Ο αντικειμενικός σκοπός επετεύχθη για τον Εύαθλο/Μακεδόνες Πολυκάστρου
Έτσι, ο Εύαθλος/Μακεδόνες Πολυκάστρου πέρασε στην ιστορία ως η τρίτη καλαθοσφαιρική ομάδα του νομού-εκπρόσωπός του στον χώρο των εθνικών κατηγοριών.
Με την άνοδό του στην γ’ εθνική κατηγορία αποκατέστησε την συνέχεια της λαμπρής παράδοσης, που δημιούργησαν ο ΑΟ Γουμένισσας, με τις δεκατρείς συνεχείς χρονιές σε εθνικές κατηγορίες (δέκα στην γ’ συν δύο στην β’ συν άλλη μία στην γ’), και ο Αετός Κιλκίς με τις αμέσως μετά τρεις συνεχείς χρονιές στην γ’ εθνική.
Συγχρόνως επανέλαβε σε επίπεδο α’ κατηγορίας Κ.Μακεδονίας (ένωσης καλαθοσφαιρικών σωματείων Κ.Μακεδονίας ή ΕΚΑΣΚΕΜ) τον προ πενταετίας άθλο του Αετού Κιλκίς, ήτοι την κατάκτηση του τίτλου χωρίς ήττα, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το ήδη εδώ και τρεις δεκαετίες υψηλό κύρος του κιλκισιώτικου καλαθοσφαίρου σε τούτο τον χώρο.
Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενα σημειώματα της στήλης, ο βασικός αγωνιστικός λόγος αυτής της διάκρισης έχει να κάνει με την κατάλληλη στελέχωση του πολυκαστρινού συγκροτήματος, από την στιγμή που «ωρίμασαν» οι συνθήκες γιά το εγχείρημα του πρωταθλητισμού.
Απεδείχθη απολύτως βάσιμη, «σοφή» και, εν τέλει, εύστοχη η επιλογή της στελέχωσης της ομάδας με «μπαρουτοκαπνισμένους», έμπειρους και με πλήθος «εικόνων» και παραστάσεων παίκτες, ικανούς να «σηκώσουν το βάρος» των απαιτήσεων του πρωταθλητισμού σε επίπεδο ΕΚΑΣΚΕΜ, προσδίδοντας στο σύνολο την ισχύ, που δεν θα είχε αν βασιζόταν αποκλειστικώς και μόνο στα γεμάτα από ταλέντο και ικανότητες αλλά καταφανώς υστερούντα σε πείρα και γνώση διαχείρισης κρίσιμων αγώνων νεαρά προερχόμενα από την δική της υποδομή στελέχη.
Το σημαντικότερο, όμως, με αυτήν την γενική επιλογή αφορά στις επί μέρους επιλογές. Διότι, ο Εύαθλος/Μακεδόνες Πολυκάστρου δεν στελεχώθηκε γενικώς και αορίστως από έμπειρους και «ετοιμοπόλεμους» παίκτες γιά τις ανάγκες του πρωταθλητισμού. Στελεχώθηκε από αρκετούς τέτοιους παίκτες με δύο κοινούς παρονομαστές: Την καταγωγή τους από τον νομό και το ότι στελέχωσαν όλες τις ομάδες του νομού, που κατά καιρούς πρωταγωνίστησαν στην ΕΚΑΣΚΕΜ και ειδικότερα τις δύο που αγωνίσθηκαν στις εθνικές κατηγορίες.
Και, φυσικά, όλοι αυτοί οι παίκτες προέρχονται από τα καλαθοσφαιρικά «φυτώρια» του νομού, κάτι που σε επίπεδο περιφερειακών και εθνικών διοργανώσεων προσφέρει αγωνιστικό κίνητρο σε όλους, ανεξαρτήτως συλλόγου προελεύσεως και συλλόγου στον οποίο αγωνίζονται.
Επομένως, το φετινό εγχείρημα του Ευάθλου/Μακεδόνων Πολυκάστρου, συνέχεια της ανάλογης περυσινής προσπαθείας του με «επιστέγασμα» την είσοδο το «οικοδόμημα» των εθνικών κατηγοριών, καταδεκνύει κατά τον πλέον πανηγυρικό τρόπο:
-Την σημασία της απρόσκοπτης λειτουργίας των τμημάτων υποδομής ή «φυτωρίων» ή «ακαδημιών» σε όλους τους συλλόγους του νομού, οι οποίοι «καλλιεργούν» το άθλημα του καλαθοσφαίρου.
-Την αξία των σωστών επιλογών στελέχωσης, όταν μία ομάδα θέτει ως αντικειμενικό σκοπό την κατηγοριακή αναβάθμιση και εδραίωση σε ανώτερη κατηγορία.
-Το τεράστιο όφελος, που αποφέρει στο σύνολο του κιλκισιώτικου καλαθοσφαίρου η εξ ιδίων ενίσχυση των ομάδων του, ήτοι η ενίσχυσή τους με έμπειρα στελέχη, προερχόμενα από άλλες περιοχές του νομού, ει δυνατόν και στο πλαίσιο ανοικτής συνεργασίας.
Μιάς στενής συνεργασίας, που να περιλαμβάνει επί μονίμου βάσεως την αμοιβαία ενίσχυση αναλόγως προς τις ανάγκες και τον αντικειμενικό σκοπό.
Ένας «πρωτοκλασάτος» παίκτης είναι πολύ πιό χρήσιμος σε ομάδα, που κάνει πρωταθλητισμό σε οποιοδήποτε επίπεδο, από ότι σε μία που είτε απλώς «παλεύει» γιά την επιβίωση» είτε αδυνατεί να επιδιώξει κάτι περισσότερο.
Ένας, πάλι, ταλαντούχος πλην όμως άπειρος και υστερών ακόμη σε τεχνική και πείρα είναι πολύ πιό χρήσιμος σε ομάδα, που δεν έχει βλέψεις πρωταθλητισμού, αλλά συγχρόνως δεν αρκείται στην «χρυσή μετριότητα», δηλαδή επιδιώκει αξιόλογη παρουσία στον χώρο της, που συνεπάγεται καταξίωσή της στα υπολογίσιμα μεγέθη του.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο και οι «φτασμένοι» και έμπειροι παίκτες βρίσκουν κίνητρο γιά να «δώσουν» το «κάτι παραπάνω», προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια στις ομάδες που «ποντάρουν» σ’ αυτούς γιά την επίτευξη φιλόδοξου αντικειμενικού σκοπού, και οι ταλαντούχοι και άπειροι βρίσκουν «έδαφος» πρόσφορο στην ανάπτυξη των ικανοτήτων τους και του εμπλουτισμού της πείρας των, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στις ομάδες, που αρκούνται στην αξιόλογη παρουσία στον χώρο τους, και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις που θα τους καταστήσουν έτοιμους να αγωνισθούν σε υψηλότερα επίπεδα.
Η εδραίωση του Ευάθλου/Μακεδόνων Πολυκάστρου στην γ’ εθνική κατηγορία περνά από τον ίδιο «δρόμο». Αυτό σημαίνει αφ’ ενός μεν διατήρηση του έμπειρου κιλκισιώτικης προέλευσης «κορμού» συν λίγες ή ελάχιστες αλλά κατάλληλες έξωθεν προσθήκες γιά την εξασφάλιση του απαραιτήτου «βάθους» πάγκου, εφ’ ετέρου δε απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του «φυτωρίου», τόσο γιά την άμεση τροφοδοσία της ομάδας ανδρών με στελέχη που ξεχωρίζουν όσο και γιά την διεύρυνση και ενίσχυση της συνεργασίας με τους άλλους καλαθοσφαιρικούς συλλόγους του νομού, είτε κατά μόνας είτε στο πλαίσιο ανταλλαγμάτων.
Από εκεί και πέρα αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση καλής πορείας στην γ’ εθνική κατηγορία η πανταχόθεν (από ιδιωτική πρωτοβουλία, φίλαθλο κόσμο, αυτοδιοίκηση) υλική και ηθική υποστήριξη του Ευάθλου/Μακεδόνων.
Μία υποστήριξη, που να εξασφαλίζει τουλάχιστον την απρόσκοπτη λειτουργία της ομάδας και να την βοηθεί να ξεπερνά την δυσκολία της «πρωτάρας» σε εθνικό πρωτάθλημα με σαφώς υψηλότερες προδιαγραφές και απαιτήσεις ενός περιφερειακού.
Βεβαίως, η δυσμενέστατη οικονομική συγκυρία πιθανόν να καθιστά επιφυλακτικούς τους προαναφερθέντες παράγοντες και φορείς ή, έστω, κάποιους από αυτούς.
Ωστόσο, ακόμη και στις οικονομικώς χειρότερες συγκυρίες, ένας αθλητικός φορέας αποτελεί πάντοτε γιά κάθε τόπο μέσον προβολής του, με την δραστηριότητά του να βοηθεί και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Τούτο σημαίνει, ότι μία ομάδα εθνικής κατηγορίας δεν παίρνει μόνο από τον τόπο της αλλά και δίνει σ’ αυτόν, στο πλαίσιο μιάς αμφίδρομης σχέσης, που συμφέρει και στις δύο πλευρές να είναι άρρηκτη και αταλάντευτη.
Ας στηριχθεί, λοιπόν, το εγχείρημα του Ευάθλου/Μακεδόνων από κάθε πλευρά, που μπορεί να βοηθήσει.
Μία στήριξη, έστω και εν τω μέτρω του δυνατού καθενός, κάνει καλό και στον σύλλογο του Πολυκάστρου και στο κιλκισιώτικο καλαθόσφαιρο στο σύνολό του όπως και στο Πολύκαστρο και τον νομό Κιλκίς γενικότερα ως τοπική οικονομία και κοινωνία.
Και από ό,τι καλό προκύπτει είναι ακόμη καλύτερο το να υφίσταται μονίμως.