Κοινωνία

6ο αντάμωμα συλλόγων καρκινοπαθών Ελλάδος στην Πρέβεζα

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4.10.14 στην Πρέβεζα το 6ο αντάμωμα συλλόγων καρκινοπαθών Ελλάδος. Την φετινή διοργάνωση ανέλαβε ο σύλλογος καρκινοπαθών Κοζάνης ο οποίος πρότεινε στους συμμετέχοντες συλλόγους να συνδυάσουν το αντάμωμα με ένα διήμερο ταξίδι προκειμένου να γνωρίσουν αυτήν την περιοχή της Ηπείρου, που βρίσκεται απέναντι από τα Επτάνησα.
Το σύλλογο του Κιλκίς εκπροσώπησαν εκτός από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Γεωργία Κολεσιώτου και Ευσταθία Λυτρίδου, μέλη και φίλοι που στηρίζουν τις δραστηριότητες του συλλόγου και είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ταξίδι στην Δυτική Ελλάδα συνδυασμένο με μία καταπληκτική κρουαζιέρα στα γαλάζια νερά του Ιονίου (Λευκάδα, Ιθάκη, Κεφαλλονιά, Σκορπιό).
Αναχωρώντας το πρωί της Παρασκευής 3.10.14 έφτασαν την πόλη των Ιωαννίνων με το μαγευτικό νησάκι της «κυρα-Φροσύνης». Διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχείο της Πρέβεζας όπου το δείπνο συνοδευόταν από την χορωδία της Κοζάνης με παραδοσιακά τραγούδια ενώ ακολούθησαν ποντιακοί χοροί από το συγκρότημα του τοπικού συλλόγου Ποντίων Πρεβέζης “Η Αμισός” το οποίο με μια ιδιαίτερη ζωντάνια ξεσήκωσε Ποντίους και μη να χορέψουν και να διασκεδάσουν μέχρι τις πρωινές ώρες.
Το Σάββατο ήταν η μέρα της κρουαζιέρας. Ξεκινώντας από το Νυδρί της Λευκάδας ήπιαν για καφέ στο νησί του Οδυσσέα Ιθάκη, κατόπιν γευμάτισαν στο λιμάνι του Φισκάρδο (Κεφαλλονιά) και φυσικά θαύμασαν, έστω και από θαλάσσης, τον Σκορπιό.
Η κρουαζιέρα αυτή ήταν κατά κάποιο τρόπο το πρώτο “υδάτινο αντάμωμα” έξι συλλόγων καρκινοπαθών (Αργολίδας, Βέροιας, Έβρου, Έδεσσας, Κιλκίς, Κομοτηνής) στο οποίοι οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, ν’ ανταλλάξουν απόψεις και να περάσουν πέντε απολαυστικές ώρες.
Το βράδυ στο 6ο Αντάμωμα συλλόγων καρκινοπαθών συμμετείχαν δώδεκα σύλλογοι: Αργολίδας – Βέροιας – Έβρου – Έδεσσας – Εορδαίας – Κιλκίς – Κοζάνης – Νιγρίτας – Σερρών. Παραβρέθηκε επίσης η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδος Φόνη Μήττα η οποία τιμήθηκε για την προσφορά της στους καρκινοπαθείς. Η κ.Μήττα είχε πρωτοστατήσει ιδρύοντας το 2004 σύλλογο στη Θεσσαλονίκη και κατόπιν ξεπερνώντας εμπόδια ξεκίνησε στην ίδρυση της ομοσπονδίας βοηθώντας τοπικούς συλλόγους καρκινοπαθών να συσταθούν με σκοπό την ψυχολογική στήριξη αλλά και την ενημέρωση για πρόληψη.
Η Φανή Δινοπούλου, πρόεδρος συλλόγου Κοζάνης, προσέφερε αναμνηστικά σε όλους τους συλλόγους συνοδευόμενα από τοπικά προϊόντα όπως τον ξακουστό κρόκο Κοζάνης και έδωσε τη «σκυτάλη» για τη διοργάνωση του επόμενου ανταμώματος στην πρόεδρο του συλλόγου Μακεδονίας Θράκης Φόνη Μήττα.
Τα μηνύματα που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια του ανταμώματος ήταν της ενότητας και της συνεργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες καρκινοπαθείς αλλά και γενικότερα οι ασθενείς.
Την Κυριακή 5.10.14 ο σύλλογος του Κιλκίς παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής από την Άρτα με το θρυλικό γεφύρι της επισκέφτηκε το Μουσείο του Π.Βρέλλη στα Γιάννενα όπου τονώθηκε το πατριωτικό αίσθημα αντικρύζοντας στα κέρινα ομοιώματα τη φρίκη που πέρασαν οι ήρωες των διαφόρων Επαναστάσεων από την εποχή του ’21 μέχρι και το θρυλικό Αρκάδι στην Κρήτη. Τα πατριωτικά αισθήματα κορυφώθηκε όταν κατέθεσαν στο μνημείο του Μπιζανίου λίγα λουλούδια ως ένδειξη τιμής στους ήρωες του ’13.
Η τελευταία στάση ήταν στη Μονή της Ντουραχάνης. Ουσιαστικώς πρόκειται για ένα ίδρυμα στο οποίο εκτός από το εκκλησιαστικό έργο εκτελείται μεγάλο κοινωνικό έργο από τον παπα-Θανάση (εμπνευστή της ιδέας) και τις κυρίες που εθελοντικά προσφέρουν υπηρεσίες ώστε να σιτίζονται, ενδύονται, ανατρέφονται και μορφώνονται περίπου εξήντα κακοποιημένα και εγκαταλελειμμένα παιδιά.
Η επίσκεψη στη Ντουραχάνη ήταν πρόταση – έκπληξη της ξεναγού φίλης του συλλόγου Ειρήνης Γιαννέ η οποία σε όλη την διάρκεια του ταξιδιού με πολλή προθυμία, υπομονή και χαμόγελο “κέρασε” μία μαγευτική ξενάγηση κάνοντας όλους τους συμμετέχοντες πλούσιους σε γνώσεις πατριδογνωσίας, ιστορίας, θρησκευτικών και γενικότερα πολιτισμού οι οποίες (γνώσεις) αντιμετωπίζουν τεράστια κρίση από τους ίδιους τους Ελληνες.
Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου ευχαριστεί τα μέλη και τους φίλους που πήραν μέρος στο 6ο αντάμωμα στην Πρέβεζα και εύχεται την επόμενη χρονιά να ξανανταμώσουν με τους υπόλοιπους συλλόγους στο χώρο που θα επιλεγεί και θα υποδειχθεί από το σύλλογο Μακεδονίας Θράκης ο οποίος θα είναι ο επόμενος διοργανωτής.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Το… «γούρι»

Αυτή τη φορά η χειροσφαιρική ομάδα του ΓΑΣ Κιλκίς πέρασε νικηφόρα από την Αθήνα η χειροσφαιρική ομάδα του ΓΑΣ Κιλκίς […]