Κοινωνία

«Μαγνήτης» και φέτος τα οινοποιεία Γουμένισσας στις «Ανοικτές Πόρτες»

Την δυνατότητα να δούν, να ακούσουν και κυρίως να γευτούν αυτό, το οποίο συνιστά τον αμπελώνα της Γουμένισσας, είχαν όσοι «βάδισαν» το σαββατοκύριακο 27 και 28.5.17 στον «δρόμο του κρασιού» του Αμπελώνος Βορείου Ελλάδος στις «Ανοικτές Πόρτες» των οινοποιείων της περιοχής.

Μία εκδήλωση, που παραδοσιακώς ελκύει πολλούς επισκέπτες στα τοπικά οινοποιεία, τα οποία συμμετέχουν στην εκδήλωση, και στους οποίους προσφέρει την δυνατότητα να αποδράσουν, απο την πιεστική πολλές φορές καθημερινότητα, με «όπλα», γεύσεις σε μία από τις πατρίδες του «Ξινόμαυρου» και της «Νεγκόσκας», μουσικές επιλογές από σχήματα, όπως το “Trio Chord” στο οινοποιείο των αδελφών Αϊδαρίνη ή των «Χάλκινων» όπως στο αντίστοιχο του κτήματος Χατζηβαρίτη και την εμφάνιση των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων των “Παιόνων” και του “Αγ. Τρύφωνος”, αλλά και να μάθουν γιά κρασιά και την τέχνη της οινοποιίας από βαθείς γνώστες του αντικειμένου, όπως η Μαρία Τζίτζη στο οινοποιίο του πρώτου.

«Οδηγός στην αυτήν την «μάχη» πάντα τα εγχώρια τοπικά κρασιά, είτε ονομασίας προέλευσης όπως Γουμένισσες, αλλά και διάφορα άλλα διαφορετικών ετικετών και ποικιλιών που οινοποιούνται στις πλαγές του Πάικου όπως το νέο λευκό κρασί των αδελφών Αϊδαρίνη «Νότες» που εισέρχεται δυναμικά στην εσωτερική και όχι μόνον, αγορά.

Μία αγορά που «διψά» να γνωρίσει καλύτερα τα κρασιά της περιοχής, όμως «σκοντάφτει» στο έλλειμμα που υπάρχει το πεδίο της προώθησης και διαφήμισης σε αγορές και σημεία πώλησης, όπως παραδέχθηκε και η κ. Τζίτζη μιλώντας στους επισκέπτες του οινοποιίου Αϊδαρίνη.

Μετά την παρουσίαση του βιβλίου “Παράξενα κρασιά” της κ. Τζίτζη ακολούθησε μύηση στη γευσιγνωσία της νέας ποικιλίας των αδελφών Αϊδαρίνη «Νότες».

Στην αίθουσα του οινοποιείου των αδελφών Αϊδαρίνη φιλοξενήθηκαν έργα ζωγραφικής και κολάζ της Κούλας Φωτιάδου, ενώ στον εξωτερικό χώρο λειτουργούσε έκθεση προϊόντων του Μιχάλη Αλβανού, παραγωγού τρούφας και τοπικών προϊόντων.

Ας ελπίσουμε ότι οι «Ανοικτές Πόρτες» θα βοηθήσουν στο ν’ ανοίξουν αγορές. Ομως, θα χρειασθεί και προσπάθεια από όσους δραστηριοποιούνται επιχειρηματικώς με τον τομέα της παραγωγής κρασιών, που σφύζει από ζωντάνια, έχοντας ως «αιχμή του δόρατος» τα αμπέλια της περιοχής, την γνώση γι’ αυτά, ως μία δυναμική διαδικασία και βεβαίως την παραγωγή ποιοτικών κρασιών, που εκτός από τις ψυχές και το μυαλό των καταναλωτών επιβάλλεται ν’ ανοίξουν και τις αγορές, ώστε να γίνουν γνωστά και πέρα από τα σύνορα της περιοχής μας προς όφελος όλων.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Για την μπούκλα

Πρόσφατα είχα την τύχη, που αρχικά ήταν χαρά, να παρακολουθήσω την παράσταση «Μπούκλα 99» της Νεφέλης Μεγκ, στον πολύ όμορφο […]