Γενικά

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το νέο νομικό πλαίσιο γιά τους πολύτεκνους

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το προωθούμενο από την κυβέρνηση νέο νομικό πλαίσιο για τους πολυτέκνους με φορείς του χώρου να χαρακτηρίζουν τις διατάξεις αντισυνταγματικές και παράνομες, ιδίως όσον αφορά στους διορισμούς μελών πολυτέκνων οικογενειών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στο θέμα τοποθετείται δημοσίως, με ιδιαιτέρως «σκληρή γλώσσα», και ο σύλλογος πολυτέκνων περιφερειακής ενότητας Κιλκίς, ζητώντας την άμεση τροποποίηση των άρθρων, που κρίνονται επιζήμια γιά την πολύτεκνη οικογένεια σε σχέση με τους προαναφερθέντες διορισμούς.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Tην συγκεκριμένη στιγμή που μιλάμε ο θεσμός της πολύτεκνης οικογένειας βάλλεται ύπουλα, αντισυνταγματικά και παράνομα, μέσω του νέου νόμου που έχει τεθεί για διαβούλευση στην διεύθυνση https://www.minedu.gov.gr/to-ypoyrgeio/opengov και εν ολίγοις παραβλέπει τους νόμους και το Σύνταγμα σχετικά με τις προσλήψεις πολύτεκνων εκπαιδευτικών! Συγκεκριμένα αγνοούνεπιδεικτικά το άρθρο 21 του Συντάγματος και τους νόμους 4440/2016, άρθρο 25 και του παλαιότερου άρθρου 6, παρ.3, Ν.3255/2004.

Αναλυτικότερα, το 2004 θεσπίστηκε οι πολύτεκνοι να διορίζονται ως μόνιμοι στην εκπαίδευση, κάτι που ίσχυσε έως το 2010. Από το 2010, καθώς σταμάτησαν να γίνονται διορισμοί εκπαιδευτικών, έπαυσε και ο διορισμός των πολυτέκνων, οπότε οι πολύτεκνοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προτάσσονταν στους πίνακες των αναπληρωτών. Το ευεργέτημα αυτό για τους πολύτεκνους υπάρχει ως εφαρμογή του άρθρου 21 παράγραφος 2 του Συντάγματος, που ορίζει ότι οι πολύτεκνοι έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος.

Σήμερα, ο υπουργός παιδείας θέλει να ανατρέψει ακόμη και την παραμικρή στήριξη που έχει απομείνει στην πολύτεκνη οικογένεια. Από το απόγευμα της 24ης Δεκεμβρίου έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών που θα αφορά σε μόνιμους, αλλά και αναπληρωτές. Σε αυτό, οι πολύτεκνοι όχι μόνο δεν προτάσσονται, αλλά λαμβάνουν μόνο δυο μόρια για κάθε τέκνο (και μάλιστα αυτή η μοριοδότηση λαμβάνεται από το πρώτο τέκνο για κάθε γονέα, ανεξάρτητα αν είναι πολύτεκνος ή όχι). Τα μόρια αυτά είναι απειροελάχιστα, αν σκεφτεί κανείς ότι το ανώτατο σύνολο μορίων που μπορεί να συγκεντρώσει κάποιος αναπληρωτής είναι 248! Τα οκτώ μόρια που λαμβάνει ο πολύτεκνος εκπαιδευτικός αντιστοιχούν σε ένα απλό πτυχίο γνώσης της αγγλικής γλώσσας επιπέδου C2 (Proficiency).

Το νέο αυτό σύστημα ουσιαστικά αφαιρεί από τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς ό,τι προνόμια έδινε το προηγούμενο, χωρίς όμως και να δίνει κάποια διαφορετικά αντίστοιχα οφέλη. Πρόκειται για εμπαιγμό των πολυτέκνων, τη στιγμή που ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλανίζει την χώρα μας είναι το δημογραφικό και οι επιπτώσεις του θα είναι τραγικές τα επόμενα χρόνια. Οι πολύτεκνοι ζητούμε την διατήρηση της πρόταξής μας για τις προσλήψεις μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Για να αντιληφθείτε την σημασία της πολύτεκνης οικογένειας, ωςν παράδειγμα σας αναφέρω ότι πέντε πολύτεκνοι, τεσσάρων παιδιών, δημιουργούν μια ολόκληρη τάξη είκοσι παιδιών, που θα δώσει δουλειά για τις δώδεκα σχολικές τάξεις (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο) σε πολλές δεκάδες καθηγητών. Υπάρχουν άριστοι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί με πτυχία, μεταπτυχιακά και εν γένει περγαμηνές στο χώρο της Εκπαίδευσης (πέρα από πολύτιμη διδακτική εμπειρία) και ανατρέφουν τέκνα που στηρίζουν την κοινωνία και το πρόβλημα της υπογεννητικότητας, το οποίο σε λίγα χρόνια θα αδειάσει τις σχολικές αίθουσες.

Το Άρθρο 21 του Συντάγματος θεωρεί δίκαιο, χωρίς να γίνεται πράξη, την στήριξη της οικογένειας και ειδικότερα της Πολύτεκνης. Παρανόμως και αντισυνταγματικά δεν υπάρχει ποσόστωση στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας, υπέρ πολυτέκνων, τριτέκνων και ΑμΕΑ, όπως προβλέπει ο ΑΣΕΠ και κάνει πράξη σε όλες τις άλλες προκηρύξεις για πρόσληψη στο Δημόσιο.

Απαιτείται άμεση διόρθωση των άρθρων του νέου νόμου με βάση το άρθρο 21 του Συντάγματος και δημιουργία ξεχωριστών πινάκων με ποσόστωση στις προσλήψεις, όπως σε όλους τους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ. Ζητούμε την διατήρηση της πρόταξής μας με την άμεση εφαρμογή του νόμου 4440/2016, άρθρο 25 και μέριμνα σύμφωνα με το άρθρου 6, παρ.3, του Ν.3255/20048. Παρακαλούμε για την απόσυρση του νομοσχεδίου και διόρθωση αυτού με ποσόστωση στις προσλήψεις, όπως αρμόζει σε κάθε Ευρωπαϊκή ευνομούμενη Πολιτεία».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Συμφέρει… τους πάντες

Δύο αντικειμενικούς σκοπούς είχε θέσει ο ΓΑΣ Κιλκίς γιά την χειροσφαιρική ομάδα του τις τελευταίες ισάριθμες περιόδους: Επάνοδο στην ανώτερη […]