Γενικά

Απαίτηση κατοίκων και του δήμου Παιονίας: “Φτιάξτε δρόμο τώρα”

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Με τον πιο επώδυνο τρόπο, αυτόν του αίματος τεσσάρων ανθρώπων, αποδείχθηκε και σήμερα το πρωί η αναγκαιότητα να αναβαθμιστεί ο κάθετος οδικός άξονας από τον κόμβο Πολυκάστρου μέχρι τον αντίστοιχο της Χαλάστρας και να γίνει ένας αυτοκινητόδρομος αντάξιος της σημασίας και του φόρτου οχημάτων τον οποίο δέχεται ετησίως λόγω της θέσης.

Δηλαδή να γίνει ενας αυτοκινητόδρομος με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και διαχωριστικό στηθαίο περιορίζοντας τις πιθανότητες τραγικών δυστυχημάτων με μετωπική σύγκρουση, όπως το σημερινό στο ύψος του Λιμνοτόπου, το οποίο κόστισε εν τέλει την ζωή σε τέσσερα άτομα επιβάτες των δύο οχημάτων, τα οποία ενεπλάκησαν στο ατύχημα, δύο εκ των οποίων με καταγωγή από την περιοχή του Πολυκάστρου.

Πέραν των όποιων αιτίων προκύψουν από την έρευνα για τα αίτια πρόκλησης του ατυχήματος, τα οποία σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις φέρουν τους ισχυρούς άνεμους ως σημαντικό παράγοντα για την πρόκληση, αυτό που έχει ουσιαστική σημασία είναι το γεγονός ότι στο εν λόγω τμήμα μήκους περίπου 34 χιλιομέτρων δεν υπάρχει διαχωριστικό στηθαίο.

Με αποτέλεσμα κάθε μετωπική σύγκρουση να καθίσταται ουσιαστικά ένας απολογισμός νεκρών με πάνω από σαράντα θανάτους πολιτών από διάφορες χώρες τις τελευταίες τρείς δεκαετίες.

Ενας μακρύς και θλιβερός κατάλογος, ο οποίος περιλαμβάνει στην πλειοψηφία του ονόματα της τοπικής κοινωνίας, η ύπαρξη του οποίου δικαιώνει τις διαδοχικές εκκλήσεις του “Μαχητή”, των εκάστοτε τοπικών παραγόντων και της τοπικής κοινωνίας για την αλλαγή στα δεδομένα διατομής του “αιμματοβαμένου” οδικού άξονα και καταδεικνύει την αξία του επιχειρήματος “Πρώτα δρόμος και μετά διόδια”, το οποίο έχει αναρτηθεί με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής πριν από λίγους μήνες στις ανισόπεδες διαβάσεις κατά μήκος του οδικού άξονα εντός των ορίων του δήμου Παιονίας.

Και τούτο διότι το μοναδικό ουσιαστικώς έργο το οποίο έχει εκτελεσθεί στο εν λόγω τμήμα της πάλαι ποτέ εθνικής οδού Αθηνών – Ευζώνων, από τα μέσα της δεκαετίας και εντεύθεν όταν και δόθηκε προς χρήση, είναι αυτό που αφορά τα υπό κατασκευή, αυτή την περίοδο, διόδια στο ύψος του κόμβου Πολυκάστρου.

Πρώτα δρόμος και μετά διόδια αγαπητοί πρώην και νύν κυβερνώντες, γιατί το αίμα των μέχρι τώρα θυμάτων δεν στοιχειώνει μόνον τις ψυχές μας, αλλά υπονομεύει ταυτοχρόνως και το θεμελιώδες αγαθό μιας δημοκρατικής και σύγχρονης κοινωνίας την δημόσια ασφάλεια.

Μία ασφάλεια η οποία τίθεται εν αμφιβόλω όσο θα συνεχίζει εν έτη 2020 ο συγκεκριμένος οδικός άξονας να περιλαμβάνεται στην λίστα των δύο σε όλη την επικράτεια, ο οποίος δεν διαθέτει χαρακτηριστικά σύγχρονου αυτοκινητόδρομου, με αποτέλεσμα να θρηνούμε διαρκώς θύματα, όπως τα τέσσερα σημερινά.

Ανακοίνωση του δημάρχου Παιονίας
Με αφορμή το νέο πολύνεκρο δυστύχημα του Σαββάτου 29.02.20 στο τμήμα της ΠΑΘΕ Πολυκάστρου – Μαλγάρων ζήτησα από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Νίκο Καπουτζή να συγκαλέσει εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο την Παρασκευή 6.3.20 στις 2 το μεσημέρι, με συμμετοχή των φορέων και των δημοτών, προκειμένου να συζητήσουμε και αποφασίσουμε τις άμεσες ενέργειες και αντιδράσεις στις οποίες θα προχωρήσει ο δήμος Παιονίας προκειμένου να ευαισθητοποιήσει αυτούς που έχουν την ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση του αυτοκινητόδρομου.

Η Παιονία πληρώνει φόρο αίματος σε μία αμφίδρομη Εθνική οδό που κατασκευάστηκε πριν από 50 χρόνια και από την οποία σήμερα εξυπηρετείται το οδικό εμπόριο προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη και διέρχονται εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο.

Φοβερό τροχαίο δυστύχημα στο Πολύκαστρο με τέσσερις νεκρούς
Φοβερό τροχαίο δυστύχημα με τέσσερις νεκρούς σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου 29.2.20 στις 10.50΄ περίπου στο 529 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών – Ευζώνων στο ύψος του Πολυκάστρου και συγκεκριμένα περίπου ένα χιλιόμετρο μετά το συγκρότημα “Πλάζα” στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη.

Το δυστύχημα σημειώθηκε όταν πιθανόν εξ αιτίας πνέοντος εκείνη τη στιγμή σφοδρού πλευρικού ανέμου ΙΧ επιβατηγό αυτοκίνητο, κινούμενο στο “ρεύμα” προς θεσσαλονίκη εξετράπη της πορείας του και συγκρούσθηκε μετωπικώς με άλλο ΙΧ επιβατηγό κινούμενο στο “ρεύμα” προς Ευζώνους.

Το αποτέλεσμα ήταν να βρουν ακαριαίο τραγικό θάνατο οι δυο οδηγοί ηλικιών 62 και 47 ετών και ο 37χρονος αλλοδαπός συνοδηγός του δευτέρου, ενώ κατά την διάρκεια της διακομιδής πάντα σύμφωνα με την αρχική πληροφόρηση υπέκυψε στα βαρύτατα τραύματά της και η 62χρονη συνοδηγός του πρώτου οχήματος.

Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το τμήμα τροχαίας εθνικών οδών στο Πολύκαστρο.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα