Πολιτισμός

«Ανοικτό παράθυρο» στον κόσμο το διεθνές φεστιβάλ κουκλοθεάτρου

Γιά την δέκατη έκτη διοργάνωσή του προετοιμάζεται το διεθνές φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας Κιλκίς, που κλείνει φέτος δεκαπέντε χρόνια ζωής και είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό της ειρήνης.
Οι εκδηλώσεις του θα πραγματοποιηθούν από την 1η έως τις 14 Οκτωβρίου, ενώ η επίσημη τελετή έναρξης έχει προγραμματισθεί γιά τις 7 το βράδυ της Κυριακής 5.10.14, στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς.
Στο περιεχόμενο, τους σκοπούς, τις επιδιώξεις και στα ζητήματα, που απασχολούν τον θεσμό, αναφέρθηκαν σε συνέντευξή τους, που δόθηκε την Τρίτη 23.9.14 στον φιλόξενο πολυχώρο αναψυχής «Τρυποκάρυδος» του Κιλκίς, αναφέρθηκαν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Τσαντάκης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Χουάν-Χοσέ (Χουάνχο) Κορράλες.

Καινοτομίες
Στο φεστιβάλ συμμετέχουν φέτος 29 θίασοι από 14 χώρες.
Οπως ανέφερε ο κ. Κορράλες η φετινή χρονιά είναι χρονιά καινοτομιών, όπως:
-Για πρώτη φορά παρουσίαση εκπαίδευσης στην γελωτοθεραπεία, που αποτελεί τομέα της ιατρικής (ιατρός-γελωτοποιός ή κλόουν). Θα προηγηθεί η παρουσίαση στο γερμανικό ινστιτούτο Γκαίτε και στο ιταλικό ινστιτούτο Θεσσαλονίκης την Κυριακή 28.9.14 ως προφεστιβαλική εκδήλωση του φεστιβάλ.
-Το περιεχόμενο της έκτης πανελλήνιας συνάντησης νέων κουκλοπαικτών από όλες τις σχολές της Ελλάδας, με την συμμετοχή φέτος 25 ομάδων κουκλοπαικτών.
-Ποικίλες εκδηλώσεις, που αναδεικνύουν και την κοινωνική διάσταση του φεστιβάλ.
-Πρωτόκολλο συνεργασίας με το μεγάλο φεστιβάλ κουκλοθεάτρου Κωνσταντινούπολης, το οποίο θα εκπροσωπηθεί στο Κιλκίς σε μιάν ακόμη απόδειξη της διεθνούς καταξίωσης του φεστιβάλ του Κιλκίς.
Οσον αφορά στην χρηματοδότηση του θεσμού ο κ. Τσαντάκης δήλωσε, ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ένταξης στο νέο ΕΣΠΑ, ενώ σε περίπτωση που «κάτι στραβώσει» η δημοτική αρχή ήδη επεξεργάζεται σχέδιο αναζήτησης νέων «πηγών» χρηματοδότησης (LEADER, INTERREG, ιδιωτική πρωτοβουλία, χορηγίες).
Ειδικότερα στην εισήγησή του προς τους δημοσιογράφους ο κ. Τσαντάκης είπε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Διανύει την εφηβεία»
«Το φεστιβάλ έχει εδραιωθεί στην τοπική μας κοινωνία αλλά και ευρύτερα σε πανελλήνιο επίπεδο. Το Κιλκίς έχει γίνει το κομβικό σημείο αναφοράς όλης της Ελλάδας, που παράγει και προβάλλει την Τέχνη του κουκλοθεάτρου και της παντομίμας και η εξωστρέφεια του θεσμού, χρόνο με τον χρόνο, ενισχύει την ξεχωριστή θέση της πόλη μας στην πολιτική αυτή έκφραση.
Το φεστιβάλ κουκλοθεάτρου διανύει φέτος την «εφηβεία» του. Μία συναρπαστικά όμορφη «εφηβεία» δεκαέξι χρόνων, με πλούσια και δημιουργική διαδρομή, γεμάτη από την παιδαγωγική πλαστικότητα των θεατρικών παραστάσεων, την πολυχρωμία ήχων και την ποικιλία εκπαιδευτικών τεχνικών, που αποτελούν την καλύτερη εγγύηση γιά μιαν αισιόδοξη μελλοντική προοπτική.
Η πολιτική απόφαση γιά την φιλόδοξη συνέχεια του θεσμού ειναι ειλημμένη. Η νέα δημοτική διοίκηση του Κιλκίς υπό τον Δημήτρη Σισμανίδη θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες γιά την απρόσκοπτη συνέχιση του θεσμού και την χρηματοδότησή του από το νέο ΕΣΠΑ (σύμφωνο εταιρικής σχέσης-ΣΕΣ) 2014-20. Γνωρίζεται όλοι, ότι το κρίσιμο ζητούμενο είναι η διασφάλιση των απαιτούμενων πορων για το διεθνές φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας.
Η ολοκληρωμένη υποδομή του θεσμού και η εξαιρετικά ευνοϊκή απήχησή του στην κοινωνία μας θα αποτελέσουν χρήσιμα εφόδια γιά την αποτελεσματική διεκδίκηση της συνέχειάς του. Στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει μία οργανωμένη συζήτηση με εκπροσώπους της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς, στην συνεργασία και στήριξη των οποίων προσδοκούμε.
Συγχρόνως σκεφτόμαστε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες, ώστε το διεθνές φεστιβάλ να εξακτινισθεί με παράλληλες δραστηριότητες και στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Πέλλας, Σερρών, Χαλκιδικής).

«Στον πολιτισμό της ειρήνης»
Το φετινό 16ο διεθνές φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας Κιλκίς είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό της ειρήνης. Τόσο τα παιδαγωγικά εργαστήρια όσο και το εργαστήριο κοινωνικού θεάτρου έχουν προσαρμοσθεί στην καλλιτεχνική θεματολογία, με βάση το οικουμενικο μήνυμα της ειρήνης.
Τα νέα σχετικά δομικά στοιχεία, που εισάγονται φέτος στο διεθνές φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας, είναι η μεταφορά των θεατρικών παραστάσεων σε εννέα τοπικές κοινότητες του δήμου μας και συγκεκριμένα σε Γαλλικό, Δροσάτο, Επτάλοφο, Μεγάλη Βρύση, Μικρόκαμπο, Μυριόφυτο, Π.Αγιονέρι, ΣΣ Μουριών και Χέρσο.
Στεκόμαστε με ιδιαίτερη ευαισθησία σε Γαλλικό, ΣΣ Μουριών και Τέρπυλλο, περιοχές που έχουν πληγεί από την πρόσφατη θεομηνία και χρήζουν της υποστήριξής μας. Αλλες τομές είνα το «στέκι» των καλλιτεχνών μέσα σε ένα λεωφορείο, όπου θα βρίσκεται σταθμευμένο σε επίκαιρα σημεία της πόλης και θα δίνει και παραστάσεις κατά τις βραδινές ώρες και το πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο με γιατρό-γελωτοποιό (κλόουν) μία δομή που δοκιμάζεται γιά πρώτη φορά.
Η εκπαιδευτική-παιδαγωγική διάσταση του φεστιβάλ καλύπτεται φέτος με πληθώρα συμμετοχών δημοτικών σχολείων και γιά πρώτη φορά και γυμνασίων της πόλης. Ενδιαφέρον γιά την υλοποίηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε μαθητές της ε’ και στ’ τάξης έχουν εκδηλώσει το 1ο, 2ο, 4ο, 5ο, 7ο, 8ο, 9ο δημοτικά σχολεία του Κιλκίς καθώς και το δημοτικό σχολείο Χέρσου. Εκπαιδευτικά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν και στο 1ο και 2ο γυμνάσιο Κιλκίς.

«Τον Μάιο το 17ο»
Επιπροσθέτως το 17ο διεθνές φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάιο. Η μεταφορά του την Ανοιξη είναι προσωρινή και οφείλεται σε διοικητικούς-διαδικαστικούς λόγους του ΕΣΠΑ (2007-2013), καθώς αυτό ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου του επόμενου έτους.
Ολοκληρώνοντας, εκείνο που θεωρώ ιδιαιτέρως σημαντικό γι’ αυτό και σας το επισημαίνω είναι η κατευθυντήρια αποστολή του φεστιβάλ.
Από την έναρξη του θεσμού το 1999 με πρωτοβουλία του τότε προέδρου του ΟΠΟΝΓΑ Χρήστου Σπίγκου έως σήμερα έχει μεγαλώσει και γαλουχηθεί με τα νάματα του φεστιβάλ μία ολόκληρη γενιά.
Οι νέοι του Κιλκίς έχουν εντυπώσει και σχηματοποιήσει από την παιδική ηλικία τους τα παιδαγωγικά και πολιτιστικά ερεθίσματα του κουκλοθεάτρου και της παντομίμας. Το φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας απευθύνεται κυρίως στην οικογένεια και στο παιδί και στην κοινωνική τους συμμετοχή μέσα από τα ευώδη φίλτρα του πολιτισμού και της Τέχνης. Στον μικρόκοσμο της κούκλας μπορούμε να δούμε το δικό μας μικρόκοσμο. Στον μακρόκοσμο η ενατένιση είναι πιό πλατειά, διότι αντικρύζουμε την ίδια μας την κοινωνία.
Η πόλη μας «ντύνεται» τα γιορτινά της γιά δεκαπέντε ημέρες γιά να υποδεχθεί με αγάπη και σεβασμό το 16ο φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας, τους καλλιτεχνικούς συντελεστές του, τους δημότες Κιλκίς και τους πολυάριθμους επισκέπτες του.
Σας περιμένουμε όλους γιά να συνεορτάσουμε την γιορτή της χαράς και της μαγείας, που απορρέει από την καρδιά της κούκλας και τη γλυκιά σιωπή της παντομίμας.
Σας ευχαριστώ γιά την συμμετοχή σας και γιά την άρτια προβολή των δραστηριοτήτων του φεστιβάλ και σας παρακαλώ από την πλευράς σας, με την ισχύ που διαθέτε, να κινητοποιήσετε και να ευαισθητοποιήσετε τις τοπικές δυνάμεις αλλά και ευρύτερα όλους τους φορείς, προκειμένου να επιτύχουμε μαζί το νέο φιλόδοξο στόχο μας: Την συνέχιση του διεθνούς φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας με νέα βελτιωμένα στοιχεία.
Θερμές ευχαριστίες αξίζουν και σε όλους όσοι έχουν εργασθεί γιά τη φετινή διοργάνωση με πολύ κόπο και με πολύ μεράκι…».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Παραιτήσου»

Την τιμητική τους είχαν την εβδομάδα που μας πέρασε στον πολιτικό «στίβο» του νομού μας η απαίτηση παραιτήσεων. Εν αρχή […]