Πολιτική

Αντίδραση Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ σε αιτιάσεις του πρώην διοικητή της 4ης ΥΠΕ

Την σφοδρή αντίδραση της νομαρχιακής επιτροπής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν οι εις βάρος του αναπληρωτού υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου, του προσωπικού του τομέα υγείας του νομού αλλά και της ιδίας αιτιάσεις του προσφάτως παυθέντος από τα καθήκοντά του διοικητή της 4ης ΥΠΕ Θρασύβουλου Βεντούρη.
Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Με αφορμή την «οργισμένη» αντίδραση του πρώην πλέον Διοικητή της 4ης Υ.ΠΕ. κ. Βεντούρη για την «αναιτιολόγητη», όπως λέει, παύση από τα καθήκοντα του με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού υγείας κ. Γρηγοράκου, έχουμε να επισημάνουμε τα κάτωθι:
-Στην τελευταία τηλεοπτική εμφάνισή του ο κ. Βεντούρης εγκάλεσε τον Υπουργό για «μαυρογιαλούρεια» πρακτική και ότι δήθεν «έταξε τα πάντα στους πάντες» κατά την περιοδεία του στις δομές υγείας του νομού Κιλκίς. Είναι άραγε «μαυρογιαλουρισμός» κ. Βεντούρη το γεγονός ότι ο κ. υπουργός υπεσχέθη άμεση λύση για την προσθήκη παιδιάτρου και αναισθησιολόγου σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα μιας ακριτικής περιοχής με 30.000 κατοίκους και 3.000 παιδάκια; Το πρόβλημα αυτό το γνωρίζατε εσείς και το αφήνατε άλυτο επί μακρόν. Κρίμα γιατί είστε και ιατρός.
Είναι «μαυρογιαλουρισμός» κ. Βεντούρη η δέσμευση του κ. υπουργού για ενίσχυση του προϋπολογισμού του Γ.Ν. Κιλκίς για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του και να «βγάλει» τη χρονιά;
Εσείς άλλωστε «φροντίσατε» με την μη δίκαιη κατανομή των πιστώσεων που διαχειρίζεστε, να το υποχρηματοδοτήσετε παρ’ ότι το Γ.Ν. Κιλκίς βρέθηκε ανάμεσα στα πέντε καλύτερα της κατηγορίας του με κριτήρια που το ίδιο το υπουργείο έθεσε για το έτος 2013, και αύξησε την κίνηση και την πληρότητα του κατά σχεδόν 50% τα τελευταία δύο χρόνια.
0Είναι άραγε «συντεχνίες και συμφέροντα» όπως διατείνεσθε, αυτοί που αντέδρασαν στην ανερμάτιστη πολιτική σας που οδηγούσε στο κλείσιμο του νοσοκομείου Γουμένισσας και στην υποβάθμιση του νοσοκομείου Κιλκίς;
Είναι συντεχνίες οι εργαζόμενοι, οι ιατροί, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ.κ. Δημήτριος και οι αιρετοί φορείς της περιοχής;
-Ο κ. Βεντούρης στην ανακοίνωση του κάνει λόγο για «ρουσφετολογία και ικανοποίηση ημετέρων». Προφανώς θεωρεί, ότι τα προβλήματα, που έχουν οι δομές υγείας του Κιλκίς δεν πρέπει να επιλυθούν διότι κατ’ αυτόν είναι «υμέτερα» και όχι «ημέτερα». Δηλαδή είναι «ρουσφέτι» ένας υπουργός να δίνει απλές λύσεις με την αυτοπρόσωπη παρουσία του στο ιστορικό ίδρυμα του νομούς μας, όταν εσείς κ. Βεντούρη αδιαφορούσατε για τα προβλήματα του τόπου μας και περί άλλων τυρβάζατε;
Προσέξτε όταν κάνετε λόγο για «αξιοκρατία και απαλλαγή από στρεβλώσεις του παρελθόντος». Εσείς αντί να κάνετε την αυτοκριτική σας, έχετε αναγάγει την κατάληψη κρατικών θώκων και την διοίκηση ιδρυμάτων και Ν.Π.Δ.Δ. σε επάγγελμα. Μέχρι και στον κ. Βορίδη καταφύγατε προκειμένου να διατηρήσετε την θεσούλα σας.
-Υπενθυμίζουμε επίσης στον ήδη παυμένο από τον υπουργό και του οποίου η θητεία έληγε στις 4 Οκτωβρίου, υποδιοικητή της 4ης Υ.ΠΕ. κ. Παπαδόπουλο ο οποίος δήθεν «παραιτήθηκε εις ένδειξιν διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στον κ. Βεντούρη», ότι κατά την διάρκεια της περιοδείας του κ. υπουργού στο Κιλκίς, τον οποίο και συνόδευε, όχι μόνο συμφωνούσε στα αιτήματα των φορέων του νοσοκομείου και τις λύσεις που πρότεινε ο κ. Γρηγοράκος, αλλά σε πολλά υπερθεμάτισε εξαίροντας παράλληλα και την δουλειά που γίνεται εδώ στα νοσοκομεία του νομού μας!
Προφανώς η αιφνίδια αλλαγή της στάσης του υπαγορεύεται από μικροπολιτικούς λόγους που συνοδεύονται με την επικείμενη ούτως ή άλλως λήξη της θητείας του σε λίγες ημέρες και την μη ανανέωση αυτής.
Εμείς ως ΝΕ Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ, εμμένουμε στην ανάγκη στήριξης όλων των δομών υγείας του νομού μας και στην προσπάθεια για αναβάθμιση τους στηρίζοντας τον αγώνα των εργαζομένων, των ιατρών, της διοίκησης και της κοινωνίας.
Θεωρούμε ότι η επίσκεψη του υπουργού κ. Γρηγοράκου προς αυτήν την κατεύθυνση βρίσκεται καθώς οι δεσμεύσεις του ήδη άρχισαν να υλοποιούνται. Απτό παράδειγμα των προαναφερθέντων η υπογραφή από τον ίδιο απόφασης για την πρόσληψη δύο μόνιμων ιατρών για το Γ.Ν. Κιλκίς, ενός αναισθησιολόγου και ενός χειρουργού και δύο για την Γουμένισσα, ενός αναισθησιολόγου και την επιστροφή του καρδιολόγου από το Ασκληπιείο Βούλας.
Κλείνοντας, επειδή ο κ. Βεντούρης ανέφερε ότι πάντα λειτουργούσε με γνώμονα τον άνθρωπο και ενάντια στον παλαιοκομματισμό, αυτό από την πρακτική του στον νομό μας ουδόλως φάνηκε διότι κατά την διάρκεια της θητείας του δεν έδωσε λύσεις και δεν αφουγκράσθηκε τις αγωνίες των συμπολιτών μας.
Έτσι, θεωρούμε απολύτως ατυχή και άδικη την τοποθέτηση του κ. Βεντούρη για την παρουσία του υπουργού στο νομό μας, του οποίου οι πράξεις δίνουν άμεσες λύσεις στα προβλήματα που υπήρχαν».

Επίθεση Θ.Βεντούρη κατά Λ.Γρηγοράκου γιά την αποπομπή του από την διοίκηση της 4ης ΥΠΕ
Σφοδρή επίθεση κατά του αναπληρωτή υπουργού υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου εξαπέλυσε ο από αυτόν αποπεμφθείς από την διοίκηση της 4ης ΥΠΕ Θρασύβουλος Βεντούρης, καταλογίζοντάς του ….«μαυρογιαλούρειες» πρακτικές και «ενέργειες βασιζόμενες στην ρουσφετολογία και την ικανοποίηση των ημετέρων».
Στην σχετική δήλωσή του ο κ. Βεντούρης αναφέρει τα εξής:
«Μου κοινοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 απόφαση παύσης από τα καθήκοντα του διοικητή της 4ης υγειονομικής περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, του αναπληρωτή υπουργού υγείας. Μία απόφαση έωλη νομικά, αναιτιολόγητη, η οποία ακροβατεί επικίνδυνα στο όριο των αρμοδιοτήτων του αναπληρωτή υπουργού.
Το νόμιμο ή μη της απόφασης αυτής θα κριθεί από το ΣτΕ στο οποίο και έχω ήδη προσφύγει. Αυτό όμως που αξίζει να αναδειχθεί είναι το πολιτικό και ουσιαστικό κομμάτι της υπόθεσης.
Εδώ και δύο περίπου χρόνια που βρίσκομαι στην θέση του διοικητή της 4ης ΥΠΕ, εφαρμόζω μια πολιτική μεταρρυθμίσεων και εξυγίανσης στο πεδίο της ευθύνης μου. Μια πολιτική που έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση και έχει ψηφιστεί από την Βουλή. Η δουλειά αυτή έχει μέχρι σήμερα απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα και έχει τύχει της αναγνώρισης τόσο της ηγεσίας του υπουργείου, όσο και των συναδέλφων – συνεργατών μου, τους οποίους και ευχαριστώ θερμά.
Η προσπάθεια αυτή δεν ήταν εύκολη. Συγκρουστήκαμε με κάθε λογής συμφέροντα, τοπικά, οικονομικά, συντεχνιακά. Αυτό έγινε προτάσσοντας την μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια και έχοντας την πλήρη στήριξη των υπουργών υγείας με τους οποίους είχα την τιμή να συνεργαστώ. Σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός φαίνεται να επιλέγει να διαχειριστεί τα πράγματα με μια διαφορετική και ξεπερασμένη λογική, που βασίζεται στη ρουσφετολογία και την ικανοποίηση των ημετέρων. Μια λογική που εκθέτει τόσο το ίδιο το υπουργείο όσο και τον πολιτικό μας φορέα, ο οποίος τόσο κόστος έχει πληρώσει για την υπεύθυνη και συνεπή μεταρρυθμιστική του πολιτική.
Η παλαιοκομματική αυτή λογική του αναπληρωτή υπουργού ήταν εμφανής και στην πρόσφατη περιοδεία του στις δομές υγείας του νομού Κιλκίς. Η διαφωνία μου, τόσο με τη λογική αυτή όσο και με την περιοδεία αποτέλεσε και την αφορμή για την επίδειξη ισχύος από πλευράς του με την «παύση» μου.
Υπηρετώ τον χώρο της δημόσιας υγείας εδώ και πάνω από 37 χρόνια και γνωρίζω καλά πόσο βαρύ κόστος έχει πληρώσει η υγεία εξ αιτίας αυτών των «μαυρογιαλούρειων πρακτικών». Δυστυχώς, συνεχίζει να το πληρώνει ακόμη και σήμερα.
Σε ότι με αφορά, θα συνεχίσω να μάχομαι για ένα σύγχρονο δημόσιο σύστημα υγείας, αξιοκρατικό , με κέντρο τον άνθρωπο, απαλλαγμένο από παλαιοκομματικές αντιλήψεις και στρεβλώσεις του παρελθόντος».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα