Πολιτική

Χωρίς σκουπίδια οι δρόμοι των δήμων μας σε αντίθεση με όλη την χώρα

Το θέμα των συμβασιούχων εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας των δήμων ήταν αυτό που μαζί με τις καιρικές συνθήκες συντήρησε σε υψηλό επίπεδο το πολιτικό βαρόμετρο της επικαιρότητας και των κινητοποιήσεων, που έτσι κι αλλιώς προβλεπόταν να έχει υψηλές θερμοκρασίες ελέω καιρού.

Και ο λόγος είναι πολύ απλός καθώς η συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΟΕ/ΟΤΑ είχε προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις αποκομιδές απορριμμάτων σε πάρα πολλούς δήμους και γειτονιές της χώρας, δεδομένου ότι έχουν συσσωρευθεί τόνοι από σκουπίδια σε διάφορα σημεία των οδών.

Και ενώ αυτά συνέβαιναν σε κεντρικό επίπεδο, τα δεδομένα στους δύο δήμους της περιφερειακής μας ενότητας είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς η συλλογή των απορριμμάτων διεξάγεται κανονικά και χωρίς ουσιαστικά προβλήματα, καθώς μόλις οκτώ συμβασιούχοι, όλοι του δήμου Παιονίας συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Όπως δήλωσαν στον «Μαχητή» η αντιδήμαρχος καθαριότητας του δημου Κιλκίς Αικατερίνη Γιαννακούλα Ζιούτα και ο επιτετραμένος δημοτικός σύμβουλος γιά τα θέματα καθαριότητας του δήμου Παιονίας Κωνσταντίνος Μεμετζής, ο τομέας τους λειτουργεί με βάση τον συνήθη προγραμματισμό και χωρίς ουσιαστικά προβλήματα.

Κάτι το οποίο οφείλεται, όπως δήλωσε η κ. Ζιούτα στην υπεύθυνη στάση που επέδειξαν οι συμβασιούχοι, που εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας εκτελώντας την εργασία τους με υψηλή αυταπάρνηση υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες και μάλιστα χωρίς να τους καταβάλονται προς το παρόν τα δεδουλευμένα των.

Μία επιλογή «άξιας συγχαρητηρίων» οπως χαρακτηριστικώς δήλωσε.
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΟΝΙΑΣ
Νωρίτερα πάντως και συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή η επιτροπή αγώνα συμβασιούχων του δήμου Παιονίας είχε εκδώσει γραπτή ανακοίνωση εξαγγέλοντας την συμμετοχή των στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που είχε εξαγγείλει η ΠΟΕ/ΟΤΑ.

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση ανέφερε τα εξής:

«Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου Παιονίας, συμμετέχουμε στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η ΠΟΕ ΟΤΑ με αφορμή την δημοσίευση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο παράτασης των συμβάσεων μας και παράλληλα κρίνει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η εργασία μας στους Δήμους.

Κανείς δεν μπορεί να σιωπά. Η σιωπή σημαίνει ότι αποδεχόμαστε την ανακύκλωση της ανεργίας, μέσω των ελαστικών σχέσεων εργασίας, που αποτελεί την βασική αιτια των εργατικών ατυχημάτων που εκτινάσσονται με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Σημαίνει ότι αποδεχόμαστε την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων ενώ γνωρίζουμε ότι είναι πλήρως αναγκαίοι, προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ ως συμβασιούχοι γιατί το κράτος δεν άφηνε άλλο δρόμο επιλογής στους δήμους, ώστε να καλύψουν στοιχειωδώς τις ανάγκες τους.

Η κάλυψη των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Αντίθετα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι κυβέρνηση και πλειοψηφία της ΚΕΔΕ ετοιμάζονται να παραδόσουν καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό και πράσινο στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλουν δυστυχώς η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ αρνείται να εγγράψει εμάς τους συμβασιούχους, τα ταξικά αδέρφια της, στην ομοσπονδία και στα πρωτοβάθμια σωματεία. Παρόλα αυτά χαιρετίζουμε την υιοθέτηση της πρόταση μας για άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου αλλά δεν εφησυχάζουμε.
Γνωρίζουμε τις δυσκολίες του αγώνα που διεξάγουμε. Επιλέγουμε όμως να αγωνιστούμε και να τολμήσουμε, ως αναγκαία συνθήκη για να αποκτήσουμε γνώση και εμπειρία. Αυτή η εμπειρία θα μας κάνει ακόμη πιο ικανούς να πετυχαίνουμε στόχους που σήμερα φαντάζουν ακατόρθωτοι.

Δεν είμαστε ούτε βολεμένοι, ούτε προνομιούχοι όπως θέλουν να μας παρουσιάζουν. Το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή δουλειά αγκαλιάζει όλους τους εργαζομένους τόσο στον ιδωτικό, όσο στον δημόσιο τομέα. Μισή δουλειά σημαίνει μισή ζωή.

Απευθυνόμαστε σε όλα τα σωματεία, συλλόγους, μαζικούς φορείς της περιοχής και τους καλούμε να συμπαρασταθούν στον δίκαιο και αξιοπρεπή αγώνα μας.

Απαιτούμε:

1. Νομοθετική ρύθμιση για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

2. Καμία απόλυση συμβασιούχου.

3. Έξω οι επιχειρηματικοί όμιλοι από τις υπηρεσίες των Δήμων.

4. Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα