, και στις τρεις περιπτώσεις το κενό έχει να κάνει με την απλή φυσική παρουσία. Η μορφή, ο βίος και η πολιτεία, το έργο και η προσφορά του Αριστοτέλη Χατζηδέλιου έχουν «χαραχ

θεί» τόσο ανεξίτηλα στην σκέψη και την καρδιά όλων, που θα βρίσκεται γιά πάντα ανάμεσά μας.

Γι’ αυτό και η μνήμη του θα είναι αιωνία.

Καλό Παράδεισο άξιε επιστήμονα και καλέ μας άνθρωπε Αριστοτέλη Χατζηδέλιε.

Και καλή Ανάσταση.

Συλλυπητήριο του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς

Το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς, με βαθιά θλίψη μετά τον άδικο χαμό του αγαπητού συναδέλφου Αριστοτέλη Χατζηδέλιου, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια προς την οικογένειά του και τους εύχεται κουράγιο και καλή δύναμη.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Παναγιωτίδης Βλαδίμηρος Βαβάκας Αναστάσιος

Περισσότερα
Δείτε ακόμα