Γενικά

Αντιρρήσεις στην προοπτική εγκατάστασης αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Πηγή Αξιούπολης (Δρέβενο)

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Την αντίθεση της στην προοπτική να εγκατασταθεί αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στην περιοχή Δρέβενου της δημοτικής ενότητας Αξιούπολης), εν όψει της συνεδριάσεως του δημοτικού συμβουλίου, εξέφρασε με σχετική της επιστολή η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Μία πρωτοβουλία, ή οποία αναλήφθηκε μετά από την πληροφορία που έλαβε πριν λίγες μέρες, για την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στην περιοχή Δρέβενο, (δημοτικής ενότητας Αξιούπολης) του δήμου Παιονίας.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, η περιοχή αυτή είναι εντός ζώνης ειδικής προστασίας (ΖΕΠ), ιδιαίτερα σημαντική για τα είδη των πουλιών που απαντώνται εκεί, καθώς επίσης και ως περιοχή διάβασης για τα μεταναστευτικά πουλιά.

Επίσης, βρίσκεται και πάνω στη διαδρομή διέλευσης των πελεκάνων, από τις περιοχές φωλιάσματός τους στους υγρότοπους τροφοληψίας τους. Έχουμε επισημάνει, ήδη από το 2006, την ανάγκη ορθής χωροθέτησης των αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), δεδομένων των σημαντικών επιπτώσεων που έχουν καταγραφεί στην ορνιθοπανίδα, και στο φυσικό περιβάλλον γενικότερα, όταν αυτοί εγκαθίστανται σε προστατευόμενες και υψηλής φυσικότητας περιοχές, όπως η αυτή στην περιοχή του δήμου σας στην οποία σχεδιάζεται να εγκατασταθεί ο εν λόγω ΑΣΠΗΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από την θέση της οργάνωσής μας ότι η οριζόντια εξαίρεση των περιοχών «Νατούρα»(«Natura») από την εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΣΠΗΕ αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τη διατήρηση της ακεραιότητας των προστατευόμενων περιοχών, υποστηρίζουμε σθεναρά και την πρόταση βιώσιμης χωροθέτησης ΑΣΠΗΕ στην Ελλάδα με ελαχιστοποίηση των σημαντικών επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα, όπως έχει διατυπωθεί από το εργαστήριο διατήρησης της βιοποικιλότητας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Αν και η αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι επιθυμητή, ο τρόπος με τον οποίο προωθείται αυτή στην Ελλάδα προκαλεί περισσότερα προβλήματα για το φυσικό περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες από τα ενεργειακά οφέλη, καθώς το μοναδικό κριτήριο με το οποίο υλοποιείται η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι το αιολικό δυναμικό.

Η διατήρηση του φυσικού πλούτου, η προστασία της βιοποικιλότητας, η συμβατότητα με άλλες οικονομικές δραστηριότητες, η ουσιαστική κοινωνική διαβούλευση και αποδοχή των έργων, αποτελούν κριτήρια που αγνοούνται σχεδόν πλήρως κατά τον σχεδιασμό και την αδειοδότηση των έργων. Συμπερασματικά και για τους λόγους που εκτεθήκαν παραπάνω, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι αντίθετη με την εγκατάσταση του εν λόγω ΑΣΠΗΕ στο Δρέβενο και γενικότερα με την εγκατάσταση νέων αιολικών σταθμών σε προστατευόμενες, φυσικές και αδιατάρακτες περιοχές, καθώς το όποιο όφελος από την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ εξανεμίζεται μπροστά στη βλάβη που αυτοί επιφέρουν στο φυσικό περιβάλλον, στο τοπίο και στη βιοποικιλότητα.

Υπενθυμίζεται, ότι τα όσα αναφέρονται στην επιστολή δεν ανακοινώθηκαν στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, καθώς η σχετική συζήτηση-γνωμοδότηση από μέρους του αναβλήθηκε με το σκεπτικό ότι δεν υπήρχαν από κάποιο άλλο φορέα του δημοσίου σχετική γνωμοδότηση.

Κάτι το οποίο παραδέχθηκε και το παριστάμενο στέλεχος της ιδιωτικής εταιρείας που έχει αναλάβει την σχετική άδεια,επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να δοθούν και αναλυτικότερα στοιχεία γύρω από την επένδυση.

Με δηλώσεις του στον «Μαχητή» ο δήμαρχος Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης τόνισε, ότι «δεν έχουμε μέχρι σήμερα μεταβολή των δεδομένων και ότι δεν έχουν έλθει σε γνώση του δήμου γνωμοδοτήσεις άλλων εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων».

Παράλληλα εξέφρασε τις επιφυλάξεις του γιά το θέμα εγκατάστασης και λειτουργίας ΑΣΠΗΕ σε μία τέτοια περιοχή, όπως ουσιαστικά είχε συμβεί το περασμένο Καλοκαίρι και από πλευράς πολλών φορέων και οργανώσεων συμπεριλαμβανομένης και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στην νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τους κανόνες εγκατάστασης ΑΠΕ σε προστατευόμενες περιοχές, η οποία αποσύρθηκε για περισσότερη διαβούλευση μετά τις ομαδικές αντιδράσεις που υπήρξαν για τις διατάξεις που αφορούν το τι επιτρέπεται στις προστατευόμενες περιοχές

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, ΟΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΗΡΩΕΣ

Στα πλαίσια των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων των “Πολυκαστρινών 2024” και με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την μαύρη επέτειο της […]