Πολιτική

Απαλλαγή των ανέργων και τους οικιστές των εργατικών κατοικιών από την καταβολή ΕΝΦΙΑ

Από τον σύλλογο υπαλλήλων πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και από τον πανελλήνιο σύλλογο εργαζομένων
τέως Ο.Ε.Ε. στον ΟΑΕΔ εκδόθηκε ανακοίνωση προς τον διοικητή του ΟΑΕΔ, κ. Θ. Αμπατζόγλου που αναφέρει τα εξής:

Τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ γινόμαστε άμεσοι αποδέκτες της απόγνωσης των πολιτών, καθώς μέσω του αντικειμένου της δουλειάς μας, ερχόμαστε σε επαφή με τις χιλιάδες κόσμου που απεγνωσμένα ψάχνει για δουλειά, χιλιάδες κόσμου που περιμένει τη ρύθμιση του δανείου που είχε πάρει από τον πρώην ΟΕΚ ή νέα στεγαστική συνδρομή, χιλιάδες κόσμου που επιθυμεί να καταρτιστεί μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, εκατοντάδες παιδιών εργαζομένων που παραμένουν στους πίνακες των αναπληρωματικών για να φιλοξενηθούν στους Β.Ν.Σ. του Ο.Α.Ε.Δ. Είμαστε ηθικά και συνειδησιακά υποχρεωμένοι απέναντι στους συνανθρώπους μας, να επιμείνουμε σε μια σειρά προτάσεων-επεμβάσεων που θα αναδεικνύει τα προβλήματα τους αλλά θα προτείνει και λύσεις.
Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης στη φορολογία. Αντικειμενικά, χωρίς δουλειά δεν μπορούν να προσφέρουν στο κράτος εξίσου με τον συνάνθρωπο τους που εργάζεται. Οι τελευταίες νομοθετικές πράξεις της κυβέρνησης υποχρεώνουν την καταβολή φόρου εισοδήματος (ΕΝΦΙΑ) στην ακίνητη περιουσία των πολιτών χωρίς να υπάρχει πρόνοια για τους ανέργους. Θεωρούμε κοινωνικά ανάλγητο να απαιτείται η καταβολή φόρου-χαρατσιού από τους ανέργους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαβίωσης, και να εξαπολύονται απειλές, μέσω διαρροών στον Τύπο, με το ενδεχόμενο ακόμη και φυλάκισης αν δεν καταφέρουν να πληρώσουν.
Οι εργατικές κατοικίες που έχει κατασκευάσει ο ΟΕΚ από το 1954 μέχρι και το 2012, οπότε και καταργήθηκε, έχουν αποδοθεί σε δικαιούχους-εργαζόμενους με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, σε ειδικές κατηγορίες πολιτών όπως ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.α. Για πολλές από τις κατοικίες αυτές δεν έχουν έως σήμερα εκδοθεί οριστικά παραχωρητήρια, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να μη διαθέτουν ακόμη οριστικούς τίτλους ιδιοκτησίας. Είναι απαράδεκτο να καλούνται να πληρώσουν για περιουσία που ουσιαστικά δεν τους ανήκει. Απαράδεκτη, εξάλλου, είναι η επιβολή του ΕΝΦΙΑ σε κάθε κτίριο που αποτελεί πρώτη κατοικία.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε και την υπόσχεση που η Κυβέρνηση είχε δώσει στους σεισμόπληκτους της Κεφαλλονιάς, συμπεριλαμβανομένων και των σεισμοπλήκτων των Εργατικών Κατοικιών στο Ληξούρι, για την απαλλαγή τους από τον ΕΝΦΙΑ και να τους ενημερώσουμε ότι η αποστολή του φόρου στους σεισμόπληκτους γίνεται κανονικά…Με άλλα λόγια το κράτος τους καλεί να πληρώσουν κανονικά τον φόρο για τα γκρεμισμένα από τον καταστροφικό σεισμό σπίτια τους..
Καλούμε τον Διοικητή του ΟΑΕΔ:
α) Να αναλάβει άμεσα, όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες, με συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να απαλλάξουν τους ανέργους και τους οικιστές των εργατικών κατοικιών από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ.
β) Να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να δοθεί η δυνατότητα να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις των δικαιούχων γονέων για τη φιλοξενία των παιδιών τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ.

Για τα Διοικητικά Συμβούλια
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ τ. ΟΕΚ ΛΙΒΕΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ & Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ τ. ΟΕΕ ΠΟΛΥΔΕΡΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Περισσότερα

Β.Ρόκος: «Fly Over- Οι Θεσσαλονικείς έχουν πληρώσει πολλές φορές το τίμημα να παίρνουν άλλοι αποφάσεις για την πόλη»

Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Πρωτοβουλία Κατοίκων Μαλακαπής, Πυλαίας, Κρυονερίου, ο Σύνδεσμος Κωνσταντινοπολιτών, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης και η […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την επίσκεψη του βουλευτή ΠΑΣΟΚ νομού Κιλκίς Στέφανου Παραστατίδη στο συνοριακό σταθμό των Ευζώνων