Γενικά

Αντίδραση Φαρμακευτικού Συλλόγου σε απόφαση των ΕΛΤΑ

Tην απόλυτη αντίθεση του εκφράζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, στην απόφαση των ΕΛ.ΤΑ. να διακινoύν φάρμακα προς τους πολίτες και μάλιστα με κόστος υπηρεσίας τριών ευρώ!
«Το φάρμακο δεν είναι εμπόρευμα για να διακινείται από εταιρίες διανομής, η δε εκτέλεση της συνταγής δεν είναι τυπική πράξη» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κώστας Λουράντος, προσθέτοντας «Ο φαρμακοποιός ενημερώνει τον ασθενή για τις ενδείξεις – αντενδείξεις του χορηγούμενου φαρμάκου, για την δοσολογία που έχει ορίσει ο γιατρός, τον ρωτά δε για το ιστορικό της υγείας του για να διαπιστωθεί αν το φάρμακο που χορηγείται είναι το σωστό. Ποιός θα έχει την ευθύνη αν γίνει λάθος; Ο ταχυδρόμος; »
Ο Π.Φ.Σ. επισημαίνει πως η πρακτική που θέλουν να εφαρμόσουν τα ΕΛ.ΤΑ. αντιβαίνει την φαρμακευτική νομοθεσία που ορίζει ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και χορηγείται δια χειρός φαρμακοποιού. «Είναι απολύτως παράνομη», τονίζει ο ΠΦΣ, «η διακίνηση και η μεταφορά φαρμάκων εκτός φαρμακείου από τρίτους που δεν έχουν σχετική άδεια. Ο Π.Φ.Σ. επ’ ουδενί πρόκειται να επιτρέψει να μετατραπεί το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, το οποίο θα διακινείται από άσχετους με σκοπό το κέρδος και με προφανή τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Άλλωστε, υπενθυμίζεται ότι,  πολλοί φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας έχουν οργανώσει ή συνεργάζονται με κοινωνικά φαρμακεία στηρίζοντας τους κοινωνικά αδύναμους και τους ανασφάλιστους, τηρώντας σε κάθε περίπτωση όλες τις προϋποθέσεις, χορήγησης, αποθήκευσης και διανομής φαρμάκων».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα