Κοινωνία

Αγροτοσυνδικαλισμός, αυτοδιοίκηση και κοινωνία του Κιλκίς πενθούν για τον Νέστορα Πουρσανίδη

Είχε αφήσει ανεξίτηλη «υπογραφή και σφραγίδα» στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση του νομού.

Το ίδιο έντονη υπήρξε η παρουσία του στα κοινωνικά, πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα του τόπου, τόσο υπό την στενή έννοιά του, δηλαδή της γενέτειράς του, του Επταλόφου, όσο και υπό την ευρεία, του Κιλκίς, πόλης και νομού.

Την Δευτέρα 16.9.19 «έκλεισε» οριστικώς στην ιστορία τούτου του τόπου το «κεφάλαιο Νέστωρ Πουρσανίδης», με την αναχώρηση του εξέχοντος αυτού αγροτοσυνδικαλιστή και αυτοδιοικητικού γιά το «δίχως γυρισμό ταξίδι».

Ήταν 79 ετών, πολλά από τα οποία αφιέρωσε ψυχή τε και σώματι στους δύο προαναφερθέντες τομείς.
Σ’ αυτό συνέβαλε το ανήσυχο πνεύμα του, που συνδυαζόταν με μίαν αστείρευτη διάθεση προσφοράς στον τόπο, από όποιο «μετερίζι» και αν βρισκόταν.

«Όπλα» του η γνώση, η γρήγορη και σφαιρική αντίληψη των πραγμάτων, το πρακτικό πνεύμα και, προπαντός, η βούληση για την επίτευξη κάθε αντικειμενικού σκοπού, με «οδηγό» πάντα την εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος και «το καλό της κοινότητας ή του δήμου ή του συνεταιρισμού».

Επί πλέον, ο Νέστωρ Πουρσανίδης, ως πολίτης με βαθειά δημοκρατική συνείδηση, χαρακτηριζόταν γιά την προσήλωσή του στους θεσμούς και τις επιταγές της δημοκρατίς τόσο ως αγροτοσυνδικαλιστής όσο και ως στέλεχος της αυτοδιοίκησης, διαμορφώνοντας τον τύπο εκπροσώπου των δύο αυτών τομέων, ο οποίος συγκαταλέγεται στα πρόσωπα κοινής αποδοχής, απολαμβάνοντας την αναγνώριση και τον σεβασμό τόσο των ομοϊδεατών όσο και των ανηκόντων σε διαφορετικούς χώρους.

Και δεν ήταν μόνον οι πεποιθήσεις του, που τον κατέτασσαν σ’ αυτόν τον τύπο συμπολιτών, αλλά και το ότι αντιπροσώπευε τον χαρακτήρα του «ανθρώπου έξω καρδιά», του ανθρώπου της «καλής παρέας» και της «διπλανής πόρτας», ο οποίος λειτουργεί ως τέτοιος υπεράνω διαφορετικών ιδεολογικών, πολιτικών, παραταξιακών και παντός είδους αντιλήψεων και διαφορών.

Ήξερε τους πάντες, επιθυμούσε και επιδίωκε τις υγιείς ανθρώπινες σχέσεις και την φιλία με τους πάντες είχε πάντα διάθεση συνεργασία με τους πάντες, χωρίς διακρίσεις ξένες προς την φιλοσοφία των ανθρωπίνων σχέσεων και προς τα αντικείμενα των συνεργασιών. Ακόμη και μέσα από τις… πιό έντονες διαφωνίες.

Γι’ αυτό ήταν αγαπητός στους πάντες και σεβαστός από τους πάντες, ακόμη και μέσα από τις …πιό έντονες αντιπαραθέσεις, με εκείνη την χαρακτηριστική μπάσα στεντόρεια φωνή του, που ξάφνιαζε οποιονδήποτε τον πρωτοάκουγε, ο οποίος όμως στην συνέχεια ανησυχούσε μήπως συνέβαινε κάτι στον «καλό του Νέστορα», όταν… δεν την άκουγε!

Με δεδομένα όλα αυτά ήταν επόμενο ο Νέστωρ:

-Να πρωταγωνιστήσει ως μαχητικός εκπρόσωπος του νομού στα αγροτικά και αγροτοσυνδικαλιστικά θέματα του νομού, εκλεγείς κατ’ επανάληψιν πρόεδρος σε πρωτοβάθμια και δευτοροβάθμια όργανα του αγροτικού και του αγροτοσυνδικαλιστικού τομέα, φτάνοντας και μέχρι την προεδρεία της πανελλήνιας ομοσπονδίας συλλόγων αγελαδοτρόφων.

-Να «εκτεθεί» με επιτυχία στο εκλογικό σώμα και να αναδειχθεί είτε κοινοτικός σύμβουλος είτε κοινοτάρχης Επταλόφου είτε δημοτικός σύμβουλος Κρουσίων (Κρουσσών).

-Να δώσει για περισσότερο από τέσσερες δεκαετίες τα «διαπιστευτήριά» του στην τοπική κοινωνία, τόσο με την στενή όσο και με την ευρεία έννοια, στηρίζοντας με όλες τις δυνάμεις του κάθε κοινωνική, πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητας.

Έχοντας έμφυτο το χάρισμα της επικοινωνία, υπήρξε από τα πρώτα στελέχη του αγροτοσυνδικαλιστικού τομέα και της αυτοδιοίκησης, που αντελήφθη και δεν έπαυσε ποτέ να υπογραμμίζει την σημασία της λειτουργίας των μέσων επικοινωνίας και ενημέρωσης στην τοπική ανάπτυξη.

Εξ ου και το γεγονός, ότι είχε σπεύσει από τους πρώτους να ταχθεί υπέρ του εγχειρήματος του «Μαχητή», ενώ στην πορεία «σφυρηλάτησε» στενή σχέση φιλίας και συνεργασίας με τον αείμνηστο ιδρυτή και εκδότη του Σταύρο Ορφανίδη, εξαίροντας τις προσπάθειές του για την για πρώτη φορά τότε ανάδειξη προώθηση και προβολή των θεμάτων κάθε σημείου και γωνιάς του νομού Κιλκίς.

Πέραν όλων αυτών ο Νέστωρ Πουρσανίδης ήταν προσηλωμένος στις αξίες της οικογένειας, δημιουργώντας μία θαυμάσια πολυμελή από πολύ νέος, και της αγάπης στον τόπο. Διετέλεσε και πρόεδρος του πρωτοβαθμίου αλλά και του δευτεροβαθμίου οργάνου των πολυτέκνων.

Ετσι, ενώ ενεθάρρυνε και στήριζε τους νέους, και σε επίπεδο οικογένειας και σε επίπεδο νομού, να αγωνίζονται για τα όνειρα και τους σκοπούς ζωής σε οποιονδήποτε τόπο, την ίδια στιγμή τους προέτρεπε, τους συμβούλευε αλλά και τους δίδασκε να αγαπούν τον τόπο τους και να τον υπερασπίζονται όπου και αν βρίσκονται, μη διακόπτοντας ποτέ δεσμούς και σχέσεις με αυτόν και έχοντας πάντα κατά νου, ανεξαρτήτως της όποιας επαγγελματικής και κοινωνικής πορείας των, τις ανάγκες και τα θέματα, που τον απασχολούν, να νοιάζονται γιά αυτά και να προσπαθούν για την επίλυσή τους, ανταποδίδοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στα όσα τους προσέφερε.

Ήταν, λοιπόν, επόμενο, ύστερα από όλα αυτά, το θλιβερό άγγελμα της ολοκλήρωσης του βιολογικού κύκλου του Νέστορα Πουρσανίδη, αυτού του λαμπρού Κιλκισιώτη από τον Επτάλοφο, να «βυθίσει» σε βαρύτατο πένθος την ευρύτερη κοινωνία του Κιλκίς, πόλης και νομού, κάτι το οποίο καταδείχθηκε και από την αθρόα προσέλευση φίλων συμπολιτών του για την εξόδιο ακολουθία και εν συνεχεία εκφορά του από τον ιερό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Επταλόφου.

Όμως, όλο αυτό το πλήθος συνόδευσε στην τελευταία κατοικία απλώς το σώμα του το εκ φθαρτών συστατικών αποτελούμενο.

Διότι η μορφή του θα παραμείνει άφθαρτη και ανεξίτηλη, συνεχίζοντας και να υποδεικνύει σωστές κατευθύνσεις στην ενασχόληση με τα κοινά και να αποτελεί μέτρον συγκρίσεως ιδίως για εκπροσώπους των νεωτέρων γενεών, που θα επιθυμούσαν να ακολουθήσουν τον δικό του «δρόμο».

Και επειδή ουδείς εκ των αμετρήτων συμπολιτών, που τον γνώρισαν, δεν πρόκειται να τον λησμονήσουν ποτέ, ο Νέστωρ Πουρσανίδης θα βρίσκεται για πάντα ανάμεσά μας, στην σκέψη, τον νου και την καρδιά.
Διότι, ως γνωστόν, οι άνθρωποι πεθαίνουν πραγματικώς όταν τους λησμονούμε.

Άρα ο Νέστωρ θα παραμείνει αθάνατος και θα συνεχίσει την συμπόρευση με όλους εμάς, που μας αγάπησε και τον αγαπήσαμε.
Καλό Παράδεισο, λοιπόν, παντοτινέ φίλε και Καλή Ανάσταση.

Συλλυπητήριο
Ο πρόεδρος Θεόφιλος Μουρατίδης και το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου πολυτέκνων γονέων Κιλκίς και Παιονίας εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια και στους οικείους του εκλιπόντος Νέστορα Πουρσανίδη, πρώην προέδρου του συλλόγου πολυτέκνων γονέων περιφέρειας Κιλκίς, και εύχονται να έχουν την εξ ύψους παρηγορίας και δύναμη να αντέξουν το βάρος της απώλειας.

Περισσότερα

Δεν ξεχνώ τα Τέμπη «Ποτέ Ξανά»

Το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, κόπηκε το νήμα της ζωής για τουλάχιστον 57 ανθρώπους στη φονική σύγκρουση των δύο τρένων στα […]

Ο Φαρμακευτικό Σύλλογος Κιλκίς συμμετέχει στις διαμαρτυρίες για τους νεκρούς των Τεμπών με τρίωρη στάση εργασίας

Το διοικητικό συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη συμμετοχή του συλλόγου στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην […]

Δείτε ακόμα