Γενικά

Αντιδράσεις στο δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς προκαλεί η μειωμένη χρηματοδότηση των ΟΤΑ

Αντιδράσεις στο δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς προκαλεί η πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισμό γιά μειωμένη χρηματοδότηση των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Το θέμα έθιξε πρώτος ο επικεφαλής του συνδυασμού Κιλκίς-Δήμος ΑΞΙΩΝ» Παύλος Τονικίδης κατά την διάρκεια της διά τηλεδιασκέψεως συνεδριάσεως του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης 13.10.21:

«Δεν πάει άλλο»

«Δυστυχώς, η τοπική αυτοδιοίκηση», τόνισε ο κ.Τονικίδης, «έχει επωμισθεί» όλα τα βάρη δίχως ανάλογη χρηματοδότηση. Πρέπει, ως δήμος, να πάρουμε θέση επί του θέματος της μειωμένης χρηματοδότησης των ΟΤΑ και να αντιδράσουμε, όπως εισηγείται και το προεδρείο της κεντρικής ένωσης δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Οι δήμοι έφτασαν στα όριά τους. Αυτή η ιστορία δεν πάει άλλο».

«Καίριο πλήγμα»

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμετέχω-Ο δήμος στα χέρια του πολίτη» Δημήτρης Αγαθόπουλος χαρακτήρισε τον κρατικό προϋπολογισμό γιά τους δήμους ως «πολύ συρρικνωμένο»: «Επί πλέον», πρόσθεσε, «οι δήμοι απουσιάζουν παντελώς από χρηματοδοτήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό συνιστά καίριο πλήγμα σε έργα υποδομής, που έχουν προγραμματισθεί από τον δήμο.

Μένουν μόνο τα έργα, που συμπεριελήφθησαν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ενώ όλα τα άλλο θα μείνουν «απ΄έξω»».

«Μας εξυπηρετεί»

Απαντώντας, ο δήμαρχος Δημήτρης Κυριακίδης δήλωσε, ότι στον κρατικό προϋπολογισμό πάντα προβλέπονται έκτακτες χρηματοδοτήσεις γιά τους προϋπολογισμούς των δήμων, ανεξαρτήτως ύψους των ήδη εντεταγμένων σ’ αυτόν.

Σε ό, τι αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης ο δήμαρχος διευκρίνησε: «Ο σχεδιασμός προβλέπει να «μετακινηθούν» στο Ταμείο Ανάκαμψης πολλά έργα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ώστε να δοθεί η δυνατότητα εξυπηρέτησης του «πλαφόν» των 22.000.000 ευρώ, που προβλέπονται από τον κρατικό προϋπολογισμό σ’ αυτό το πρόγραμμα για τον δήμο Κιλκίς, που σημαίνει αξιοποίηση των προτάσεων, που ήδη έχουν υποβληθεί στο «Αντώνης Τρίτσης». Εμείς, ως δήμος Κιλκίς, έχουμε ήδη υπερβεί το «πλαφόν» κατά τρία εκατομμύρια ευρώ, οπότε αυτή η μεταφορά μας εξυπηρετεί».

Επί της τελευταίας αναφοράς του κ.Κυριακίδη τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης Κιλκίς (ΔΕΥΑΚ) Βασίλης Καραμπίδης, ο οποίος ανέφερε, ότι, στο πλαίσιο της μνημονευθείσας μεταφοράς κονδυλίων, μεταφέρθηκε από το «Αντώνης Τρίτσης» στο Ταμείο Συνοχής, για την χρηματοδότηση με το κονδύλιο των 25.000.000 ευρώ, το μεγάλο έργο της ανακατασκευής του δικτύου ύδρευσης. «Κατ’ αυτόν τον τρόπο υπάρχουν και πάλι σημαντικά περιθώρια ένταξης άλλων έργων, δήμου και ΔΕΥΑΚ, στο «Αντώνης Τρίτσης», άρα «μας λύνονται τα χέρια» γιά άλλες ενδεικνυόμενες επιλογές».

Περισσότερα

Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για τον καθαρισμό των οικοπέδων – Δηλώσεις έως τις 30 Ιουνίου

Τέθηκε σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://akatharista.apps.gov.gr/, η οποία […]

Δείτε ακόμα

ΛΑΝΑΡΑΔΕΣ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

(Στον υπέροχο φίλο μου Γιάννη Σαββόπουλο) Λαναράς ή λαναριτζής ήταν ο τεχνίτης που επεξεργαζόταν το προερχόμενο από το κούρεμα των […]