Πολιτική

Ανησυχία στον δήμο Παιονίας για την νέα αύξηση του αριθμού μεταναστών-προσφύγων

Το θέμα του αυξημένου αριθμού μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν κυρίως στην ανατολική πλευρά του δήμου Παιονίας, οι προβληματικές κατά καιρούς, όπως αναφέρθηκε, συμπεριφορές από ωρισμένους εξ αυτών, αλλά και η τάση που εμφανίζεται δειλά-δειλά να αυξηθούν περαιτέρω, απασχόλησε την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παιονίας της Τρίτης 9.10.18.

Ενδεικτικές ήταν οι αναφορές του δημάρχου Χρήστου Γκουντενούδη, που τόνισε, μεταξύ άλλων ότι στο κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας διαμένουν 830 άτομα και διακόσιοι μετακινούμενοι κατά περιόδους, άλλοι 214 στον αστικό «ιστό» του Πολυκάστρου ενώ εκτιμάται η παρουσία και περίπου 1000 ακόμη στην συνοριακή γραμμή με τα Σκόπια παρά τις συνεχείς συλλήψεις και προσαγωγές από τις δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας και της «Φρόντεξ».

Μία κατάσταση, η οποία, σε συνδυασμό με τα ωρισμένα περιστατικά άσχημης μέχρι και ύποπτης, κάποιες φορές, συμπεριφοράς από μέρους των έχουν οδηγήσει την τοπική κοινωνία σε μια κατάσταση οριακή, «στην κόψη του ξυραφιού», όπως χαρακτηριστικώς τόνισε, σε ό,τι αφορά στην στάση και την ανεκτικότητά της.

«Είναι δύσκολο», επεσήμανε, «να βλέπουν πολλοί εκ των συνδημοτών μας να κυκλοφορεί άφθονο χρήμα σε διάφορες ΜΚΟ και εργαζομένους για λογαριασμό τους, να ακούει για διαχείρηση ποσού ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ από κυβερνητικής πλευράς, να καταγράφει χρηματοδοτήσεις σε μετανάστες και πρόσφυγες για στέγη και τροφή,και από την άλλη να βιώνει καταστάσεις οικονομικώς παρά πολύ δύσκολες λόγω της κρίσεως».

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα γύρω από το φαινόμενο μετανάστευσης και σε εθνικό επίπεδο παρουσιάζει έξαρση και η ανησυχία όλων και σε τοπικό επίπεδο είναι να μην λάβουν έκταση παραπάνω από αυτήν που μπορούν να διαχειρισθούν οι τοπικές κοινωνίες.

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Επανερχόμεθα στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος στην περιοχή μας και θέλουμε να σας εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για τις πρόσφατες εξελίξεις.

Καθώς γνωρίζετε, στην Νέα Καβάλα του δήμου Παιονίας, λειτουργεί κέντρο φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών, στο οποίο παρά τις διαρκείς και ρητές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών ότι θα κλείσει, αυξάνεται ο πληθυσμός του.

Ήδη με ενημέρωση μας από τις αρχές διαχείρισης του εν λόγω κέντρου, ο αριθμός των φιλοξενουμένων έχει ανέλθει στα 830 άτομα περίπου και σε αυτούς προστίθενται περίπου 200 άτομα τα οποία πηγαινοέρχονται εντός του camp χωρίς να διαμένουν μόνιμα εκεί και επίσης άλλα 200 άτομα τα οποία διαμένουν στον αστικό ιστό της πόλης του Πολυκάστρου.

Καθώς αντιλαμβάνεστε το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό στην τοπική κοινωνία αλλά και στην δημοτική αρχή, καθώς δεν υπάρχει καμία σχετική ενημέρωση μας από την πολιτεία. Και το κυριότερο, στην διασυνοριακή περιοχή κινούνται περί τα 1000 άτομα χωρίς σταθερή εγκατάσταση.

Την εκκένωση του κέντρου φιλοξενίας Ν.Καβάλας ζητά ο δήμαρχος

Την εκκένωση του κέντρου φιλοξενίας της Νέας Καβάλας και «την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί από την πολύμηνη παραμονή των προσφύγων και μεταναστών» στο δήμο Παιονίας, ζητά ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης.

Σε επιστολή προς τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Δ. Βίτσα, ο κ. Γκουντενούδης αναφέρει τα εξής:

“Κύριε Υπουργέ,
Φοβόμαστε ότι στην προσπάθεια της πολιτείας να αποσυμφορήσει τα νησιά, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί εκ νέου μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη που βίωσε η περιοχή μας τις δραματικές ημέρες του 2016, όπου στον παράνομο καταυλισμό της Ειδομένης και των γύρω περιοχών, είχαν βρεθεί περί τους 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες (οι μετρήσεις αφορούν σε ισοδύναμο ετήσιο πληθυσμό και όχι σε συγκυριακές μετρήσεις άμεσων ροών πληθυσμού).

Ο δήμος Παιονίας και οι δημοτικές υπηρεσίες, εξασφαλίζουν την καθαριότητα και συνεισφέρουν στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας με την παροχή των βασικών αστικών υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ο χώρος της Νέας Καβάλας βρίσκεται υπό την επίβλεψη του στρατού και της δανέζικης ΜΚΟ DRC. Το πόσιμο νερό με δεδομένες τις πεπερασμένες δυνατότητες του δικτύου μας δεν επαρκεί και ήδη παρατηρούνται προβλήματα στην υδροδότηση των γύρω οικισμών, των βιομηχανικών αλλά και των κτηνοτροφικών μονάδων.

Άλλωστε σας έχουμε αναφέρει επανειλημμένως τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος με την κατασκευή δικτύου ύδρευσης. Εκκρεμεί επίσης η εξασφάλιση των πιστώσεων για την αποπληρωμή των δαπανών για την απορρύπανση της Ειδομένης, ήδη παρήλθαν δυόμιση χρόνια.

Απαιτούμε την άμεση υλοποίηση της κυβερνητικής εξαγγελίας για εκκένωση του κέντρου φιλοξενίας της Νέας Καβάλας αλλά και την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί από την πολύμηνη παραμονή των προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή μας, σύμφωνα με τις μελέτες και τις τεχνικές εκθέσεις τις οποίες σας έχουμε υποβάλει.»

Περισσότερα

Στην Κύπρο ο Γ.Γεωργαντάς ως εκπρόσωπος της Βουλής στις εκδηλώσεις της μαύρης επετείου εισβολής του Αττίλα

Στην Κύπρο, όπου εκπροσωπεί τη Βουλή ως επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Κιλκίς […]

Δείτε ακόμα

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]